Datasäkerhet: “Det är inte bara våra vänner som tittar på vad vi lägger ut på Facebook” (Intervju AFCDP)


Frågan om personuppgifter och deras överflöd är avgörande i AFCDP:s ögon, föreningen som representerar korrespondenterna för skydd av personuppgifter. Presentation och insikter.

Som en del av den kostnadsfria konferensen om skydd av personuppgifter som anordnades den 16 november träffade vi en av evenemangets tre intressenter, den franska föreningen för korrespondenter för skydd av personuppgifter, ‘AFCDP. Paul-Olivier Gibert, dess ordförande, berättar mer om AFCDP:s uppdrag, medlemmar och projekt, vilket har gjort frågan om personuppgifter till ett centralt ämne.

Paul-Olivier Gibert © Alexandre Boero för Clubic

AFCDP: intervju med Paul-Olivier Gibert

Clubic – Kan du påminna oss om vad AFCDP är?

Paul-Olivier Gibert AFCDP är sammanslutningen av yrkesverksamma som tillsammans med personuppgiftsansvariga, företag, förvaltningar, stadshus, föreningar ansvarar för att säkerställa en korrekt tillämpning av GDPR så att den digitala tekniken inte inkräktar på individers rättigheter och friheter utan på tvärtom tillåter dem att utvecklas.

Vilka är föreningens väsentliga uppdrag?

AFCDP:s första uppdrag är att tillåta proffs att utbyta med varandra, så att de har en praktik på bästa nivå. Detta är något vi gjorde mycket under förlossningen, där det mellan distansarbete och implementering av nya verktyg fanns många frågor för att säkerställa bästa möjliga drift, samtidigt som man respekterade människors, särskilt anställdas, rättigheter och friheter.

“Om vi ​​lämnar för mycket personlig data liggande tillhandahåller vi en slags avatar som kan användas för identitetsstöld”

Det som är intressant på AFCDP-sidan är mångfalden av profiler för föreningens medlemmar och anhängare, som samlar advokater, DPO:er (dataskyddsombud), akademiker, etc.

AFCDP består av 6 500 individer som på olika sätt deltar i vårt arbete och 2 000 medlemsorganisationer. Bland dessa finns de flesta av CAC 40-företagen, det finns VSE, enmanskonsulter, föreningar, förvaltningar. En av AFCDP:s rikedomar är att hela det franska samhället är representerat i dess verksamhet.

Vilka nyheter rörande personuppgifter har slagit dig nyligen?

Under de senaste 18 månaderna, med hälsokrisen, har det skett åtgärder kring distansarbete, sedan hälsoövervakningsåtgärder med hälsopasset. Vi är därför intresserade av metoderna för implementering med sammansättningen av uppsättningar av personuppgifter, men vi undrar också över de regler som måste införas för att säkerställa ett korrekt skydd av dessa uppgifter och för att garantera dem. tjänst för individers rättigheter och friheter.

Vi bevittnar fler och fler spektakulära dataläckor, som den senaste tiden Leak Twitch
. Är vår data tillräckligt skyddad på dessa olika plattformar?

Det första du ska säga till dig själv är att om du väntar på någon annans säkerhet så kommer den inte. Det är sant i digital, cyber, som det är sant på gatan: om du inte är försiktig innan du korsar hamnar du i trubbel. Du måste vara vaksam i ditt förhållande till det digitala. Allt som finns är inte nödvändigtvis välvilligt, långt ifrån.

“Vi måste alltid fråga oss själva om informationen vi lämnar på plattformarna verkligen är nödvändig för den användning vi vill göra av den”

Vi pratade nyligen om paketbedrägerier, av den typen “Var försiktig, två euro saknas så att du kan hitta ditt paket”. Allt detta är avsett att stjäla personuppgifter, eventuellt lite pengar, och det är där det blir farligt. För om vi lämnar för mycket personuppgifter liggande tillhandahåller vi en sorts avatar som kan användas för identitetsstöld, med ekonomiska konsekvenser och åtföljande problem. Vi får inte lämna något liggande någonstans, och fråga oss alltid om all information vi lämnar på Facebook, Twitter, Twitch eller andra verkligen är nödvändig för den användning vi vill göra av den.

Förutom dataläckor som materialiserats genom hackning och punktering av en databas, bevittnar vi också en skrapning offentlig information som finns på profilsidorna på plattformar och sociala nätverk…

Absolut. Det är inte bara våra vänner som tittar på vad vi lägger ut på Facebook, det måste vi vara medvetna om.

Relaterade Artiklar

Back to top button