Datorn fryser eller kraschar när du stänger program eller spel

Även om de flesta problem är kända för att uppstå när man kör ett program eller program, rapporterar många också att deras en dator(Datorn) fryser eller kraschar vid stängning program(Program) eller spel(Spel) . Det är ganska häpnadsväckande varför datorn skulle frysa, ibland direkt, ibland efter några minuter.

Även om det är svårt att återskapa kan problemet vara relaterat till hårdvaruproblem och sällan grafikdrivrutiner. De flesta användare rapporterar att de använder stationära datorer(Skrivbord) , vilket återigen pekar på ett maskinvaruproblem. Det här inlägget ger dig några idéer som du kan gå igenom.

En dator(Dator) hänger eller fryser på nära håll program(Program) eller spel(Spel)

Innan vi fortsätter, se till att kontrollera om det finns tecken på överhettning. Programvara som HWiNFO (programvara som HWiNFO) erbjuder utmärkt temperaturmätning, speciellt om ditt moderkort stöder det.

  • Har din dator tillräckligt med ström?
  • Inaktivera överklockning
  • Är din dator överhettad?

Om du inte vet hur du hanterar en dator på hårdvarunivå rekommenderar vi att du frågar någon som förstår detta.

1]Nog huruvida(Har) kraften i din dator?

Om du använder en stationär dator, har den tillräckligt med ström? Strömförsörjning(Strömförsörjningsenhet) eller kraftenhet(PSU) spelar en viktig roll och om komponenter inte får tillräckligt med ström de behöver kommer de så småningom att gå sönder på grund av överhettning eller inte klara av belastningen.

Till exempel om du använder en 6-kärnig CPU(CPU), hög prestanda GPU(GPU) som t.ex RTX 3060 och planerar att spela spel, se till att du har det kraftenhet(PSU) med en effekt på minst 750 W. Även om det är mer, men det ger gott om kraftreserv. Om det behövs kraftenhet(PSU) är inte tillgänglig, komponenterna kommer att försöka hänga med, men det kommer inte att fungera med full kapacitet.

Det kan finnas ett annat problem och det är ditt moderkort. Om den inte har högkvalitativa kondensatorer eller om den är föråldrad, kommer samma situation att visa sig.

Det bästa sättet att kontrollera är att ta ut den GPU(GPU) och prova det på en annan stationär dator med tillräckligt med ström och se om den stöter på samma problem. Allt detta borde vara tillräckligt för att hjälpa dig att reda ut hårdvaruproblemet.

Läsa(Läs). Felsöka problem med datorns prestanda.

2]Inaktivera överklockning

Alla GPU:er och CPU:er kan inte överklockas. Dessutom, om du är inne på överklockning måste du också ha ett effektivt kylsystem. Under överklockning värms båda komponenterna upp och behöver konstant kylning. Om det inte svalnar är systemet dömt att misslyckas.

Som ett förslag kan du inaktivera överklockning och se om det fungerar för dig. Om du kan använda datorn och det inte blir någon krasch betyder det bara att komponenterna överhettas och till slut misslyckas.

Rättad(Fix): Minnesläcka i Windows 10 (Windows 10 Memory Leaks) .

3]Är din dator överhettad?

Om din CPU- och GPU-temperatur är över 70-90 grader och förblir så länge, kanske du vill kontrollera kylsystemet. Kan vara ett dammproblem eller termisk pasta. PCU förvärrats under lång tid.

Detta problem kan inte lösas med DISM eller SFC och till och med en ren ominstallation av operativsystemet. Detta är ett typiskt hårdvaruproblem som uppstår efter att du har använt datorn under en längre tid, och när du gör detta är datorn redan instabil och redo att krascha.

Andra inlägg som kan hjälpa dig:(Andra inlägg som kan hjälpa dig:)

Jag hoppas att inlägget var lätt att följa och att du kunde lösa problemet där datorn fryser eller fryser vid avstängning program(Program) eller spel(Spel) .

Även om de flesta problem är kända för att hända när man kör ett program eller program, har många också rapporterat att deras dator fryser eller kraschar när man stänger program eller spel. Detta förvirrar ganska mycket varför datorn skulle krascha, ibland omedelbart och ibland efter några minuter.

Även om det är svårt att replikera, kan problemet bero på hårdvaruproblem och sällan på grund av grafikdrivrutiner. Majoriteten av användarna har rapporterat att de kör Desktops vilket återigen pekar på problemet – hårdvaran. Det här inlägget föreslår några idéer som du kan gå igenom.

Datorn fryser eller kraschar när du stänger program eller spel

Datorn fryser eller kraschar när du stänger program eller spel

Innan vi går vidare, se till att kontrollera om det finns tecken på överhettning. Programvara som HWiNFO erbjuder ett utmärkt temperaturmått, särskilt om ditt moderkort stöder det.

  • Har din dator tillräckligt med ström?
  • Inaktivera överklockning
  • Är din dator överhettad?

Om du inte vet hur man hanterar en dator på hårdvarunivå rekommenderar vi att du frågar någon som kan om det.

1]Har din dator tillräckligt med ström?

Om du kör en stationär, har den tillräckligt med ström? Strömförsörjningsenhet eller PSU spelar en viktig roll, och om komponenterna inte får tillräckligt med ström som de behöver, kommer de så småningom att misslyckas när värmen tar över eller de inte kan hänga med.

Om du till exempel kör en 6-kärnig CPU, en avancerad GPU som RTX 3060 och planerar att spela spel, se till att du har minst 750W PSU. Medan det är mer, men det ger tillräckligt med takhöjd. Om rätt PSU inte är tillgänglig kommer komponenterna att försöka hänga med, men den kommer inte att fungera i full kapacitet.

Det kan finnas ett annat problem, och det är ditt moderkort. Om den inte har kvalitetskondensatorer eller har blivit gammal kommer det att resultera i samma situation.

Det bästa sättet att testa är att ta ut GPU:n och prova den på ett annat skrivbord med tillräckligt med ström och se om det har samma problem. Allt detta borde vara tillräckligt för att hjälpa dig att ta reda på hårdvaruproblemet.

läsa: Felsök problem med datorns prestanda.

2]Inaktivera överklockning

Inte alla GPU:er och processorer kan överklockas. Utöver detta, om du överklockar, bör du också ha ett effektivt kylsystem. Överklockning värmer upp båda komponenterna och behöver konstant kylning. Om det inte svalnar, kommer systemet att misslyckas.

Som ett förslag kan du välja att inaktivera överklockning och se om det fungerar för dig. Om du kan använda datorn och det inte är någon krasch betyder det bara att komponenterna överhettas och misslyckas i slutet.

Fixera: Windows 10 minnesläckor.

3]Är din dator överhettad?

Om din CPU- och GPU-temperatur överstiger 70-90 grader och förblir så länge, kanske du vill kolla med kylsystemet. Det kan finnas ett dammproblem eller så har den termiska pastan i PCU:n försämrats på lång sikt.

Den här typen av problem kan inte lösas med DISM eller SFC och till och med en ren ominstallation av operativsystemet. Det är ett typiskt maskinvaruproblem eftersom det händer efter långvarig användning av datorn, och medan du är klar är datorn redan instabil och redo att krascha.

Andra inlägg som kan hjälpa dig:

Jag hoppas att inlägget var lätt att följa, och att du kunde lösa problemet där datorn fryser eller kraschar när du stänger Program eller Spel.

Relaterade Artiklar

Back to top button