Den första Ariane 6 är vertikal i Guyana för sin stora testkampanj

Ariane 6 centralscen kombinerade tester 2 © ESA/CNES/CSG/Arianespace/ JM Guillon

De två huvudstegen i den europeiska raketen är äntligen monterade och har lämnat sin integrationsbyggnad för att gå till uppskjutningsplatsen. En viktig milstolpe för teamen som kommer att dra nytta av sitt första framträdande stående för att upprepa monteringen… Och ända fram till motortesterna!

Detta kommer inte att ta fart, men det kommer att vara den första “kompletta” Ariane 6 för de kombinerade testerna.

Ariane 6 är ute

Lagen såg fram emot detta ögonblick. Å ena sidan, för dem som har tagit hand om Ariane 6-stegen inom BAL (Launcher Assembly Building) sedan hans ankomst i slutet av januari: det återstod mycket arbete innan man kunde montera de horisontella två huvudelementen … Utan att glömma att själva installationen var ny, och att med undantag för Soyuz som sköttes av ryska team, är detta första gången som Ariane-raketer har hanterats tills deras montering slutar horisontellt.

Å andra sidan var det nödvändigt att slutföra kvalificeringen och de kombinerade testerna av uppskjutningszonen, ELA-4 (för Ensemble de Lancement Ariane). Dess mobila port på 8 000 ton har varit i drift i mer än ett år, men i våras genomförde markteamen många “kalla” tester på skjutbordet, med navelsträngarna kylda till kryogena temperaturer, armarna och drivmedelslådorna och alla infrastruktur i eldningsskick. Ny utrustning… Vi var tvungna att vara redo för ankomsten av huvudscenerna på bordet, som ägde rum den 11 juli.

Ariane 6 centralscen kombinerade tester 3 © ESA/CNES/CSG/Arianespace/ JM Guillon

Ett första exemplar snart klart?

Ett bra tillfälle att se den första Ariane 6 upprätt, med huvudscenerna och de fyra extra boosters i “64”-versionen för dessa kombinerade tester.

Till skillnad från huvudstadierna, bland dessa fyra P120C, är tre modeller, och den sista är ett produktionsexempel laddat med inerta drivmedel… men monteringen kommer att respekteras! Och om några dagar eller några veckor när kåpan är fastsatt på monteringen och portalen flyttas tillbaka för första gången, kommer den nya generationen Ariane att se bra ut.

Tvivel har inte saknats sedan kontraktstecknandet 2014, så en komplett Ariane 6:a på sajten blir en riktig liten seger.

Ariane 6 centralscen kombinerade tester 4 © ESA/CNES/CSG/Arianespace/ JM Guillon

framsteg och behov

Programmet kommer förmodligen att förbli under beskyllning från kritiker… Trots teamens stolthet, som gör framsteg med detta projekt, som har blivit så viktigt för Europa i rymden att trycket är kontinuerligt, kommer denna Ariane 6 inte att ta fart. Dess kombinerade tester kommer att fortsätta i flera månader vid Guyana Space Center, inklusive flera fiktiva nedräkningar, tankfyllningar och till och med statiska skjutningar (av lång varaktighet)… men jungfrulyftet är fortfarande långt kvar (2023), med det första flygexemplet .

Den europeiska byrån, som för närvarande brottas med problem kopplade till inflation (dess budget är beräknad över tre till fem år) står fortfarande inför en påfallande brist på lösningar för att ta sina satelliter i omloppsbana. Ariane 6 är nödvändigt, och alla fel skulle bli mycket dyrt… Men vi måste gå så snabbt som möjligt.

Om samma ämne:
Det är (äntligen) officiellt, Ariane 6 kommer inte att lyfta förrän 2023

Källa: ESA

Relaterade Artiklar

Back to top button