Cyberattack: Frankrike är i sikte på kinesiska hackare

hackerhackning © TheDigitalArtist / Pixabay

I går tillskrev chefen för National Information Systems Security Agency (ANSSI) gruppen hackare ATP31, nära den kinesiska regeringen, en serie samordnade cyberattacker mot en uppsättning franska enheter. Kompromisskampanjen som Frankrike är offer för anses vara “särskilt virulent”.

Om detta förmodligen inte är första gången som Frankrike har blivit offer för hackare som piloterats av Peking, är det allra första gången som ANSSI direkt nämner denna angripare.

Läs också:
Project Pegasus: Israeliskt “no-click” spionprogram som används mot tusentals journalister och aktivister

Paris höjer sin röst mot Peking

Det är ganska ovanligt att se en makt som är offer för en cyberattack uttryckligen namnge sin angripare, speciellt när det är en främmande makt! Det är verkligen extremt svårt att bevisa utom allt tvivel det exakta ursprunget till en cyberattack. Och minsta misstag kan bli mycket dyrt diplomatiskt.

I många avseenden lyder “cyberkrigföring” samma principer som underrättelseverksamhet eller, i mindre utsträckning, ubåtskrigföring: alla utövar det i skuggan, alla bekämpar sin motståndare, utan att orsaka några direkta offer och utan att visa upp sina motståndare. För i den här miljön innebär att avslöja en motståndares cyberattackskapacitet också att avslöja hans egna (strategiska) cyberförsvarsförmåga.

Hittills var det bara USA, som var säkra på sina förmågor, som inte tvekade att offentligt visa upp de politiska ledare, ofta ryska eller kineser, som gömmer sig bakom dataangreppen som de är offer för. Genom att inta en liknande inställning i hanteringen av den aktuella attacken slår de franska myndigheterna, och särskilt ANSSI, näven i bordet.

Läs också:
En Natos molnplattform skulle ha blivit hackad

En attack som pågått i månader

Det ska sägas att attacken som utfördes av gruppen hackare som identifierats som ATP31 verkar ha pågått sedan början av 2021. I ett inlägg på det sociala nätverket LinkedIn frammanar generaldirektören för ANSSI Guillaume Poupard de utredningar som genomförts av dess tjänster, som visar att ” detta modus operandi äventyrar routrar att använda dem som anonymiseringsreläer, innan de utför spaning och attackåtgärder “.

Undersökningar pågår för att se om dessa offensiva handlingar verkligen har äventyrat den attackerade infrastrukturen. För direktören för ANSSI kan situationen i slutändan bli mycket allvarligare än det israeliska Pegasus spionprogram, som nyligen avslöjades av ett mediekonsortium.

För tillfället verkar Peking inte reagera särskilt. Det måste sägas att anklagelsen, även om den saknade motstycke i Frankrike, framfördes indirekt via ANSSIs direktör på ett socialt nätverk. Dessutom riktar den sig mot ATP31, och inte dess sponsorer. Innebörden kunde dock inte vara tydligare. Kanske kommer detta utträde från Guillaume Poupard att få effekten att pressa utrikesministeriet att agera mer direkt gentemot Peking.

Men det sägs inte att hyresgästen av Quai d’Orsay nödvändigtvis ser detta i ett bra ljus. När allt kommer omkring har ett av Jean-Yves le Drians credon alltid varit ” diskretion och handlingens varaktighet “. Fortsättning följer.

Källa: Världen

Relaterade Artiklar

Back to top button