Det är därför vi kliar oss i huvudet när vi är förvirrade

Var och en av oss kommer säkert att ha känt oss desorienterade, förvirrade, stressade. Och precis när vi känner oss som mest förvirrade är det första vi gör att börja klia oss i huvudet. Men har du någonsin undrat varför vår nyfikna reaktion?

Forskare har försökt svara på denna fråga genom att publicera resultaten av sin forskning i den berömda tidskriften Vetenskapliga rapporter. Specifikt bär arbetet signaturen av ett team av forskare frånuniversitet från Portsmouth (Storbritannien). Den senare analyserade beteendet hos 45 rhesus makaker noterar hur dessa djur, när de var som mest förvirrade, reagerade kliar sig huvudet och kroppen.

Brittiska forskare fann också att de makaker som kliade mest när de var förvirrade också var de som hade lägre chanser att bli attackerad. Detta skulle bero på det faktum att en angripare kan ge upp att attackera en mycket förvirrad eller stressad individ och tro att han är oförutsägbar eller ofarlig. Då kan misshandeln bli resultatet mer riskfyllt för rovdjuret eller omvänt inte nödvändigt. Så, precis som apor, reagerar vi också på förvirring och stress genom att klia oss i huvudet. Men det här är en omedveten gest att du gör eftersom i det ögonblicket av förvirring hjärna behöver Kontakt mellan händerna och kroppen. Att klia oss på något sätt överför oss säkerhet och det är en gest som, utan att ens inse det, hjälper till att lugna oss.

Men, som visats i experimenten med makaker, när de är särskilt förvirrade, skulle deras repning också representera en effektivt försvarssystem som hjälper till att hålla angripare borta.

Relaterade Artiklar

Back to top button