Den äldsta och äldsta kvasaren som någonsin identifierats från jorden har upptäckts

Termen kvasar identifierar ett mycket ljust objekt som vanligtvis finns i mitten av galaxer. Det består i huvudsak av ett supermassivt svart hål och en skiva av damm, material och olika gaser som omger samma svarta hål och snurrar runt det på ett virvelvindssätt. För några dagar sedan upptäckte några amerikanska forskare vilken som är den äldsta och äldsta kvasaren och, framför allt, längst bort från vår planet.

För att beskriva detta avlägsna och uråldriga kvasar är en studie publicerad i tidskriften Astrofysiska tidskriftsbrev av ett team av forskare frånuniversitet av Arizona. Specifikt har amerikanska forskare identifierat detta otroliga lysande föremål som är långt ifrån oss 13,03 miljarder ljusår. Det är ett föremål, som med all sannolikhet fanns bara 670 miljoner efter den stora smällen.

Den kvasar som identifierats av forskarna innehåller en supermassivt svart hål med en massa lika med den för 1,6 miljarder solar. J0313-1806 är namnet på detta föremål som upptäckts av amerikanska forskare och som inte bara kännetecknas av att vara kvasaren mer avlägsna och uråldriga aldrig identifierat, utan för att det också visar närvaron av en utgående vindlager. Denna vind består av gas som når särskilt höga temperaturer. Dessutom lämnar samma gas det svarta hålet med mycket höga hastigheter, en quito av ljusets.

Kvasaren J0313-1806 slår det tidigare rekordet som det som ligger längst bort från Landa identifierad hittills såväl som för sin anmärkningsvärt enorma massa. Det är verkligen en upptäckt otrolig som visar hur rymden gömmer oss än idag extraordinära mysterier allt återstår att upptäcka.

Relaterade Artiklar

Back to top button