Den första “biten” av syntetiskt kött som erhållits i laboratoriet

Har du någonsin hört talas om syntetiskt kött? Det är en animalisk köttprodukt som dock aldrig har varit en del av ett levande djur utan är en laboratorieprodukt. Det otroliga är att syntetiskt kött har organoleptiska egenskaper som är jämförbara med riktigt kött. Idag har forskare fått den första “biten” av syntetiskt kött som har samma muskulösa konsistens som nötkött och är bara några millimeter stort.

För att beskriva denna lilla bit av syntetiskt kött fick in laboratorium är en studie publicerad på tidskriftens sidor Vetenskap om mat. Forskningen i fråga bär signaturen av ett team av forskare frånuniversitet av Tokyo. Det senare, tack vare a innovativ teknik för regenerativ medicin, har lyckats återskapa inriktningen av de element som bildar muskelfibrerna. Resultatet blev en köttbit med en ganska behaglig smak och ett mycket inbjudande utseende.

Att skapa syntetiskt kött i laboratoriet är verkligen inte en uppfinning av japanska forskare eftersom de redan har passerat mer än sju år från att smaka den första syntetiska hamburgaren som produceras med uthållighetsceller tilluniversitet av Maastricht. För det mesta kom dock amorfa eller granulära köttbitar ut, mycket likt köttfärs. Men den här gången övervann de japanska forskarna detta problem genom att odla bl.a myoblaster av nötkreatur på små tredimensionella hydrogelställningar som kan staplas ovanpå varandra och därmed möjliggöra fusion av myoblasterna själva.

Resultatet som erhölls i laboratoriet var det av en munfull syntetiskt nötkött som, utsatt för elektrisk stimulering, har också visat att han vet hur man kontrakterar. Detta är en verkligt extraordinär uppfinning och en som säkerligen kommer att tillfredsställa matbehov av världens befolkning minskar samtidigtpåverkan gårdarnas miljö.

Relaterade Artiklar

Back to top button