DDR3-minnet kommer snart att gå i pension

RAM-minnesmodul © SK Hynix

Generationerna av Bagge följ varandra och är inte lika: DDR3-sidan vänder … åtminstone i Sydkorea.

Utgivningen av Alder Lake och den kommande ankomsten av Ryzen 7000s imponerar gradvis DDR5, men låt oss istället fokusera på den åldrande DDR3, vars produktion inte längre verkar beröra alla tillverkare.

Slutspel… bara i Sydkorea?

Officiellt lanserad 2007, har DDR3 känt till flera generationer av processorer, först från Intel (Core 2 Duo/Quad) sedan från AMD (Phenom II) innan DDR4, som kom 2014, gradvis grävde sin grav.

År 2021 stod DDR4 för 90 % av RAM-marknaden på våra persondatorer när DDR3 fick nöja sig med cirka 8 %. En marknadsandel som förväntas minska ytterligare under 2022… särskilt som flera tillverkare överväger att avsluta produktionen.

Att tro DigiTimes, två av huvudtillverkarna – sydkoreanerna Samsung och SK Hynix – förbereder sig för att byta sina senaste produktionslinjer. Samsung varnade till och med sina partners för att de bara skulle ta beställningar på DDR3 till slutet av 2022. SK Hynix är lite mindre exakt, men saken verkar ha gjorts trots allt.

Å andra sidan är detta inte fallet för den amerikanska tillverkaren Micron, inte mer än för flera taiwanesiska tillverkare. Nanya och Winbond har till exempel också idén om att fortsätta produktionen av DDR3. Om det därför är för tidigt att tala om slutet bör DDR3-lagren minskas avsevärt och priserna kan stiga.

Källa: DigiTimes, Toms hårdvara

Relaterade Artiklar

Back to top button