Dansken Andreas Mogensen (ESA) blir Crew Dragons första icke-amerikanska pilot

Andreas Mogensen ESA-astronaut © ESA

Hans första flygning 2015 varade bara i tio dagar, men den europeiska astronautens engagemang vek inte. Han väljs ut för ett sex månader långt uppdrag påISS och kommer att få specialutbildning, och blir den första icke-amerikanen som pilot Crew Dragon.

ESA upprätthåller en närvaro av ungefär en astronaut per år i omloppsbana!

Vi glömmer inte danskarna

Det var ett löfte från den tidigare direktören för ESA, Jan Woerner: alla astronauter från 2009 års urval kommer att erbjudas åtminstone ett andra uppdrag i omloppsbana. Rymdorganisationen har sedan dess (r)sänt Alexander Gerst, Luca Parmitano, Thomas Pesquet och Matthias Maurer i omloppsbana, medan italienska Samantha Cristoforetti förbereder sig för sin flygning nästa månad.

Utnämningen av Andreas Mogensen för ett uppdrag 2023 (eller början av 2024) är därför ingen överraskning, men det bekräftar denna önskan. Den första danska astronauten kunde, trots lika omfattande utbildning som hans kollegor, flyga under ett kort tiodagarsuppdrag i september 2015.

Här pratar din pilot med dig

Andreas Mogensen kommer att flyga iväg på Crew Dragon. Och om hans fordon ännu inte har tilldelats, gjorde ESA det klart att han skulle följa pilotutbildning, för att bli den första icke-amerikanen att ockupera en av de centrala sätena i SpaceX-kapseln.

Om operationen går som planerat är det inte en roll som kräver mycket skicklighet, eftersom kapseln framför allt är automatiserad, inklusive för dess inflygning till den internationella rymdstationen. Men piloten (som befälhavarens plats, bredvid honom) har flera ansvarsområden för start-, landnings- eller dockningsfaserna, och hittills har det faktiskt alltid varit amerikanska astronauter som har tagit på sig denna roll. .

Andreas Mogensen ESA sojusastronaut © ESA

Evolution på jorden

Andreas Mogensen, som fyller 45 år i år, kan skryta med att ha en rik erfarenhet som astronaut, som kompenserar för den korta tid han tillbringade i omloppsbana. Med långa utbildningsperioder i Houston var han faktiskt ansvarig för förbindelserna mellan europeiska och amerikanska astronauter. Han var flera gånger capcom “, den som leder astronauterna på uppdrag av markteamen, och vid många tillfällen kunde vi höra hans röst hjälpa kollegorna i EVA att lämna på ISS flankerna.

Med utsikten till ett sexmånaders uppdrag skulle det också vara förvånande om han inte hade möjlighet att träna för att gå ut i rymddräkt.

Om samma ämne:
Vet du hur mycket en NASA-astronautdräkt kostar?

Källa: ESA

Relaterade Artiklar

Back to top button