De konstigaste spelen från den första PlayStation [Hors-Série]

playstation

Steam och konsoltillverkarnas officiella butiker är idag fulla av bisarra titlar, osannolika koncept och lekfulla konstigheter, ofta sålda till uppmätta priser. Om videospel alltid har varit flera, fanns det en tid då oidentifierade videospelsobjekt var mindre lätta att hitta, på grund av deras magra spridning och deras mycket låga marknadsföring och mediaexponering. Tillbaka till några av dessa konstigheter som har markerat – eller inte – historien om den första PlayStation.

Vid antipoderna av slaget vid teraflops, 4K och 60 fps, NEO•Klassiker
erbjuder dig en återgång till videospelens ursprung. Från den stora pixel 2D-titeln till det mindre avlägsna tveksamma 3D-spelet, denna kolumn inbjuder dig att (åter)upptäcka videospelskornen som öppnade upp världen för de 10e konst…

Spel släppta i Europa

Vib-band

Utgivningsdatum : 30/08/00 i Frankrike
Utvecklaren: NanaOn-Sha
Utgivare: sony
Kön: musikspel

Vib-band

Vib Ribbon, utvecklat av studion bakom den utmärkta rapparen PaRappa, är ett musikaliskt spel där en trådkanin måste undvika de olika hindren som kommer i hans väg och följa musikens rytm. Den förvandlas till en snigel och sedan till en daggmask vid upprepade fel, men kan återställa sin ursprungliga form genom att trycka på rätt tangenter vid rätt tidpunkt. Klart, men ändå väl korsat för tiden.

Spelet började som ett reklamprojekt för märket Mercedes och har blivit kult tack vare sin helt avskalade och surrealistiska visuella aspekt, men också av tekniska skäl. Med endast 7 musikspår i början kunde Vib Ribbon laddas helt och hållet in i RAM-minnet på PlayStation för att låta spelaren lägga in vilken musik-CD som helst i sin konsol och därmed skapa nya stadier till oändligheten, inklusive några väldigt galna eller omöjliga beroende på spår valt.


Rehabiliterad efter kritikers och spelares artiga missförstånd vid tidpunkten för dess release, hade Vib Ribbon en digital återutgivning 2014, har varit en del av den permanenta samlingen av videospel på MoMa i New York sedan 2012 och, förutom att ha genererade två uppföljare på PlayStation 2 som endast släpptes i Japan, fick en hyllning i det utmärkta Astro’s Playroom på PlayStation 5.

Kurushi

Utgivningsdatum : 10/97 i Frankrike
Utvecklaren: G-artister
Utgivare: sony
Kön: Pussel

Kurushi

Under luften av ett stramt pusselspel döljer Kurushi ett djävulskt koncept: på ett schackbräde av begränsad storlek måste spelaren bli av med vågor av kuber som rullar från ruta till ruta i hans riktning. Han får ett block att försvinna genom att först markera fyrkanten där det landar, innan han utlöser sin kraft när den riktade kuben är på den. De grå och gröna kuberna måste absolut elimineras, särskilt eftersom de senare tillåter en kedjereaktion att inträffa som förstör alla omgivande block. De svarta får inte vidröras, på grund av straff som gör att spelområdet krymper, vilket gör det svårare att hantera följande vågor.

Orkestermusik, uppmätt rytm, bar estetik: Kurushi ser inte ut som mycket, men genererar en form av besatthet som är typisk för utmärkta pusselspel som Tetris, Lumines eller Puyo Puyo. Med sin perfekt kalibrerade svårighetsgrad lyckas den överskrida sitt inneboende repetitiva koncept för att förfölja spelarnas tankar, även efter att konsolen stängts av. Dess omarbetade version Kurushi Final tar formen av en uppföljare/tillägg av vissa buggar som erbjuder mer innehåll (karaktärer, lägen, annan musik). Konceptet, som är särskilt bekvämt på PSP och PS Vita via PlayStation Classics-sortimentet, har avvisats flera gånger i Japan men inte särskilt ofta här sedan de första släppen på den första PlayStation.

Otrolig kris

Utgivningsdatum : 12/14/00 i Frankrike
Utvecklaren: Polygonmagi
Utgivare: titus
Kön: Festspel

Otrolig kris

Om det publiceras av Titus fransmän är Incredible Crisis verkligen ett japanskt spel, och det märks. Konceptet är ganska galet: en japansk familj måste återvända i tid till mormoderns födelsedag, vilket får många galna minispel att ta sig ur sina desperata situationer. Rytmspel för att lämna jobbet tidigt, historiskt frågesport för att återfå medvetandet efter ett fall, galet bankrån, räddningsbåt innan du räddar världen från en utomjordisk invasion…


Situationerna är otroliga, tekniken helt felaktig och estetiken lika otrolig som mekaniken. Incredible Crisis är en Berg och dalbana särskilt kort och intensiv absurditet: man vågar knappt föreställa sig de bubblande brainstormingsessionerna där några sjuka hjärnor födde denna galna avkomma till Wario Ware, Honey, I shrunk the kids och Fisher King. Överraskande från en studio som vi är skyldiga serien av torterade överlevnadsgalerianer, eller arkadmaskinen Silent Hill.

Ingen kan stoppa Mister Domino

Utgivningsdatum : september 1998
Utvecklaren: ArtDink
Utgivare: ArtDink/JVC/Acclaim
Kön: Pussel

Ingen kan stoppa Mister Domino

Utvecklad av ArtDink, en japansk studio som kan släppa mellan 1 och 6 titlar per år sedan 1986, No One Can Stop Mister Domino är ett av få spel i strukturen som har korsat japanska gränser. Mister Domino blandar ett spel med skicklighet och plattform och är ett pusselspel som inbjuder spelare att skapa de längsta kedjorna av dominobrickor som möjligt i miljöer så vanliga som ett kasino, ett hus eller avlopp. Nära andan av en Katamari Damacy, som kommer att släppas sex år senare på PlayStation 2, vimlar spelet av absurda animationer, osannolika spelsituationer och roliga detaljer.


Det enkla konceptet förstoras av många hinder, speciella rutor för att skapa sekvenser eller till och med söta karaktärer som är fast beslutna att sätta en eker i dina hjul. Mycket kort (endast sex nivåer och fem olika karaktärer), spelet och dess frenetiska surrealism delade kritikerna vid den tiden (25/40 för Famitsu, 89% på konsoler och 5/10 på Joypad). Galnare och mindre radikal än Devil Dice, förebilden i PlayStation-pusselspelet, No One Can Stop Mister Domino är en fantastisk upplevelse som fans av retropussel skulle göra klokt i att överväga.

Spel som aldrig släppts av oss

LSD: Drömemulator

Utgivningsdatum : 10/22/98
Utvecklaren: Asmik Ace underhållning
Utgivare: Asmik Ace underhållning
Kön: ?

Det är svårt att bli galnare än LSD (för Lovely Sweet Dream, även om hänvisningen till syntetiska droger är uppenbar), ett experimentellt spel baserat på drömmar som spelats in av en av medlemmarna i utvecklingsteamet under flera månader. Den består av lite trasiga surrealistiska skisser som du måste utforska för att upptäcka alla överraskningar. Sammanfattning 3D, osannolika ljudeffekter och aggressiva färger: LSD är ett av de konstigaste videospelen i historien.


Solens svans

Utgivningsdatum : 26/04/96
Utvecklaren: Artdink
Utgivare: Artdink
Kön: Överlevnad

Även utvecklat av ArtDink, Tail of the Sun är ett äventyrsspel där du spelar en förhistorisk man eller kvinna som är ansvarig för att hitta tillräckligt många mammutbetar för att nå solen. Öppen, utan ett tydligt mål och utrustad med mekanik som idag gläder överlevnadsentusiaster (sömn, hunger, törst), lämnade många människor vid sidan av vid den tiden med tanke på dess i stort sett perfekta teknik och dess slumpmässiga manövrerbarhet. Tail of the Sun är en sorts helt absurd Don’t Starve som släpptes 1996.


Engacho!

Utgivningsdatum : 1999
Utvecklaren: NAC Geographic Products Inc.
Utgivare: NAC Geographic Products Inc.
Kön: Pussel

En gnällig ung pojke är offer för sina klasskamrater. Hans far vill skärpa honom och kastar in honom i en främmande värld där var och en av hans plågoande förvandlas till en rent äcklig bisarr varelse: framträdande näsa full av snopp, ett par bevingade skinkor med hemska sekret, illaluktande armhålor och enorma droppande tunga måste absolut undvikas i nivåer, där du bara måste komma till slutet på en turbaserad basis.

Även om det är bar, är estetiken galen och temat särskilt absurt: varje nederlag är synonymt med förnedring för huvudpersonen, som ser sig själv nedsmutsad av snopp, saliv eller lukten av hans eller hans motståndare för stunden. Men pusslen förblir uppfinningsrika och svårigheten välbalanserad, med välkända bosskamper där du måste dra nytta av de regelbundna mönstren av fiendens rörelser för att attackera hjältens far.


Å nej!

Utgivningsdatum : 2000-11-16
Utvecklaren: Asmik Ace Entertainment, Inc.
Utgivare: Asmik Ace Entertainment, Inc.
Kön: Lopp

Å nej! är ett racingspel där du styr en allt större grupp karaktärer i kalsonger som obönhörligen avancerar i “realistiska” miljöer som en gata, ett tivoli eller en strand. Många hinder står i vägen och det är upp till spelaren att hantera sin lilla trupp så bra som möjligt för att undvika att tappa semi-nudister på vägen. Det är roligt, perfekt och dumt och ackompanjerat av en konstnärlig och ljudlig riktning som passar perfekt till temat. Rhythm-minispel präglar utvecklingen för jordnära och oemotståndliga koreografier. Å nej! är en liten galenskap som till stor del verkar ha inspirerat den otroliga Muscle March, som släpptes 2009 på Wii Ware.


Segare Ijiri

Utgivningsdatum : 1999
Utvecklaren: Enix
Utgivare: Enix
Kön: Plattform/Humor

Följ med en pilspetsad tonåring (!?) in i vuxen ålder i denna bisarra blandning av sidoscrollande plattformsspel och absurdistiskt, regressivt skämtskapande. Overkligt, avskalat och ganska obegripligt för icke-japaner, Segare Ijiri är ett antaget “kusoge” (dåligt spel) vars bortgångne skapare Akimoto Kitsune delade upp en uppföljare, 2002 på PlayStation 2. Det måste sägas att denna ultimata egenhet har sålt ingen mindre än 170 000 exemplar på PlayStation. Missa inte avsnittet av Forgotten Playhistory om ämnet, av de oundvikliga Florent Gorges.


Bonus: Jingle Cats

Ett “spel” som talar för sig själv (video)

Relaterade Artiklar

Back to top button