Cygnus X-1: här är vad överraskningar kommer från det första svarta hålet som någonsin upptäckts

Cygnus X-1 är namnet på det närmaste svarta hålet som hittills upptäckts i Vintergatan. Precis, det är bara 6 000 ljusår från oss och ligger i stjärnbilden Svanen, därav namnet. Men några undersökningar som nyligen genomförts har visat några märkliga egenskaper hos denna otroliga och extraordinära himlakropp.

För att beskriva några av särdragen med Cygnus X-1 är en studie publicerad i den auktoritativa tidskriften Vetenskap. Forskningen i fråga bär signaturen av ett team av forskare från Curtin University ochIcrar australiensiska samordnas av James Miller-Jones. Specifikt bygger forskningen på data som samlats in av American Very Long Baseline Array (Vlba) radioteleskop. Det är ett nätverk av ett tiotal liknelser fördelade över hela USA.

Cygnus X-1 upptäcktes långt tillbaka 1964 och idag, tack vare dessa nya observationer, har astronomer kunnat få en mer detaljerad identikit av detta svarta hål. Den ligger i stjärnbilden Cygnus och har en massa som verkar handla om 20 gånger det av Sol. Dessutom roterar Cygnus X-1 verkligen väldigt snabbtmed en hastighet nära ljusets och snabbare än någon annan svart hål upptäckt hittills.

De data som finns tillgängliga idag om Cygnus X-1 ifrågasätter därför vad astronomer hittills har antagit om bildandet av svarta hål som detta som det sista steget i utvecklingen av döende stjärnor. Detta är mycket intressant ny data och kommer snart att implementeras av de som kommer från världens största radioteleskop, Square Kilometer Array (Ska), ett nätverk av liknelser limmade mellanAustralien och den Sydafrika. Kort sagt, vi måste bara vänta för vi kommer säkert att se några bra!

Relaterade Artiklar

Back to top button