CrystalDisk Info: Kontrollera tillståndet för dina hårddiskar

I tidigare artiklar pratade vi om vikten av att ha kopior av säkerhetskopiering av vår data på andra enheter och även i molnet. Hårddiskar, som mekaniska enheter, tenderar att slitas ut och så småningom misslyckas. Det är ett oundvikligt faktum. Det finns flera program som låter oss kontrollera hälsostatusen för hårddiskar genom att läsa SMART-informationen de innehåller. Ett av de mest kända och mest använda programmen är CrystalDisk Info . Detta program är utvecklat av företaget Crystal Dew World, det är gratis att använda och ger oss mycket fullständig information om vår hårddisk.

Vi kan ladda ner CrystalDisk Info från författarens webbplats . När det har laddats ner installerar vi det i vårt Windows som ett vanligt program.

Efter installationen kör vi den. Vi kommer att se huvudapplikationsfönstret.

I vårt fall kan du se att den första enheten inte visar någon information. Detta orsakas av en dålig SMART-enhet på min SSD. Den visar ingen typ av fel eller enhetens temperatur. Ingenting. Om inte SMART är skadad fungerar enheten bra. Överst ser vi de 3 hårddiskarna som vi har kopplat till vår dator. Du kan växla mellan den ena och den andra genom att klicka på den. I den centrala delen kan vi se en sammanfattning av hela vår hårddisk, timmars användning, modell, anslutning, egenskaper…

Längst ner visar den oss redan mer detaljerad information om hur skivan fungerar. SMART loggar alla händelser som inträffar så att om ett fel har inträffat på disken kommer det att visas här.

Den blå färgen indikerar att värdena är korrekta så vår disk kommer att fungera perfekt och den är säker. Om en cirkel visas i gult måste vi vara försiktiga så att vi inte lagrar viktiga data på disken eftersom den har upplevt sporadiska fel. Om vi ​​ser den röda färgen för ett avsnitt bör vi tänka på att säkerhetskopiera vår disk så snart som möjligt och ersätta den med en ny eftersom den misslyckas för mycket och kan sluta fungera när som helst.

Genom att köra det här verktyget var tredje eller var sjätte månad kan vi hålla reda på vår hårddisk och kontrollera dess status innan vi måste ångra förlust av data.

Känner du till ett liknande program för att kontrollera hårddiskens status?

Relaterade Artiklar

Back to top button