De punkteringssäkra Michelin Uptis “airless”-däcken presenterades i München

Michelin Uptis © Michelin

Vad är mer frustrerande än ett punkterat däck på ditt fordon? För att komma till rätta med detta problem har Michelin arbetat i tio år med att utveckla ett oförstörbart system. Kallas UPTIS, detta luftlösa däck presenterades för första gången på ett elfordon på IAA Mobility 2021-mässan.

Varje år tillverkas flera miljarder däck över hela världen av tillverkare. Genom att skapa ett punkteringssäkert däck som är kompatibelt med elektriska modeller förstärker Michelin sin strategi att bli ett mer dygdigt företag i framtiden.

Läs också:
Den globala marknaden för batterier till elfordon har fördubblats på ett år

Ett mer hållbart högtrycksdäck

2017 presenterade Michelin Vision Concept och satte redan ribban väldigt högt. Företaget föreställde sig framtiden med att trycka en ny struktur på däcken för att få dem att hålla mycket längre. Antagandet är följande: utan luft finns det inte längre någon risk för läckage eller undertryck som orsakar avancerat däckslitage.


För att fullända Michelins engagemang för hållbarhet baserades Vision Concept på användningen av återvunnet och återvinningsbart material vid slutet av däckets livslängd.

Läs också:
Sammanfattning av IAA Mobility 2021-showen: elbilen i rampljuset i München

Uptis, utan luft, men också effektiv

För Michelin, UPTIS-konceptet (Unikt punkteringssäkert däcksystem), i linje med sin Vision Concept-prototyp, måste erbjuda samma prestanda som företagets traditionella däck som har bidragit till att skapa dess rykte. För att garantera likvärdigt beteende är UPTIS-däcket installerat på ett aluminiumhjul. Luften ersätts av en bärande struktur som består av flexibla blad förstärkta med glasfiber.

Under sin presentation på IAA Mobility Show i München lät Michelin några besökare prova fordonet med detta däck. Användarna kände tydligen ingen skillnad med ett likvärdigt konventionellt däck.

Michelin har ännu inte angett priset på detta framtida däck, men företaget skulle vara nära sin marknadsföring, som kan börja redan 2024. Sammansättningen av UPTIS inkluderar för närvarande en andel återvunnet material som gradvis bör tendera mot 100 % .

Källa: Intressant teknik

Relaterade Artiklar

Back to top button