Den lägsta temperaturen som någonsin registrerats i ett moln: -111 °C!

Ett moln är, vetenskapligt sett, en hydrometeora som består av små partiklar av kondenserad vattenånga och/eller iskristaller suspenderade i atmosfären tack vare uppströmmar eller i flytande tillstånd och vanligtvis inte i kontakt med marken. Dessa massor av vattenånga är framför allt koncentrerade i troposfären, det lägsta området i jordens atmosfär där temperaturen börjar minska avsevärt och når -90 ° C i tropikerna. men tack vare satelliterna som kretsar runt jorden är det möjligt att mäta temperaturen på dessa moln med extrem precision. I synnerhet registrerade vissa forskare för några dagar sedan, i ett moln, den lägsta temperaturen som någonsin registrerats hittills: -111 ° C.

Att rapportera detta extrem temperatur i denna moln var det Amerikansk satellit NOAA-20 tack vare vilken en vetenskapsman av Naturmiljöforskningsrådet kunde mäta vad vi fullt ut kan överväga kallaste molntemperatur som någonsin registrerats. Forskaren, tillsammans med sitt team, rapporterade sedan resultaten av sin egen analys i en studie publicerad i Geofysiska forskningsbrev. Molnet med denna temperatur extremt kallti själva verket identifierades det i 2018 till 400 km söder om Nauru och redan då hade den registrerat en mycket låg temperatur, nytt rekord tills den sakta steg upp i atmosfären och nådde i -111 °C.

Fynd som detta tyder på att storm moln som detta moln kan de bli kallare och kallare när höjden ökar. Detta är en händelse som har inträffat under de senaste tre åren med speciell frekvens jämfört med 13 tidigare år upptäckten av detta polära moln.

Relaterade Artiklar

Back to top button