Det blir nu lättare att visualisera cellkärnan

Kärnan är en cellulär organell inuti vilken DNA, depositionsmolekylen för genetisk information, finns. Det är en extremt komplex organell som gör att cellen kan utföra otaliga och komplicerade funktioner. Att kunna visualisera kärnan i detalj är därför något riktigt viktigt för att ännu bättre förstå hur en cell fungerar. Detta eftersom allt en cell gör, det gör det tack vare en signal som kommer från kärnan.

I dag, för första gångenkommer det att vara möjligt att observera på ett sätt särskilt detaljerad de kärna av celler tack vare en sofistikerad teknik. Utvecklade denna innovativa teknik var ett team av forskare från Caltech som beskrev det i en studie publicerad i den berömda tidskriften Natur. Tack vare denna nya teknik blir det lättare och lättare att observera cellkärnan.

Hans namn är SeqFISH + och enligt forskarna själva kommer det att visa sig särskilt användbar att upptäcka kärnans invecklade organisation och hur denna organell påverkar cellfunktionen. Faktum är att i cellernas djupa kärna finns en komplex struktur bestående av ca 2 meter DNA som sveper sig till den grad att man knappt kan komma in i ett kuvert, kärnan några mikrometer i diameter. Inuti denna organell finns dock inte bara DNA utan även proteiner, RNA och andra molekyler med en reglerande funktion.

Det är av denna anledning som det är nödvändigt att kunna studera och observera denna organell i detalj eftersom, på detta sätt, någon av dess felfunktionkunde förklara en onormalt cellulärt beteende. Det är en speciell teknik sofistikerad som gör det möjligt för oss att få mycket högupplösta bilder av kärnan och dess innehåll direkt på plats utan att tillgripa nedbrytningen av samma vävnader i de enskilda celler som utgör dem.

Relaterade Artiklar

Back to top button