Det är allt ! En superdator klarar exaflop-milstolpen (och den drivs av AMD)

Frontier © ORNL

Som väntat blir Frontier den första exascale superdatorn i den välkända TOP500-rankingen, fortfarande dominerad av USA och Kina.

TOP500 har uppdaterat sin rankning av de mest kraftfulla superdatorerna i världen, med ett sensationellt insteg på förstaplatsen.

Den första exascale superdatorn är amerikansk (officiellt)

Superdatorn Frontier, utvecklad av Oak Ridge National Laboratory (ORNL) i USA, är den första riktiga enheten i sitt slag som överskrider den symboliska tröskeln för exaflops i datorkraft. Den uppmättes till exakt 1,102 exaflops.

Om leveransdatumet har hållits, målet är att göra det operativt 2022, går Frontier lite mindre bra än väntat. I själva verket hade ORNL initialt kommunicerat om prestationer större än 1,5 exaflops.

Men maskinen, baserad på HPE Cray EX235a-arkitekturen och utrustad med AMD EPYC 64C-processorer klockade till 2 GHz för totalt 8,7 miljoner kärnor, pulvriserar ändå konkurrenterna. Som jämförelse, vet att den japanska superdatorn Fugaku, nummer 1 i ungefär två år och nu nedflyttad till andra plats, kommer in på 442 teraflops.

Europa visar en god återhämtning med LUMI

Den 59e upplagan av TOP500 ger också goda nyheter för Europa, som ofta kämpar för att lysa inför USA:s och Kinas hegemoni. Den gamla kontinenten placerar superdatorn LUMI på det tredje steget på prispallen.

Beläget i Finland, är det ett verk av EuroHPC, ett europeiskt initiativ för högpresterande datoranvändning baserat på ett offentlig-privat partnerskap. Den utvecklar 151,9 teraflops, vilket gör att den kan överträffa den tidigare nummer 2 i rankingen: Summit, 148,8 teraflops, byggd av IBM på ORNL, som nu är värd för Frontier.

Bland de 500 mest kraftfulla kända superdatorerna som identifierats finns två tredjedelar i Kina (173) och USA (126). Men det är extremt troligt att vissa extremt kapabla superdatorer förblir dolda för våra ögon. Enligt vissa indiskretioner skulle Kina till exempel kunna hysa exascale-anordningar.

Om samma ämne:
Meta har byggt en superdator för AI: den kommer att bli den snabbaste i världen

Källa: TOP500

Relaterade Artiklar

Back to top button