Delikat manöver, att ta bort IHS från Ryzen 9 7900X gör att den tappar 20°C

AMD Ryzen 9 7900X efter delid © WCCFTech

Var försiktig så att du inte gör ett misstag när du utför denna teknik som kallas utsökt av processor. Men vinsterna är värda det!

De nya AMD Ryzen 7000-processorerna, som bara är tillgängliga i två dagar, är små teknikunderverk som ändå lider av en anmärkningsvärd defekt: de värms upp.

Ta bort IHS från Ryzen: en ” utsökt » insider?

Under vårt test av Ryzen 7 7700X mätte vi alltså 91,1°C på Cinebench R20 medan det i fallet med Ryzen 9 7950X var frågan om 95,5°C på samma mjukvara: vi nådde då gränsen för CPU:erna.


När man tittar närmare på designen av Ryzen 7000s, var det inte så svårt att identifiera åtminstone en boven: IHS – för Integrerad värmespridare eller integrerad kylfläns – implementerad av AMD är särskilt tjock.

Der8auer, den välkända tyska överklockaren, tog det först i huvudet för att ta bort nämnda IHS för att ersätta den med en egen modul för att direkt kyla ner av processorn.

Förlust på 20°C och ökning med 100 MHz

Att ta bort IHS från en processor är en manöver som är välkänd idag, men som inte är utan risk. Detta är särskilt sant på grund av designen av Ryzen 7000s och de små komponenterna som finns på ytan av CPU:n.

AMD Ryzen 9 7900X efter delid © WCCFTech

I video visar Der8auer hela processen som gjorde det möjligt för honom att uppnå sina mål och insisterar framför allt på de resultat han kunde spela in när hela proceduren var klar: det är enkelt, hans Ryzen 9 7900X tappar nästan 20°C på en Cinebench R20 testa flertrådig.

En sådan minskning är självklart fördelaktigt för processorn, men också för hela maskinen: värmen från CPU:n, som är lättare att evakuera, innebär att mindre värme ligger runt i höljet. Dessutom noterade Der8auer en ökning av den maximala frekvensen för dess CPU med 100-150 MHz.

Låt oss hoppas att sådan manipulation en dag kan bli mer tillgänglig och att det redan driver AMD att kanske omforma en IHS vilket helt klart är ett handikapp.

Källa: WCCFTech

Relaterade Artiklar

Back to top button