Det kommer att vara möjligt att reparera såren utan att lämna ärr

Var och en av oss kommer säkert att ha råkat skada oss själva, bli sårade. Varje sår vet vi väl att det tar tid att läka men framför allt, när det väl läkt väldigt ofta finns det ärr som knappt försvinner med tiden. Det verkar dock som att det från och med idag kommer att vara enklare att reparera sår än den traditionella “fysiologiska metoden” tack vare en ny teknik som gör det möjligt att inte bara reparera sår utan även att inte lämna ärr.

Att presentera detta nytt sätt att reparera sår är en studie publicerad i den auktoritativa tidskriften Vetenskap. Forskningen i fråga bär signaturen av ett team av forskare från de prestigefyllda amerikanska universiteten i New York Och Stanford ledd av vetenskapsmannen Shamik Mascharak. Specifikt har amerikanska forskare “uppfunnit” en ny metod för att reparera sår baserat på användningen av vissa celler i bindväv: i fibroblaster.

Det handlar om celler rikligt finns i det mellersta lagret av huden, dermis. Just på de fibroblaster som finns på denna nivå har forskare agerat genom att genetiskt omprogrammera dem för att blockera produktionen av Engrailed-1 (Sv-9), a transkriptionsfaktor som reglerar genaktiviteten hos celler i processen för sårläkning. Denna genetiska omprogrammering av fibroblaster har gjort det möjligt för forskare att få en ny identitet av dessa celler, vilket gör det möjligt att reparera såret genom att regenerera den skadade huden, inklusive svettkörtlar och av hårsäckar. Målet för forskarna är nu att finjustera innovativa terapeutiska strategier som kan minska eller helt eliminera ärr hos människor genom att implementera regenerativa egenskaper av vår hud.

Relaterade Artiklar

Back to top button