De första bevisen visar att Claro Chiles 5G snart kommer att lanseras

De 16 december Det kommer att bli ett historiskt datum för vårt land eftersom den dagen var den officiell lansering av 5G-nätverk i Chile.

Den dagen såg vi operatörerna Entel, Movistar Y WOM meddela sina 5G-nät och i fallet Entel och Movistar att aktivera tjänsten på vissa platser i landet. När det gäller WOM väntade de till den 24 mars med att slå på sitt 5G-nätverk.

Tills dess var kunderna till Movistar, Entel och WOM alla nöjda. Ändå, Vad hände med Claro Chiles kunder? Tja, de stannade praktiskt taget och tittade på hur andra gillade det nya femte generationens mobilnät.

Varför erbjöd inte Claro 5G som de andra i Chile?

Tja, det officiella svaret är att de inte kan erbjuda 5G som Entel, Movistar och WOM eftersom de helt enkelt inte fick spektrum i 3,5 GHz-bandet, men det finns en möjlighet att Entel kan sälja dig lite spektrum i det bandet.

I anbudet för 3,5 GHz-bandet för utbyggnaden av 5G, erhöll Entel 130 MHz i nämnda band, vilket översteg gränsen på 105 MHz, för vilket det var tvunget att starta en avskiljningsprocess med två alternativ: sälja det eller returnera det till Subtel.

Entels beslut var att träffa en överenskommelse med Claro om att de skulle förvärva 30 MHz i 3,5 GHz-bandet, för vilket båda företagen begärde nödvändiga tillstånd från Subtel för att genomföra transaktionen. Denna transaktion har dock fått skjutas upp.

De tjänster som tilldelats Entel i detta band övervägde endast tillgängligheten av fasta tjänster, som är desamma som Claro kommer att kunna komma åt med detta köp. På grund av detta kommer Claro att behöva genomföra en process för att ändra dessa definitioner inför tillsynsmyndigheten för att kunna erbjuda mobila tjänster, en process som skulle ta några månader.

Allt ovanstående inträffade för ungefär ett år sedan och statusen för nämnda transaktion är för närvarande okänd. Allt verkar dock tyda på att Claros 5G är väldigt nära att anlända.

Claro Chile 5G

Under april månad kunde flera av oss se att Claro annonserade och några tävlingar och i dem nämnde de att 5G-nätet skulle vara tillgängligt mycket snart.

Till exempel, på sociala nätverk kunde vi se att de främjade ankomsten av Galaxy S22 Ultra och dess 5G-logotyp kunde ses. De satte också upp en speciell webbplats där det står “Prepare for the future 5G”, förklarar vad 5G är och publicerar en lista över utrustning som de säljer och som är kompatibel med 5G.

Men vi pratar inte bara om reklam, eftersom vi under den här maj månad har sett två personer som har upptäckt ett Claro 5G-nätverk genom NetMonster-applikationen (för Android) med samma metod som gjorde att vi kunde upptäcka de första nätverken 5G från Movistar, Entel och WOM.

Vi har fallet med Jorge Apablaza som upptäckte Claros 5G NSA-nätverk i Las Condes-distriktet, särskilt i Escuela Militar.

Sedan har vi användaren “whoisviktu” av Operators CL Discord som påstår sig ha upptäckt Claros 5G NSA-nätverk på toppen av San Cristóbal-kullen.

Och som om det inte vore nog har vi applikationen Ookla Speedtest och i dess mobilnätskarta kan vi se att det, åtminstone i Santiago, finns flera upplysta punkter med Claros 5G-nätverk, och denna data skickas automatiskt av samma användare som använder denna populära applikation.

Vilken typ av 5G kommer de att ockupera?

Det är den stora frågan vi ställer oss nu när vi visualiserar dessa tester som operatören tydligen genomför de senaste dagarna.

Claro har förmodligen redan löst hela transaktionen som den genomförde med Entel och använder nu nämnda spektrum i 3,5 GHz-bandet för att kunna distribuera sitt 5G-nätverk, det är en möjlighet.

Det ryktas också att det kan vara 5G DSSteknik som Claro använder i flera grannländer, som t.ex. Brasilien. Det kännetecknas dock inte av att leverera bra prestationer utan det kan vara ett alternativ som vi inte utesluter.

Och det sista alternativet kan vara en “desperat” åtgärd och är att erbjuda 5G från en annan operatör, det vill säga en typ av 5G nationell roaming. Till exempel kan WOM-operatören ge den tillgång till sitt 5G-nätverk, som för närvarande är fallet med dess 4G-nätverk, eftersom alla Claro-kunder kan ansluta till WOMs 4G AWS-nätverk. Samma sak kan hända med Movistars 5G, och även med Entel.

Väntar du på Claro Chiles 5G eller är du inte intresserad? Berätta för oss!

Stort tack till Jorge Apablaza och “whoisviktu” för skärmdumparna!

Relaterade Artiklar

Back to top button