Den första kommersiella mikroprocessorn är 50 år gammal idag (och det är en Intel)

4004 mikroprocessor © Intel

de processor Intels 4004 fyller 50 åre årsdag. Det lanserades i november 1971 och är den första kommersiellt tillgängliga mikroprocessorn någonsin.

Låt oss börja veckan med lite historia, om du så vill. Fans av processorer och älskare av vintageteknik kommer i alla fall att bli tagna av nostalgi, eftersom Intel officiellt firar, denna måndag, den 50e årsdagen av Intel 4004. För det var den 15 november 1971 som det amerikanska företaget, AMD:s historiska konkurrent, lanserade den första programmerbara mikroprocessorn som fanns till försäljning. Den tidens teknik var grunden för de galnaste framstegen vi känner till idag. Låt oss återuppleva historien lite.

Intels mikroprocessor som förändrade världen

Innan vi återvänder till uppkomsten av Intels 4004-processor, måste vi vara medvetna om att denna nu femtio år gamla teknologi har, som företaget beskriver den idag, ” banade väg för moderna datormikroprocessorer “. Mikroprocessorer driver vår tids mest kraftfulla teknologier, såsom molnet, artificiell intelligens, datoranvändning och anslutningsmöjligheter som helhet.

4004-processorn är idag en verklig pionjär inom mikroprocessorer. På den tiden var allmänheten fascinerad av att sådana komplexa integrerade kretsar kunde passa på ett litet chip som var lika stort som en nagel. Ingen kunde, för 50 år sedan, föreställa sig att processorn skulle vara basen för vardagliga föremål från och med nu, som en kamera, en smartphone, en dator, en MP4-spelare och andra. Mikroprocessorn kommer att ha utlöst en verklig teknisk utveckling, genom att etablera en logisk och slumpmässig designmetod, vilket leder till skapandet av de chips som vi idag hittar i våra moderna enheter.

I år är det 50 åre årsdagen för 4004-chippet. Tänk på hur mycket vi har åstadkommit under detta halvsekel. Detta är en helig tid för tekniken. Detta är vad som fick datoranvändning att ta fart! Påminner om Intels vd, Pat Gelsinger.

4004 Intel evolution © Intel

Och säg att allt började från en teknisk kalkylator

4004-processorn lanserades kommersiellt 1971, till stor del tack vare arbetet från tre Intel-ingenjörer: Stan Mazor, Marcian Hoff (med smeknamnet Ted Hoff) och Federico Faggin. Den senare var redan för mer än ett halvt sekel sedan medveten om potentialen hos mikroprocessorer. ” År 1970 stod det klart att mikroprocessorer skulle förändra hur vi designade system, från hårdvara till mjukvara. Men hastigheten med vilken mikroprocessorer har utvecklats över tiden och antagits av industrin har verkligen varit fantastisk. “, sa han vid sidan av detta jubileum.

Busicom 141-PF © Intel

Man ska inte glömma att allt började 1969, när japanska Nippon Calculating Machine Corp bad Intel att designa en sorts uppsättning integrerade kretsar inom ramen för utvecklingen av sin prototyp av ingenjörsräknare, den berömda Busicom 141-PF. Ursprungliga planer krävde 12 anpassade marker. Förutom att Marcian “Ted” Hoff, Federico Faggin och Stan Mazor satte sitt geni i arbete genom att utveckla en uppsättning av fyra chips, därav namnet 4004 för denna CPU.

Före designen av 4004-mikroprocessorn var det enda sättet att få likvärdig processorkraft att kombinera flera datorer, som tog så mycket plats som du kan föreställa dig. Sedan började kapplöpningen för miniatyrisering, långt efter 4004. Genevieve Bell, Senior Fellow från Intel, påminner om att “ 4004 var så revolutionerande att det tog Intel ungefär fem år att lära ingenjörer hur man bygger nya produkter baserade på mikroprocessorerna “.

Mazoe Hoff Faggin © Intel

Från den stationära miniräknarens mikroprocessor till den senaste Intel Core 12e generation har Intel förnyat sig under de senaste fem decennierna. Nu letar företaget ännu längre, med forskning inom kvantberäkning och Intel Horse Ridge II-kryogenlösningen, eller neuromorf beräkning (som mer tittar på den mänskliga hjärnans funktioner) med Intel Loihi 2-chippet. gränslös.

Pat Gelsinger och 4004 © Intel

Intel Core i5-12600K-test: Alder Lake säkrar förstaplatsen i mellanklassen

Några dagar efter testet av Core i9-12900K-processorn, flaggskeppet i det nya Intel-sortimentet, inbjuder vi dig att upptäcka vad en mer blygsam version har i beredskap för oss, men också och framför allt mycket mer tillgänglig. Medan Core i9-12900K riktar sig till en rik och väldigt få publik, borde den billigare Core i5-12600K tilltala många fler användare … och spelare.
Läs mer

Källa: Intel

Relaterade Artiklar

Back to top button