Den amerikanska administrationen placerar ryska antivirusprogrammet Kaspersky på listan över känslig programvara

Stand Kaspersky Assises 2021 © Alexandre Boero för Clubic

FCC, den amerikanska kommissionen med ansvar för kommunikationsteknik, lade denna vecka till det ryska företaget Kaspersky till sin lista över företag som presenterar ett hot mot den nationella säkerheten.

Detta är första gången för ett ryskt företag, men det kan bara vara början. Vi lär oss av Gränsen att den Moskva-baserade antiviruslösningsleverantören Kaspersky har lagts till av FCC på listan över företag som kan utgöra ett hot mot amerikansk säkerhet. Denna åtgärd hade tidigare antagits för flera kinesiska märken, inklusive Huawei och ZTE.

Kaspersky på samma sätt lista över enheter än Huawei

FCC-listan inkluderar företag som utgör en “ oacceptabel risk för USA:s nationella säkerhet “, vi läser. Det är egentligen främst avsett för amerikanska företag, som inte får använda federala subventioner för att köpa produkter eller tjänster från företag på denna lista.

Denna åtgärd kan dock gå ganska långt. När det gäller Huawei hade många amerikanska företag förbjudits att tillhandahålla sina tjänster eller sälja sin teknologi till den kinesiska jätten, på grund av dess utseende iEnhetslista amerikanska myndigheter. En situation som fick allvarliga återverkningar för Huawei, särskilt hindrade den från att använda Googles tjänster på sina smartphones och surfplattor.

En politisk affär för Kaspersky

I ett uttalande som delas på sin officiella webbplats kommenterade Kaspersky detta FCC-beslut genom att fördöma en åtgärd ” utifrån politisk terräng “, efter den ryska invasionen av Ukraina. Företaget säger ändå till sig själv ” villig att samarbeta med amerikanska myndigheter för att ta itu med frågor från FCC och andra tillsynsmyndigheter “.

Det är så, och som erinrats Gränsen, misstanken om Kaspersky är gammal. Företaget anklagas särskilt för att upprätthålla nära relationer med Kreml. Under 2017 använde de ryska underrättelsetjänsterna till exempel företagets antivirusprogram för att stjäla hemligstämplade dokument från NSA (National Security Agency). Om denna affär formellt hade dementerats av Kaspersky vid den tidpunkten, hade gruppens mjukvarulösningar ändå hotats av uteslutning från amerikanska federala myndigheter genom ett lagförslag som undertecknades 2018 av president Trump.

Om samma ämne:
Ska du förbjuda Kaspersky från din dator som Tyskland rekommenderar?

Källa: Gränsen

Relaterade Artiklar

Back to top button