Denna hacker meddelar att han har återställt personuppgifter från en miljard kineser

hacka

En hackare påstår sig ha stulit den personlig information en miljard människor i Kina. Han kräver en lösensumma på 10 bitcoins, eller cirka 197 000 euro.

Hackaren beskrev sin begäran i ett inlägg på sajten Brottsforum under pseudonymen ChinaDan. Han säger att han har fått tag på mer än 23 terabyte (TB) av personuppgifter.

Det största brottet i historien

Om den här hackaren talar sanning representerar denna läcka den största datastöld som världen någonsin har sett. Det är dock för närvarande omöjligt att avgöra om ChinaDan faktiskt har dessa uppgifter. Journalister kunde inte identifiera eller kontakta honom direkt, och polisen kommenterade inte situationen.

Uppgifterna om nästan en miljard kineser ska ha läckt ut i ett databasintrång i Shanghaipolisen för några månader sedan. Uppgifterna innehåller därför 23 TB namn, adresser, födelseorter, kriminalregister, telefonnummer och identitetskort.

Ett återkommande problem i Kina

Omfattningen av intrånget rörde om nätverken. ChinaDans inlägg vidarebefordrades till de kinesiska nätverken Weibo och WeChat, och Binances grundare och vd Zhao Changpeng utfärdade varningen på Twitter och bad alla plattformar att öka sina ansträngningar för att verifiera användare, för att undvika potentiella identitetsstölder.

I USA:s ögon är Kina hem för det största antalet hackare och cyberkriminella idag. Liknande överträdelser har förekommit tidigare. 2016 läckte kommunistpartiets medlemmars personliga information ut på internet och 2020 stal hackare informationen från mer än 500 Weibo-användare. I år har filer som innehåller känslig information om förföljelsen av uigurerna, en förtryckt muslimsk minoritet, läckt ut. Det verkar därför som att multiplikationen av dessa överträdelser håller på att bli ett verkligt problem för regeringen, som försöker strypa dessa läckor så gott det går.

Om samma ämne:
TikTok: skandal för privata dataläckor från USA till Kina… hur är det med Europa?

Källa: Nikkei Asien

Relaterade Artiklar

Back to top button