Den här före detta CIA-ingenjören, dömd, delade dokument och hackverktyg med WikiLeaks

dataintrång

Den tidigare CIA-anställde Joshua Schulte har dömts för att ha lämnat konfidentiell information till WikiLeaks.

Fallet är idag den största läckan av hemligstämplade dokument från CIA. Schulte har suttit i fängelse sedan 2018.

En före detta CIA-anställd stjäl hemligstämplade dokument… och skickar dem till WikiLeaks

Medan han arbetade som ingenjör på CIA, ska Schulte ha beslutat sig för att stjäla filerna från ett konfidentiellt amerikanskt program som heter Sammanflöde. Han ska sedan ha lämnat dessa dokument till WikiLeaks, som började publicera dem i mars 2017 i en serie som heter Valv 7. Dokumenten visar sedan hur CIA kan hacka och äventyra bilar, smarta TV-apparater, smartphones eller till och med webbläsare för att övervaka sina användare.

Schulte hade själv varit involverad i utvecklingen av hackverktyg, inklusive system som stal CIA-måls information från deras elektroniska enheter. Polisen i New York genomsökte hans lägenhet flera gånger under 2017 för att hitta bevis på hans inblandning i WikiLeaks-läckorna. I hans smartphone hittade polisen särskilt lösenorden som tillät åtkomst till hans dator skyddad av tre lager av kryptering.

Schulte dömdes för nio av anklagelserna

Som ett resultat av dessa utredningar åtalades Schulte för 15 fall, inklusive olaglig överföring av hemligstämplade dokument och stöld av statlig egendom. Han åtalades också för sin illegala verksamhet medan han satt i fängelse, varifrån han kommunicerade i hemlighet med smuggeltelefoner.

Dessutom sa utredande polis att de hittade massbarnpornografi på Schultes enheter. Mannen har hela tiden erkänt sig oskyldig till alla anklagelser mot honom. Under den andra rättegången, som just avslutats, bestämde han sig för att företräda sig själv. Han försvarade sig sedan med att hävda att han inte hade någon anledning att läcka denna information, och att hundratals personer också hade tillgång till dessa dokument på CIA och kunde ligga bakom detta fall.

Åklagare har hävdat att Schulte sökte hämnd på sin arbetsmiljö och kollegor på CIA, som han påstås ha funnit respektlöst och obehagligt. Den före detta ingenjören hävdar att han fungerar som syndabock för den amerikanska regeringen, som misslyckades med att skydda konfidentiell information.

Källa: Gränsen

Relaterade Artiklar

Back to top button