DART-rymdsonden kan nu se asteroidparet den kommer att kollidera med

NASA DART Didymos mål © NASA JPL DART Navigation Team

Mål i sikte! Efter nästan ett års flyg för att accelerera och sikta på rätt bana, PIL förbereder sig på att kollidera med Dimorphos, den lilla månenDidymos asteroid. En demonstration som anländer i sin mest kritiska period, före nedslaget den 26 september.

Det blir skada!

Asteroid i sikte för DART

Detta är den ultimata demonstrationen av den enklaste metoden för att försöka avleda en asteroid som skulle vara farlig för vår planet: skicka en guidad projektil i mycket hög hastighet. DART (610 kg vid start) färdas nu med en hastighetsskillnad på 6,6 km per sekund jämfört med asteroiden Didymos och dess lilla måne Dimorphos… som den kommer att krascha på den 26 september.

Teamen siktar på den mindre medlemmen av denna duo, eftersom nedslaget inte kommer att ändra omloppsbanan för moderasteroiden Didymos, utan hastigheten och därmed Dimorphos bana. Och nyligen kan team hitta asteroiden på DARTs optiska navigeringskamera, som heter DRACO (Didymos Reconnaissance och Asteroid Camera för optisk navigering), trots de 20 miljoner kilometer som fortfarande skiljer dem åt.

Det sista tillvägagångssättet kommer

NASA:s uppdrag fortskrider med få förändringar i bana hittills, men att den kan identifiera sitt mål på sin egen kamera är redan goda nyheter. Under de sista dagarna och i synnerhet under den sista timmen av sitt uppdrag måste den faktiskt kunna manövrera ensam för att räkna om och om nödvändigt optimera sin nedslagspunkt på den lilla månen Dimorphos.

Och allt kommer att gå så snabbt att det blir omöjligt att gå igenom kommandon från jorden. ” Genom att få bilder av asteroiden med DRACO just nu kan vi redan justera mjukvaruinställningarna förklarar Elena Adams, mission engineering manager.

dart artist vy

Du behöver inte missa det

12 augusti, 13 augusti, 22 augusti plockade DART upp Didymos flera gånger, och snart kommer dessa mätningar att ske dagligen, sedan var femte timme. De sista större kursjusteringarna väntas dagen före effekt, den 25 september.

Nedslaget och framför allt dess effekter kommer att mätas via en liten CubeSat som färdas med DART, kallad LICIACube, men också av markteleskopen, som i synnerhet kommer att följa variationerna i Dimorphos omloppsbana runt Didymos… Innan Hera-uppdraget från ESA kommer att besöka asteroidduon under de kommande åren.

NASA hoppas på avgörande resultat om det är nödvändigt att avleda (även minimalt) en asteroid på väg mot en jordkollision under det kommande decenniet. För närvarande uppfyller ingen detta kriterium.

Källa: NASA

Relaterade Artiklar

Back to top button