Dells nya XPS 13 Plus är den första Ubuntu 22.04 LTS-certifierade bärbara datorn

Dell XPS 13 Plus-9 © © Nathan Le Gohlisse för Clubic

Dell och Canonical, utgivare av Ubuntu, tillkännager den 21 juli att den nya XPS 13 Plus åtnjuter nu certifiering för Ubuntu 22.04 LTS: en första på laptop.

Som påpekats Gränsenkommer detta tillkännagivande 10 år efter presentationen av Project Sputnik, som startade partnerskapet mellan Dell och Canonical för installation, som standard, av Linux på vissa konsumentdatorer.

Kompatibilitet verifierad från alla vinklar

Med tillkännagivandet av Ubuntu 22.04 Long-Term Support (LTS)-certifiering för XPS 13 Plus, Dells nya flaggskepp på den ultraportabla marknaden, går de två enheterna ännu längre för att uppmuntra antagandet av Linux på kommersiella maskiner. I det här fallet säkerställer denna certifiering att varje komponent är redo att fungera med Linux. Saken går igenom en kompatibilitetskontroll för var och en av komponenterna, allt i laboratoriet. För användaren är det också en garanti för att rätt drivrutiner är installerade så att alla funktioner i enheten kan uttrycka sig fullt ut.

Observera att XPS 13 Plus redan kunde levereras under Linux, men endast under Ubuntu 20.04 LTS, en äldre version. Med denna nya version 22.04 LTS, som lanserades i april förra året, lämnar enheten ändå för ett decennium av mjukvarustöd. LTS-versionerna av Linux lovar verkligen 10 år av uppdateringar. I fallet med en XPS 13 Plus på Ubuntu som köpts i år, kommer det vanliga stödet att upphöra 2027, medan produktens livslängd för programvaran kommer att sluta först 2032.

XPS+Linux

Denna förlängda livslängd är giltig både för XPS 13 Plus köpt med Linux förinstallerat och för Windows 11-modeller som skulle bytas till Linux efter köpet, specificerar Gränsen.

Som en påminnelse marknadsförs Ubuntu-versionerna av bärbara XPS-datorer av Dell under namnet “Developer Edition”. I motsats till vad deras namn kan antyda, är dessa maskiner dock inte reserverade endast för utvecklare.

I en intervju som gavs 2019 förklarade Barton George, en av Dells marknadschefer bakom Project Sputnik, att företaget föredrar att behålla detta namn för att undvika missförstånd. Tanken skulle vara att hindra användare från att köpa en XPS under Linux för att spara pengar jämfört med Windows-versionerna… utan att förvänta sig att mjukvaruupplevelsen skulle vara annorlunda.

Källa: Gränsen

Relaterade Artiklar

Back to top button