Den här bilden har förbryllat NASA-experter – här är varför

Tidigare i veckan lade NASA-forskare upp satellitbilder av Ryssland på sin hemsida. Bilderna visar terrängen på båda sidor om floden Markha krusad med omväxlande mörka och ljusa ränder; experter kan inte förklara varför jorden har dessa former.

Här finns mer information om saken

Denna region av den centrala sibiriska platån är täckt under cirka 90 % av året av permafrostäven om det ibland tinar under korta perioder. Landområden som fryser, tinar och fryser ständigt antar konstiga cirkulära mönster; effekten uppstår när jordar och stenar väljs ut naturligt under frys-tinningscykeln.

Andra exempel på dessa länder (som de i Norge) de tenderar att vara mycket mindre i storlek jämfört med ränderna som ses i Sibirien. En annan förklaring som kan vara vettig enligt US Geological Survey geolog Thomas Crafford kan vara jorderosion.

Liknande mönster uppstår när snösmältande eller regn droppar nedför backen och splittrar bitar av sedimentärt berg. De mörkare ränderna representerar de brantaste områdena, medan de ljusare ränderna indikerar de plattare områdena. Denna typ av sedimentär skiktning skulle sticka ut mer på vintern.

En sak är säker: tills området är ordentligt studerat kan inget sägas med säkerhet.

Läs vidare och följ Tecnoandroid för att hålla dig uppdaterad om alla de senaste nyheterna och kuriosa om vetenskap, teknik, informationsteknik, allmän kultur och nyheter. Många nyheter som inte går att missa kommer under de närmaste dagarna.

Relaterade Artiklar

Back to top button