De vanligaste skadliga bilagorna som kommer via e-post

E-post, flitigt använt av hackare

Bland alla alternativ som cyberbrottslingar använder för att attackera sina offer kan vi lyfta fram e-post . Som vi vet är e-post ett mycket använt kommunikationsmedel. Det gör att vi kan vara i kontakt med våra vänner och familj, skicka dokument eller lagra en mängd olika information. Men det används också för att attackera.

Hackare använder den här typen av tjänster för att stjäla lösenord, infektera datorer, samla in information från offer… använda en mängd olika metoder som t.ex Nätfiske till exempel. Men de skickar också skadliga bilagor, konfigurerade för att stjäla information eller äventyra datorer.

Vi kommer att prata om det i den här artikeln. Vi ska visa vad filtyper är de mest använda för detta ändamål. Målet är att vara vaksam och inte ta fel om vi får någon. Man måste ta hänsyn till att ibland, bara genom att öppna en fil av denna typ, kan vår information exponeras eller vårt system kan infekteras.

De bilagor som används mest av hackare

Det är sant att e-postmeddelanden har bättre och bättre filter för att undvika den här typen av e-post. Det finns dock alltid möjligheten att man kan smyga sig in och hamna i vår inkorg.

Falska fakturor

De falska fakturor är utan tvekan en av de vanligaste typerna av bilagor vi får via e-post . Vi får ett e-postmeddelande som indikerar att vi redan har vår senaste mobil-, el- eller interneträkning tillgänglig. Det kan också vara den förmodade fakturan för en beställning vi lagt via Amazon eller liknande, samt något vi behöver hämta eller betala.

Det normala är att det är en textfil där vi hittar informationen relaterade till denna faktura. De ber oss öppna den och det är där problemet ligger. De kan be oss att aktivera makron för att visa innehåll, men det betyder att vår dator kan vara infekterad med den här filen.

Kuponger

Det är också väldigt vanligt att ta emot påstådda kuponger . Här är utbudet mycket brett. De använder vanligtvis välkända varumärken, såsom matrestauranger, klädbutiker, stormarknader…

De bifogar en fil eller en bild där en tänkt rabattkod dyker upp som vi skulle kunna använda för att spara på det framtida köpet som vi ska göra. Problemet är återigen att detta är en bluff.

Excel eller PDF med information

Det är också en klassiker. Vi får en PDF- eller Excel-fil med påstådd information relaterad till ett ämne. Ett exempel är allt som har med Covid-19-pandemin att göra. De kan skicka någon typ av viktig data, policyändring eller annan information.

Målet, liksom i de tidigare fallen, är att offret ska öppna dessa filer. Genom att göra det laddar de upp skadlig programvara till systemet och låter dem utföra åtgärder som äventyrar oss.

E-postmeddelanden som utger sig för att vara ett legitimt företag

Utan tvekan är det också väldigt typiskt. Vi fick ett e-postmeddelande från ett förmodat legitimt företag. De berättar att vi har en informationsfil som vi måste öppna för att få någon typ av data eller svar.

Här kan vi hitta filer Word, bilder, PDF-filer … Ett brett utbud av alternativ som alltid syftar till att infektera våra datorer.

Pris

Ytterligare ett knep är att använda en antaget pris . De mailar oss för att berätta att något hänt oss och vi ser en bifogad fil för att fylla i våra uppgifter så att de kan skicka oss vad vi vann.

Men vad de letar efter är att samla information. Skaffa vår riktiga data för att inkludera oss i skräppostlistor eller till och med få oss att ladda ner skadlig programvara.

I slutändan är det väldigt viktigt att vara medveten om faran med e-postbilagor. Vi bör alltid ha vårt sunda förnuft i åtanke och inte öppna eller ladda ner filer som vi inte helt kan lita på.

Relaterade Artiklar

Back to top button