“Det finns ett dubblettnamn på nätverket” Windows-fel

Jag skrev tidigare en artikel om vad som händer om man har två datorer med samma IP-adress(IP-adress) på samma nätverk: konflikt IP-adresser. (IP-adress) Men vad händer om du har två datorer med samma namn i nätverket?

Om du använder nyare versioner Windows Till exempel Windows 10 , Windows 8 eller Windows 7, allt kommer att fungera bra. Endast med äldre versioner Windows Till exempel Windows XP , Windows 2000 , Windows 98 etc. som förlitar sig på NETBIOS och WINS(NETBIOS och WINS) kommer du att stöta på problem.

I det andra fallet kan du se ett meddelande som liknar följande:

Duplicate name exists on the network

Till en början kanske du tror att det uppenbara svaret är att helt enkelt byta namn på en av datorerna, eller hur? Du kan också få det här felet även om det inte finns två datorer med samma namn på nätverket!

Problemet kan orsakas av det gamla nätverksadapter(nätverksadapter) som inte längre finns på systemet. Här är några sätt att lösa problemet innan du byter namn på datorer.

Metod 1 – IPCONFIG

Först enkelt släppa och uppdatera (släpp och förnya)IP-adresser(IP-adress) kan lösa ditt problem. Gå till ” Start(Start)”, sedan ” Springa(Kör)” och skriv in cmd . PÅ kommandorad(kommandotolken) enter

ipconfig /release
ipconfig /renew

Om du fortfarande får felmeddelandet, gå vidare till nästa möjliga lösningar.

Metod 2 (Metod 2) – ta bort dolda nätverkskort(– Ta bort dolda nätverkskort)

Gå till Start, Kör och skriv in DEVMGMT.MSC-fältet(DEVMGMT.MSC) . Nu inne Enhetshanteraren(Enhetshanteraren) klicka på ” Se(Visa)” och välj “Visa dolda enheter”(Visa dolda enheter).

dubblettnamn på nätverket

Scrolla nu ner till avsnittet “Nätverkskort”(Nätverksadaptrar) och ta bort allt som dyker upp med genomskinliga ikoner. Om inget är nedtonat ligger inte problemet i den gamla nätverksadapter(nätverksadapter) .

Enhetshanteraren

Metod 3 – Byt namn på datorn

Om ingen av dessa två metoder fungerade, måste du förmodligen bara byta namn på datorn. Detta kan hända av en av två anledningar:

  1. Faktum är att du har två maskiner på nätverket med samma NETBIOS-namn.(NETBIOS-namn)
  2. En av datorerna har samma namn som arbetsgruppens namn

Du kan gå till ” Start(Starta) “, spring, skriv in cmd och gå sedan in nbtstat –n i kommandorad(kommandotolken) och den kommer att visa dig den motstridiga arbetsstationen om det finns en.

nbtstat

Nödvändigtvis(Se till) titta vad nätverksanslutning(nätverksanslutning) du för närvarande använder, dvs. e. anslutning av lokal(Local Area Connection) nätverk eller anslutning till trådlöst nätverk(Trådlös nätverksanslutning).

Du kan byta namn på datorn genom att högerklicka på ” Min dator(My Computer icon)” på skrivbordet genom att välja ” Egenskaper(Egenskaper)” och klicka sedan på ” Datornamn(Datornamn)”.

ändra datornamn

Klicka på knappen Förändra (Förändra) » och gå in(knapp och skriv) nytt datornamn. Starta om datorn och problemet borde vara borta. Om du fortfarande har problem lämna en kommentar här så ska jag försöka hjälpa dig! Njut av!

Tidigare skrev jag en artikel om vad som skulle hända om man hade två datorer med samma IP-adress i samma nätverk: en IP-adresskonflikt. Men vad händer när du har två datorer med samma namn i ett nätverk?

Om du kör nyare versioner av Windows som Windows 10, Windows 8 eller Windows 7 kommer allt att fungera bra. Det är bara med äldre versioner av Windows som Windows XP, Windows 2000, Windows 98, etc. som förlitar sig på NETBIOS och WINS där du kommer att stöta på problem.

I det andra fallet kan det sluta med att du ser ett meddelande som följande:

Duplicate name exists on the network

dubblettnamn

Till en början kanske du tror att det uppenbara svaret är att bara byta namn på en av datorerna, eller hur? Tja, du kan också få det här felet även om inga två datorer i nätverket har samma namn!

Problemet kan orsakas av en gammal nätverksadapter som inte längre finns på systemet. Här är ett par sätt du kan försöka lösa problemet innan du byter namn på datorer.

Metod 1-IPCONFIG

För det första kan en enkel frigivning och förnyelse av IP-adressen lösa ditt problem. Gå till StartSpringa och skriv in cmd. Vid kommandotolken, fortsätt och skriv in

ipconfig /release
ipconfig /renew

Om du fortfarande får felet, gå vidare till följande möjliga lösningar.

Metod 2 – Ta bort dolda nätverkskort

Gå till Start, Kör och skriv in DEVMGMT.MSC i lådan. Klicka nu på i Enhetshanteraren se och välj Visa dolda enheter.

dubblettnamn på nätverket

Scrolla nu ner till Nätverksadaptrar och avinstallera alla som visas med genomskinliga ikoner. Om inget är nedtonat, är ditt problem inte heller med en gammal nätverksadapter.

Enhetshanteraren

Metod 3 – Byt namn på datorn

Om ingen av dessa två metoder fungerade, måste du förmodligen bara byta namn på datorn. Detta kan inträffa av en av två anledningar:

  1. Du har faktiskt två maskiner i nätverket med samma NETBIOS-namn
  2. En av datorerna har samma namn som namnet på arbetsgruppen

Du kan gå till Start, kör, skriv in CMD och skriv sedan in nbtstat –n vid kommandotolken och den visar dig en motstridig arbetsstation om det finns en.

nbtstat

Se till att titta på den för nätverksanslutning du använder just nu, dvs Local Area Connection eller Trådlös nätverksanslutning.

Du kan byta namn på en dator genom att högerklicka på ikonen Den här datorn på skrivbordet och välja Egenskaper och sedan klicka på datornamn flik.

byt namn på datorn

Klicka på förändra knappen och skriv in ett nytt namn för datorn. Starta om datorn och problemet borde vara borta. Om du fortfarande har problem, skriv en kommentar här så ska jag försöka hjälpa dig! Njut av!