Den bästa mjukvaran och apparna för att minska ögonbelastningen framför en skärm

Mellan arbete, fritid och tv-spel, skärmar tar en allt viktigare plats i våra liv. Tyvärr, oavsett medium, lider våra ögon. Och om det resulterar i viss ögontrötthet kan exponering för blått ljus också störa vår sömn. Här är sex program och applikationer att installera för att skydda dina ögon.

Ju mer tid vi spenderar framför en skärm, oavsett om det är en dator, en smartphone eller en surfplatta, desto mer blir visuell trötthet. I bästa fall känner vi att vår syn är lite suddig, eller så lider vi av kliande eller irriterade ögon. Dessa symtom följer helt enkelt ett tillstånd av torrhet på ögonytan.

Inför en skärm tenderar vi faktiskt att blinka mer sällan. Då förnyas inte tårfilmen på ögats yta längre tillräckligt och våra ögon torkar ut. Tillsammans med postural avslappning, som sker ganska naturligt, kan dessa besvär förvandlas till huvudvärk som är svår att utrota.

Men parallellt med dessa fenomen kan den höga ljusstyrkan på våra skärmar visa sig vara för aggressiv, och även orsaka allvarlig ögontrötthet. Utan att glömma det problematiska blå ljuset, som underlättar utvecklingen av åldersrelaterad makuladegeneration (AMD), enligt en färsk rapport från ANSES (National Agency for Food, Environmental and Work).

Sammanfattning

Skydda dina ögon för att minska ögonbelastningen

För att skydda dina ögon framför en skärm behöver du bara anpassa ljusstyrkan till din miljö. Eftersom solen är vår främsta ljuskälla under dagen, är det inte särskilt problematiskt att stå framför en skärm i ett rum som badar i naturligt ljus. Men när solen tappar intensitet blir det komplicerat.

På kvällen, eller helt enkelt när vädret inte är särskilt bra, tar vår konstgjorda belysning över. Utanför är det ofta ljus med mindre intensitet och ganska gulaktig färg. Att stirra på en mycket ljus, vit skärm under dessa förhållanden kan därför orsaka betydande ögonpåfrestning. Flera alternativ är då tillgängliga för dig.

Först och främst är det möjligt att gå mot “mörka teman”, ibland kallat “nattläge”. Det handlar helt enkelt om att vända på färgerna (eller nästan), så att bakgrunden blir svart, medan färgen på texten anpassar sig för att alltid vara läsbar. Ett enkelt men effektivt sätt att lindra ögonen i svagt ljus.

  • aktivera mörkt läge på Android-smarttelefonen
  • aktivera mörkt läge på iphone
  • aktivera mörkt läge på Windows 10
  • aktivera mörkt läge på mac

Sedan är det möjligt att gå lite längre på Android-smarttelefoner och Apple-enheter, tack vare funktionerna “läsläge” och “Night Shift”, som justerar skärmens färgtemperatur mot gult, för att minska exponeringen för blått ljus, vars effektföre sänggåendet har visats påverka sömnstartens latens, sömnlängd och kvalitet” enligt ANSES.

Dessa verktyg är dock inte särskilt konfigurerbara. För sin del kan glasögon, som de som erbjuds av varumärkena Gunnar eller Lusee, vara opraktiska under vissa förhållanden. Så lösningen att installera en tredjepartsapplikation för att hantera visningen av dess skärmar är ganska intressant!

1. F.lux för Windows

F.lux Windows

F.lux programvara för Windows är ett av de enklaste verktygen att installera och använda. Den behöver bara din plats för att automatiskt avgöra tider för solnedgång och soluppgång, och sedan händer magin.

När det naturliga ljuset minskar, applicerar F.lux ett filter på skärmen, vars färgtemperatur och intensitet överlåts till ditt gottfinnande i inställningarna.
Du kan verkligen välja vikten av filtret: från ljusgul till klarröd.

Men också övergångstiden, det vill säga den tid under vilken F.lux kommer att ta hand om att gradvis tillämpa förändringen så att dina ögon vänjer sig utan svårighet.

Naturligtvis erbjuder mjukvaran olika alternativ för att pausa filtret, på begäran av användaren eller när man startar vissa applikationer, till exempel videospel.

Tyvärr, och trots sin framgång, är F.lux ännu inte tillgänglig på franska. Det är dock gratis, underhålls flitigt av sina utvecklare och mycket lätt att lära sig.

Ladda ner F.lux för Windows

2. EyeDefender för Windows

Eye Defender Windows

Här är en mycket speciell Windows-programvara: EyeDefender. Här handlar det om att uppmuntra dig att ta pauser för att ge dina ögon en stunds vila.

För ja, att stirra på en datorskärm i timmar kan utlösa CSV (Computer Vision Syndrom), ett tillstånd av ögontrötthet som kan förvandlas till ett tillstånd av allmän trötthet med huvudvärk som bonus.

För att undvika detta kommer detta mycket anpassningsbara gratisverktyg att erbjuda dig att ta pauser med jämna mellanrum, under vilka du till exempel kan följa en visuell gymnastikövning.

EyeDefender erbjuder också att aktivera din skärmsläckare som standard, eller att visa en avkopplande bild med en timer under dina raster…

Men det bästa är ändå att titta utanför, på avstånd, för att lindra ögonen. Och varför inte ge dig ut på ett ögonyogapass. Men påminnelsen, timern och övningarna är särskilt värdefulla verktyg.

Ladda ner EyeDefender för Windows

3.Lightbulb för Windows

Lightbulb Windows Legend

I samma genre som F.lux, här är LightBulb. Denna Windows-programvara fungerar på samma sätt, men erbjuder lite mer innehåll, samtidigt som den lider av ett relativt obearbetat installationsprogram som kan skrämma neofyter. Utöver att det är ganska rörigt kräver installationsprogrammet åtkomst till Windows registernycklar och utlöser antivirusprogrammet Windows Defender!

Men när den väl är installerad frigör den sin fulla potential. Ange helt enkelt dess plats så att den kan beräkna tiderna för soluppgång och solnedgång, och på så sätt bestämma tidpunkterna för att aktivera de progressiva övergångarna, för att gå från ljusstyrka dagtid till ljusstyrka på natten, utan att förhasta ögonen. .

Naturligtvis slutar LightBulb att fungera när en färgåtergivningskänslig applikation körs i helskärm, till exempel ett videospel. Och vid behov är det möjligt att fylla i en vit lista över mjukvara och applikationer som LightBulb inte kan överlappa.

Slutligen erbjuder LightBulb flera pausalternativ, från några minuter till flera timmar, för att på bästa sätt närma oss behovet och förhindra att vi glömmer att återaktivera det!

Ladda ner Lightbulb för Windows

4. Skärmdimmer för Android

Skärmdimmer för Android

Mellan sociala nätverk, videospel eller till och med de olika meddelandesystemen spenderar vi mer och mer tid på att stirra på våra smartphones skärmar. Men bara för att de är mindre än våra tv-apparater eller datorskärmar betyder det inte att de i sig är mindre skadliga för våra ögon.

Och den kostnadsfria Screen Dimmer-appen erbjuder att använda ett filter av typen skärmdimmer för att skydda dina ögon och begränsa ögonbelastningen. Genom att ge det nödvändiga rättigheter och ange din plats kommer applikationen att kunna starta sin övergång till lämplig ljusstyrka före soluppgång och solnedgång.

Men i verkligheten använder Screen Dimmer ett svart färgfilter som standard, som kan anpassas … till exempel genom att välja en annan färg, som gul, orange eller ännu bättre, röd. Så appen låter dig också begränsa exponeringen för blått ljus, om det är det du vill.

En av de främsta fördelarna med denna gratis applikation, förutom att den är tillgänglig på franska, är att dess filter också skickar i meddelanderutan, ofta bortglömd. Den andra är dess snabbåtgärdsruta i meddelandepanelen, som gör det enkelt att pausa Screen Dimmer eller justera filterintensiteten.

Ladda ner Screen Dimmer för Android

5. Twilight – Healthy Sleep, Blue Light Filter för Android

Twilight Android

För dem som vill skydda sina ögon för att minska påfrestningarna på ögonen, men också begränsa sin exponering för blått ljus, finns Twilight-appen. Detta är ansvarigt för att gradvis modifiera, under dagen, färgtemperaturen och ljusstyrkan på smartphoneskärmen för att vid solnedgången nå den inställning som definierats av användaren.

Som alltid måste du ange dess plats.
När det gäller de andra standardinställningarna är de mycket tillfredsställande och behöver inte nödvändigtvis ändras. Men en av de stora fördelarna med Twilight är möjligheten att skapa “profiler”. I verkligheten är det här situationer, som att “läsa i sängen”.

Den omgivande ljusstyrkan klockan 21.00 är verkligen inte densamma när du är i ditt vardagsrum eller i sängen och läser på din smartphone. Således gör profilerna det möjligt att anpassa skärmen på din smartphone mer exakt till dina dagliga vanor och därför bättre skydda dina ögon.

Ladda ner Twilight för Android

6. EasyEyes för Android

EasyEyes Android

För den som vill ha en applikation som är lätt att lära sig och ganska rolig finns EasyEyes. Tyvärr lämnar dess franska översättning något övrigt att önska, och dess inställningsskärmar är lite röriga… men människor som bara vill att en applikation ska aktiveras och inaktiveras på begäran kommer att bli glada.

Med EasyEyes öppnar du bara appen och trycker på ögat som visas på skärmen för att applicera eller ta bort blåljusfiltret. Naturligtvis är det möjligt att gå längre, genom att ange dess plats och auktorisera automatisk planering, så att EasyEyes justerar skärmens färgtemperatur och ljusstyrka efter tid på dygnet, soluppgång vid solnedgång.

Applikationen är inte mer komplicerad än så, men räcker faktiskt för de flesta användningsområden. Å andra sidan kräver det samtycke till att annonser visas.

Ladda ner EasyEyes för Android

Relaterade Artiklar

Back to top button