Det bästa gratis defragmenteringsverktyget för Windows är sig själv

På den tiden var det något att defragmentera din dator vad alla(något alla) gjorde regelbundet, även om du inte hade någon aning om vad du gjorde. Vad alla visste var att det på något sätt fick datorn att gå snabbare.

Tidigare har jag skrivit många artiklar om hårddiskdefragmentering, startsektorn(bootsektor) , personsökningsfil(växlingsfil) och till och med registret. Ibland Windows XP defragmentering var nödvändig, och detta påverkade prestandan avsevärt.

Med tiden började många företag sälja tredje part(partydefragmentering) defragmenteringsverktyg som förmodligen gjorde jobbet snabbare, bättre och mer exakt. Vissa av dem var faktiskt ganska bra, men de flesta av dem gjorde samma sak som det inbyggda verktyget defragmentera Windows(Windows-defragmentera) , eller ännu värre. Inte överraskande när du kör en tredje part defragmentera verktyg(defragmentera verktyg) din dator går långsammare än tidigare.

Tredje parts defragmenteringsskript

Den enda gången jag verkligen såg en anledning att rekommendera en tredje part defragmentera verktyg(defragmentera verktyg) till någon, det fanns ett fall där en person hade en komplicerad installation på sin PC med olika typer av data lagrade på olika platser. Om din dator till exempel har fyra olika hårddiskar, som var och en innehåller olika typer av data som musik, videor, operativsystemfiler etc., kan ett tredjepartsverktyg låta dig defragmentera varje enhet på olika sätt.

Om det finns många små filer som ofta används på samma enhet kan du använda ett tredjepartsverktyg för att defragmentera den enheten så att filerna sorteras efter senaste åtkomsttid eller skapelsetid(tid eller skapelsetid) . För en disk som lagrar många stora musik- eller videofiler(musik- eller videofiler) som nås av inte(inte blir) väldigt ofta, du kan sortera dem på disk efter mappstorlek eller filstorlek(mappstorlek eller filstorlek) .

Du kan till och med defragmentera endast vissa filer eller mappar istället för hela enheten om du vill. Uppenbarligen, som du kan se, är detta bara riktigt användbart för vissa specifika scenarier, och tid och ansträngning(tid och ansträngning) som spenderas på allt detta kanske inte ens ger några betydande resultat.

Det enda andra scenariot där en tredje part defragmentera verktyg(defrag tool) fungerade bra, var med en klient vars hårddisk var nästan full. Jag kunde använda ett tredjepartsverktyg för att flytta all data till början av disken. Detta frigjorde lite extra utrymme och hjälpte till att snabba upp datorn lite.

Windows inbyggd defragmentering är bäst

För 99% av människor som läser den här artikeln, inbyggd verktyg för diskdefragmentering(diskdefragmenteringsverktyg) Windows Idealisk för att hålla din hårddisk igång smidigt.

En grupp människor har faktiskt upplevt många olika defragmenteringsverktyg som t.ex Defraggler , MyDefrag etc., och fann att i Windows 7 och senare påskyndar de inte läsning eller skrivning av data på hårddisken. skiva för valfritt belopp.

Detta beror på att hårddiskar numera är mycket större och därför har mycket mer ledigt utrymme. Tack vare det extra utrymmet Windows du behöver inte fragmentera dina filer så mycket.

Förutom stora hårddiskar kan moderna maskiner och hårddiskar komma åt data mycket snabbare än tidigare. Således, även om du har en delvis fragmenterad hårddisk, kommer det med största sannolikhet inte ens att påverka hastigheten för dataåtkomst. Endast om du har en mycket fragmenterad hårddisk kommer du att börja märka vissa nedgångar, men detta är nästan omöjligt på grund av den inbyggda Windows Defragmenterare(Windows defragmenterare) .

Windows 7 det kallas ” Diskdefragmenteraren(Diskdefragmenterare)”, och in Windows 8 och senare versioner – Optimering(Optimera) diskar”. Som standard körs den en gång i veckan, vilket praktiskt taget stöder % fragmentering . Här är min PC Windows 7 efter 2 års användning utan att manuellt köra en defragmentering.

Jag har redan skrivit ett utförligt inlägg om Optimeringar(Optimera) enheter och Diskdefragmenteraren(Diskdefragmenteraren) Windows 8 och Windows 7 så kolla gärna in det om du behöver mer info.

SSD-enheter behöver inte defragmenteras

Äntligen dör även dagarna av automatisk defragmentering pga SSD(SSD) (Solid State Drives). SSD inte (SSD gör det inte)läser(t read) och skriver inte data som en traditionell hårddisk och behöver inte defragmenteras. Faktiskt Windows stängs av automatiskt diskdefragmentering(diskdefragmentering) på en solid state-hårddisk eftersom defragmentering kan förkorta livslängden solid state-enhet(SSD).

samsung solid state-enhet

Om du letar efter en riktigt betydande prestandahöjning när du läser och skriver data, bör du gå efter SSD . Även den billigaste och långsammaste solid state-enheter(SSD) är många gånger snabbare än traditionella snurrande hårddiskar.

På min Windows 7-maskin, klockan Nedladdningar(starttiden) sjönk från över 40 sekunder till under 5 sekunder när jag bytte från hårddisk till 7200 rpm min(RPM) till en Samsung SSD med 256 kapacitet GB(GB Samsung SSD) . SSD(SSD) är vanligtvis mycket mindre på grund av sin högre kostnad, men lätt att starta operativ system(operativsystem) på SSD kan göra en enorm skillnad även om du lagrar all annan data på en separat långsamt snurrande hårddisk.

Slutsats

Hoppas(Förhoppningsvis) allt jag sa ovan var vettigt, men om inte, här är slutsatsen. Om du använder Windows XP på en äldre maskin borde du verkligen uppgradera. Om det inte fungerar kör du den inbyggda manuellt diskdefragmentering(Diskdefragmenteraren) . Om du använder Windows Vista eller senare behöver du inte göra någonting eftersom Windows automatiskt kommer att defragmentera alla traditionella hårddiskar och eliminera solid state-enheter(SSD:er).

Om du är insatt i tekniker(technörd) och vill pressa ut varenda uns juice ur din dator, installera en ansedd tredje part defragmentera verktyget och konfigurera(defragmentera verktyget och konfigurera) det efter eget tycke. Annars kan du luta dig tillbaka och njuta av din redan optimerade hårddisk. Ett annat bra sätt att snabba upp din dator, mer effektivt än att defragmentera, är att ta bort oanvända eller onödig programvara(skräpprogramvara). Njut av!

Förr i tiden var defragmentering av din dator något alla gjorde regelbundet, även om du inte hade någon aning om vad du gjorde. Vad alla visste var att det på något sätt gjorde att datorn gick snabbare.

Jag har skrivit många artiklar tidigare om att defragmentera din hårddisk, startsektorn, personsökningsfilen och till och med registret. Under Windows XPs dagar var defragmentering nödvändigt och det gjorde en betydande skillnad i prestanda.

Med tiden började många företag sälja tredjepartsdefragmenteringsverktyg som förmodligen gjorde jobbet snabbare, bättre och mer exakt. Vissa var faktiskt ganska bra, men de flesta gjorde ungefär samma sak som det inbyggda Windows-defragmenteringsverktyget eller ännu värre. Det var inte förvånande att köra ett tredjeparts defragmenteringsverktyg och att din dator faktiskt kör långsammare än tidigare.

Tredje parts defrag-scenarier

Den enda gången jag faktiskt har sett en anledning att rekommendera ett tredjepartsdefragmenteringsverktyg till någon var om personen hade en komplex installation på sin PC med olika typer av data lagrade på olika platser. Till exempel, om du har fyra olika hårddiskar installerade på din PC, som var och en innehåller olika typer av data som musik, videor, operativsystemfiler, etc, kan ett tredjepartsverktyg låta dig defragmentera varje enhet på ett annat sätt.

Om en enhet har många små filer som du använder ofta, kan du använda ett tredjepartsverktyg för att defragmentera den enheten så att filerna sorteras efter den senast öppnade tiden eller skapelsetiden. För en enhet som har ett gäng stora musik- eller videofiler som inte kommer åt så ofta, kan du sortera dem på disken efter mappstorlek eller filstorlek.

Du kan till och med defragmentera bara vissa filer eller mappar istället för hela enheten om du vill. Uppenbarligen, som du kan se, är detta egentligen bara användbart för vissa specifika scenarier och den tid och ansträngning som spenderas på att göra allt detta kanske inte ens ger några dramatiska resultat.

Det enda andra scenariot där ett defragmenteringsverktyg från tredje part fungerade bra var med en klient som hade en hårddisk som var nästan full. Jag kunde använda ett verktyg från tredje part för att flytta all data till början av disken. Detta frigjorde lite extra utrymme och hjälpte till att snabba upp datorn lite.

Windows inbyggd defrag är det bästa

För 99 % av de som läser den här artikeln är det inbyggda diskdefragmenteringsverktyget i Windows perfekt för att hålla din hårddisk igång smidigt.

Ett gäng människor har faktiskt gått igenom besväret med att testa många olika defragmenteringsverktyg som Defraggler, MyDefrag, etc och har upptäckt att de i Windows 7 och senare inte påskyndar läs- eller skrivåtkomsten till data på hårddisken. köra med någon märkbar mängd.

Detta beror på att hårddiskar nuförtiden är mycket större och därför har mycket mer ledigt utrymme. Med det extra utrymmet behöver Windows inte fragmentera dina filer lika mycket.

Förutom större hårddiskar kan moderna maskiner och hårddiskar komma åt data mycket snabbare än tidigare. Så även om du har en delvis fragmenterad hårddisk kommer det med största sannolikhet inte ens att göra någon skillnad i hur snabbt data kan nås. Endast om du har en mycket fragmenterad hårddisk kommer du att börja se vissa nedgångar, men detta är praktiskt taget omöjligt på grund av den inbyggda Windows-defragmenteraren.

I Windows 7 heter det Diskdefragmenterare och i Windows 8 och senare heter det nu Optimize Drives. Som standard är den planerad att köras en gång i veckan, vilket i stort sett håller alla dina enheter nära 0% fragmentering. Här är min Windows 7-dator efter 2 års användning utan att någonsin köra en defragmentering manuellt.

Diskdefragmenteraren

Jag har redan skrivit ett utförligt inlägg om Optimize Drives and Disk Defragmenter i Windows 8 och Windows 7, så kolla gärna in det om du vill ha mer info.

SSD-enheter behöver inte defragmenteras

Slutligen dör även dagarna av automatisk defragmentering på grund av SSD:er (solid state-diskar). En SSD läser och skriver inte data som en traditionell hårddisk och behöver inte defragmenteras. Faktiskt kommer Windows automatiskt att inaktivera diskdefragmentering på en solid state-hårddisk eftersom defragmentering kan minska livslängden på en SSD.

samsung ssd

Om du letar efter verkligt betydande prestandavinster när du läser och skriver data, bör du uppgradera till en SSD. Även de billigaste och långsammaste SSD:erna är många gånger snabbare än traditionella snurrande hårddiskar.

På min Windows 7-maskin gick starttiden från över 40 sekunder till under 5 sekunder när jag bytte från en 7200 RPM hårddisk till en 256 GB Samsung SSD. SSD:er är vanligtvis mycket mindre i storlek på grund av deras högre kostnad, men bara att ladda operativsystemet på en SSD kan göra en enorm skillnad, även om du lagrar all din andra data på en separat hårddisk som snurrar långsammare.

Slutsats

Förhoppningsvis var allt jag sa ovan vettigt, men om inte, här är takeaway. Om du kör Windows XP på en äldre dator borde du verkligen uppgradera. Om du inte kan köra den inbyggda diskdefragmenteraren manuellt. Om du kör Windows Vista eller högre behöver du inte göra något eftersom Windows automatiskt defragmenterar alla traditionella hårddiskar och utesluter SSD:er.

Om du är en tekniknörd och vill pressa ut varenda uns juice från din dator, installera sedan ett välrenommerat tredjepartsdefragmenteringsverktyg och konfigurera det efter ditt tycke. Annars kan du koppla av och njuta av din redan optimerade hårddisk. Ett annat bra sätt att snabba upp en dator som är bättre än att defragmentera är att avinstallera oanvänd eller skräp programvara. Njut av!