Crew Dragon landar, Thomas Pesquet är tillbaka på jorden

Crew Dragon Crew-2 Endeavour tillbaka © NASA/Aubrey Gemignani

De fyra medlemmarna i Crew-2-uppdraget mår bra efter att ha landat i kväll klockan 04:33 (Paris-tid) i Mexikanska golfen. Deras avgång frånISS
, som trycktes tillbaka flera gånger, tillät dem ändå att inspektera stationen i mer än en timme. Avslutningen på sex hektiska månader!

Crew-3-besättningen är på språng!

Valet i datumet

Den senaste veckan har varit rik på vändningar för återkomsten av Crew-2-uppdraget. Ursprungligen var astronauterna tvungna att vänta på att deras Crew-3-kollegor skulle lyfta och docka med den internationella rymdstationen, för att underlätta deras ankomst. En period av några dagars övergång, lite råd, uppriktigt kamratskap innan återkomsten. Men på grund av ett litet medicinskt problem, då komplicerat väder i Atlanten, försenades starten av Crew-3.

Kapseln som bär Shane Kimbrough, Megan McArthur, Akihiko Hoshide och Thomas Pesquet är dock bara certifierad för 210 dagar i rymden. En gräns förvisso administrativ, men som NASA vill respektera med marginaler: det var därför nödvändigt att ta in Crew-2 som en prioritet… Och där igen, hitta ett bra meteorologiskt “fönster” för att undvika för kraftiga vindar eller för stora vågor kan sänka eller kapsejsa Crew Dragon. Slutligen lossnade besättningen från ISS den 8 november klockan 20:05 Paris tid.

En liten rundtur innan hemkomsten

Innan de startade sina motorer för att bromsa och lämna omloppsbanan gjorde Crew Dragon “Endeavour”-kapseln en stor inspektionstur runt stationen. En fullständig översikt, med en Thomas Pesquet fastnitad i frontrutan, fingret skruvat på avtryckaren på sin reflexkamera: han fick i uppdrag att fotografera hela ISS både i allmän vy och i detalj. Eftersom dessa bilder inte bara är användbara för att illustrera våra framtida artiklar, de tjänar också till att identifiera potentiella problem som inte upptäcks av sensorerna ombord (skadad solpanel, fri eller delvis lossad del, läcka). Efter cirka 90 minuter av detta fantastiska varv tog Thomas på sig dräkten igen och satte sig igen för bromsmanövrarna, sedan återinträde i atmosfären.

Själva vattenlandningen gick bra, trots att en fallskärm på de fyra viktigaste tog lite tid att distribuera ordentligt (tre räcker), och Endeavour befann sig snart på aktern på återvinningsfartyget. De fyra passagerarna, trötta efter 199 dagars uppdrag, återfördes snabbt till jorden med helikopter innan de återvände till sina respektive astronautiska centra. Houston för amerikanerna, Tokyo och Köln (Tyskland) för de andra två.

Det finns fortfarande folk där uppe!

Den internationella rymdstationen är inte tom i väntan på starten av Crew-3 och deras nya kapsel som för närvarande är planerad till natten mellan den 10 och 11 november: det finns kvar Anton Shkaplerov (som befälhavar ISS), Piotr Dubrov och Mark Vande Hei, som kom till Soyuz. De två sistnämnda är också engagerade i ett mycket långt uppdrag, som kommer att pågå i cirka 350 dagar. Anlände i april förra året, kommer de inte att åka förrän i slutet av mars 2022.

Thomas Pesquet tillbaka Crew-2 © NASA/Aubrey Gemignani

När det gäller Thomas Pesquet, vars nationella mediebevakning var intensiv (närvaron av en fransk ESA-astronaut i omloppsbana är inte så vanligt), kommer han att dra nytta av tre veckors rehabilitering blandat med biomedicinska experiment, innan han får en välförtjänt semester. Och kanske börja träna igen…

Om samma ämne:
Wang Yaping blir den första kinesiska kvinnan som framgångsrikt genomför en rymdpromenad

Källa: NASA
, ESA

Relaterade Artiklar

Back to top button