Den främmande planeten TOI-130b har en hemlig följeslagare

TOI-130b är en planet som kretsar runt en solliknande stjärna drygt 180 ljusår från oss. Det är en främmande planet som har några intressanta egenskaper. Det är faktiskt rikt på vatten, med ett stenigt “hjärta”, en tjock atmosfär och till och med en hemlig resesällskap.

För att beskriva alla dessa otroliga egenskaper hos denna främmande planet är en studie som nyligen publicerades i den berömda tidningen Astronomi & Astrofysik. Forskningen i fråga bär signaturen av ett team av forskare frånInleda Nationell astrofysik (INAF) driven av Alessandro Sozzetti. Forskare har kunnat förstå egenskaperna hos TOI-130b tack vare de observationer som gjorts med ESPRESSO spektrograf avObservatorium Europeiska sydlig (ESO) i Chile.

Tack vare data från ESPRESSO kunde astronomerna avgränsa första identikit av detta planet utomjording. Det är en planet som upptäckts när den passerade framför sin stora stjärna och som har en radie lika med 2,4 gånger den terrestra och dessutom lyckas den fullborda sin bana i solar 14,3 dagar. Dess massa är ca 7,8 gånger det av Landa och den här planeten kan ha en stenig kärna som innehåller en betydande mängd vatten omgivet i sin tur av en gasformigt hölje av betydande storlek. Den här planetens egenskaper, förutom det faktum att stjärnan som den kretsar runt är mycket lysandegör det definitivt till ett av objekten mer intressant.

Dessutom är det mest överraskande att under observationerna som utfördes med ESPRESSO, identifierade forskarna närvaron av en mystisk icke-övergående följeslagare, TOI-130c som har en massa som är jämförbar med den för Neptunus. De banor av dessa två planeter är praktiskt taget cirkulär som kan representera resultatet av brist på “våldsamma” faser i den inledande utvecklingen av systemet.

Relaterade Artiklar

Back to top button