Den första roboten som lyssnar med örat på en gräshoppa fungerar bra

Är det möjligt att integrera en robot med ett “levande” sensoriskt system? Denna robotapplikation är säkerligen mycket innovativ och kan i framtiden ha många och viktiga tillämpningar inom många sektorer. Idag har vi äntligen fått bekräftelse på att denna integration verkligen bara kan fungera att den ägde rum i en ovanlig levande värd, en gräshoppa.

Ett team av forskare frånuniversitet av Tel Aviv i själva verket genomförde han ett experiment genom att integrera en robot i’öra av en gräshoppa. Resultaten av detta test publicerades sedan i ett papper som dök upp på sidorna i den auktoritativa tidskriften Sensorer. Närmare bestämt är det den första roboten som kan lyssna genom örat på denna insekt och när den uppfattar ett klapp i händerna rör den sig framåt, medan den med två slag rör sig bakåt.

Visst jag biologiska system de är mycket mer specifika och känsliga än de tekniska och inte minst erbjuder de en stor fördel m.t.t. energiförbrukning. Forskarnas mål var att ersätta en mikrofon med en död insekt för att utnyttja dess förmåga att uppfatta miljösignaler. Då var du också tvungen att kontrollera omvandling av dessa insektsingångar till robotinmatning genom en chip.

Så här integrerades roboten med gräshoppans öra

För att göra detta byggde forskarna först en robot som kunde reagera på yttre stimuli och därefter tog de örat på en gräshoppa och höll den vital och fungerande under den tid som krävdes för att ansluta den till androiden. Till slut hittade de ett sätt att förvandla signalen från gräshoppans öra till en förståelig signal för roboten. Slutresultatet är att androiden kunde uppfatta klappandet av forskarnas händer exakt genom gräshoppans hörselsystem och sedan rörde sig därefter.

Det är verkligen en tillämpning av robotik lovande som det till exempel skulle kunna användas för att upptäcka människor, explosiva ämnen eller droger.

Relaterade Artiklar

Back to top button