Den ukrainska utgivaren MacPaw tillkännager SpyBuster för att blockera ryskanslutna appar

SpyBuster MacPaw © MacPaw

SpyBuster-verktyget, utvecklat av MacPaw, låter macOS-användare hitta applikationer som lagrar data direkt på ryska servrar.

Utöver den militära striden ger Rysslands invasion av Ukraina upphov till en riktig cyberstrid där nu varje detalj räknas. I det ukrainska lägret, inför hackandet av statliga digitala system och desinformation, ville utgivaren MacPaw, baserad i Kiev, ta sin sten till byggnaden genom att distribuera en macOS-applikation, kallad SpyBuster, som syftar till att hjälpa människor att skydda sina onlinedata från Ryssland. Utvecklaren, redan känd för sin multiapplösning Setapp och rengöringslösning för Mac CleanMyMac , har beslutat att göra sin applikation tillgänglig för macOS-användare runt om i världen. Låt oss se vad det faktiskt är.

SpyBuster, svaret på lagstiftning som tillåter Ryssland att extrahera data från alla digitala företag som är verksamma i landet

Utgivaren MacPaw tänkte föreslå sin lösning genom dataskyddets prisma. ” Som ett tekniskt FoU-team före kriget gjorde vi mycket research. Så jag började kolla vilka av dem som kunde bidra till landets informationssäkerhet. En sådan forskning handlade om den tekniska implementeringen av nätverksfiltrering på macOS. Jag insåg att det väl kunde användas för att skydda datorer mot potentiellt farliga applikationer och anpassas för att hjälpa användare i vår nya verklighet “, beskriver den tekniska FoU-chefen för cyberföretaget, Sergii Kryvoblotskyi.

Denna förklaring kommer i ett sammanhang där Ryssland, genom federala lagar som gäller sedan 2016, tvingar telekomtjänsteleverantörer (ryska OCH utländska) att lagra röstsamtal, SMS, MMS och data på ryska servrar i 6 månader genom att lägga till all tillhörande metadata, det vill säga platsen, tiden, avsändaren och mottagaren av meddelandena, och detta under en period denna tid på 3 år.

Detta innebär att vid minsta begäran enligt ett ryskt domstolsbeslut måste alla företag inom den digitala sektorn som rapporterar en viss närvaro i Ryssland tillhandahålla all information som nämns ovan utan att klaga. Det var här MacPaw ville ta med SpyBuster in i bilden.

En applikation som upptäcker alla program eller webbplatser som lagrar data på ryska servrar

SpyBuster kan omedelbart upptäcka och blockera alla tjänster, webbplatser och applikationer relaterade till Ryssland eller Vitryssland, närhelst användare av MacPaws verktyg gör en webbsökning eller installerar en applikation. ” Applikationen har också en social dimension, eftersom vi kan avgöra vilka sajter eller media som ansluter till ryska servrar “, tillägger redaktören, som specificerar att många medier fortfarande är omedvetna om att deras sajter är anslutna till ryska servrar.

I detalj är SpyBuster uppdelad i två delar: en ägnas åt “statisk analys”, den andra till “dynamisk analys”. Den första fungerar för att automatiskt upptäcka och blockera en applikation installerad på en Mac som är länkad på ett eller annat sätt till Ryssland eller Vitryssland. Och den andra visar hur de applikationer som identifieras av verktyget beter sig, det vill säga om de får en viss åtkomst eller om de skickar data eller meddelanden till servrarna.

SpyBuster-skärmdump © MacPaw

SpyBuster analyserar anslutningar i realtid och visar sedan alla operationer i en logg, som talar om för användaren om anslutningen är säker eller inte, som Malwarebytes Anti-Malware till exempel. Allt som återstår är att sätta i karantän och sedan permanent ta bort den hotande anslutningen från enheten, som alla klassiska anti-malware-program. Observera att SpyBuster fungerar på macOS 10.15 eller högre.

Källa: MacPaw

Läs också:
För Biden kommer cyberattackerna mot väst att öka

CleanMyMac X

Se erbjudandet

Läs meddelandet


8

CleanMyMac X

  • Prisvärt för nybörjare
  • Konsekvent, oförstörande rengöring
  • Centraliserar vissa macOS-funktioner

CleanMyMac X har fördelen av att vara en rengöringsprogramvara som är både enkel att använda även för en nybörjare av Mac, komplett i sina funktioner och effektiv i vad den gör. Vi beklagar ändå avsaknaden av sökning efter dubbletter, ett visuellt lite tungt gränssnitt och en antimalware-funktion som måste bevisa sig mot dedikerade verktyg som Malwarebytes.

CleanMyMac X har fördelen av att vara en rengöringsprogramvara som är både enkel att använda även för en nybörjare av Mac, komplett i sina funktioner och effektiv i vad den gör. Vi beklagar ändå avsaknaden av sökning efter dubbletter, ett visuellt lite tungt gränssnitt och en antimalware-funktion som måste bevisa sig mot dedikerade verktyg som Malwarebytes.

Relaterade Artiklar

Back to top button