Dell tillkännager sitt Luna-koncept för att ge en Fairphone-sida till sina bärbara datorer

Dell Concept Luna-3 © © Dell

Dell höll i går en onlinepresentation för pressen. Möjligheten för den texanska jätten att förbereda marken inför CES 2022, men också att förhandsgranska några intressanta koncept. Bland dem: Luna-konceptet. Idén? Ta med Fairphones modulära, mycket reparerbara och miljövänliga princip till den bärbara marknaden.

Även om de delvis kan repareras är våra bärbara datorer inte alltid så lätta att demontera, uppgradering eller för att reparera som vi skulle vilja… speciellt när vi berör sektorn för ultraportabla enheter på 14 tum eller mindre. Deras påverkan på miljön är fortfarande betydande.

Dell är medveten om detta. Det amerikanska varumärket presenterade igår sitt Luna-koncept på CES 2022, som nu närmar sig med stormsteg. Detta “Proof of Concept” utvecklat i samarbete med Intel syftar till att göra tillgången till komponenter så enkel som möjligt genom att erbjuda en konceptuell modulär design. En design som så småningom kan fungera som designbas för framtida bärbara Dell-datorer.

Varför har vi inte gjort det här förut?

Med Project Luna är Dells mål att utforska ” nya designprojekt så att komponenterna är omedelbart tillgängliga, utbytbara och återanvändbara förklarar varumärket Texan, som vill kunna minska slutproduktens totala koldioxidavtryck med 50 %. Och om konceptet också syftar till att förbättra kylsystemet för enheter, fokuserar Dell främst på ekologiska och miljömässiga argument.

Företaget förklarar till exempel att ett av dess mål var att minska storleken på moderkortet med 75 % och mängden komponenter installerade på det med 20 %, så kan koldioxidavtrycket från dess tillverkning (mycket energikrävande) minskas. med 50 %.

Dell förklarar också att man helt har gjort om layouten på de olika delarna, för att placera moderkortet högre upp i chassit. Detta tillåter, enligt varumärket, att avsevärt öka ytan av exponering för luft. Denna omdesignade layout sträcker sig även till det nu separata batteriet. Enligt Dell kan det helt enkelt vara tillräckligt att anta denna nya interna placering för att göra ” föråldrad användning av en fläkt “. Maskiner fläktlös (helt tyst) skulle alltså kunna demokratiseras i den amerikanska tillverkarens sortiment.

Dell Concept Luna-2 © © Dell

Dell Concept Luna-1 © © Dell
Dell Concept Luna-4 © © Dell
Dell Concept Luna-6 © © Dell
Dell Concept Luna-5 © © Dell

Ett koncept… som bara är ett första steg

Snöbollseffekt: dessa olika optimeringar skulle minska energibehovet för bärbara datorer, tillräckligt för att minska storleken på batterierna utan att kompromissa med autonomin. Den mer frekventa användningen av långsamt urladdade batterier studeras också. Detta skulle ge en längre livslängd för denna viktiga komponent och underlätta renoveringen, säger Dell.

Samtidigt förklarar tillverkaren att man satsar på en ny typ av tryckta kretsar gjorda av linfiber och en vattenlöslig polymer (istället för traditionella plastlaminat). Dessa nya material gör det lättare att separera metaller och komponenter från moderkort… vilket gör återvinningen mycket effektivare. Vi får äntligen veta att Dell har minskat antalet skruvar med 10 för sitt Luna-koncept, samtidigt som de använder ett aluminiumchassi tillverkat med hydraulisk energi. En mer ekonomisk produktionsmetod som ger väldigt lite avfall, förklarar gruppen.

Du kommer att förstå, Dell vill börja på en bra grund för sina framtida bärbara datorer. Företaget dämpar ändå vår iver inför detta mycket lovande koncept: Luna ” är bara det första steget i processen “, specificerar varumärket i sitt pressmeddelande. ” Dell kommer att utvärdera olika hållbara och innovativa designprojekt för att identifiera de som har störst potential att integreras i produktportföljen “.

Låt oss hoppas att denna första impuls snabbt leder till konkreta resultat… och att den ger idéer till tävlingen. Vi kommer dock att minnas existensen av Laptop Framework, som tillkännagavs i maj förra året, som också erbjuder ett modulärt koncept och som har fördelen av att redan marknadsföras.

Om samma ämne:
PC-marknaden bör fortsätta att växa under de kommande 5 åren, fortfarande begränsad av bristen

Källa: Dells pressmeddelande

Relaterade Artiklar

Back to top button