Crew-1: framgångsrik återkomst till jorden för de fyra astronauterna efter sex månader i ISS


Trots flera uppskjutningar orsakade av nyckfullt väder återvände besättningen på Crew-1 säkert till jorden i helgen. Denna återkomst var också en första på mer än 50 år…

Det var faktiskt nödvändigt att gå tillbaka till 1968 under Apollo 8-uppdraget för att bevittna den sista landningen av astronauter mitt i natten. Men det var utan att räkna med Crew-1 som återvände till Mexikanska golfen klockan 02:56 lokal tid denna söndag den 2 maj 2021. Besättningen består av fyra medlemmar: amerikanerna Michael Hopkins, Victor Glover och Shannon Walker samt japanen Soichi Noguchi.

Läs också:
Starlink: SpaceX kommer att placera sina satelliter i lägre omloppsbana för att förbättra deras prestanda

En lång vistelse och en mjuk landning

Uppdraget Crew-1 hade lanserats den 15 november 2020 via raketen Falcon 9. Besättningen tillbringade då 167 dagar inom den internationella rymdstationen för totalt 2 688 omloppsbanor runt jorden. Detta är den längsta vistelsen ombord på ISS för ett uppdrag som lanserats från USA. NASA förklarade omedelbart att de fyra astronauterna “ är i bra form, på gott humör och gör mycket bra “.

Kom ihåg att detta också var SpaceX:s första operativa flygning i samarbete med NASA. Sju astronauter, inklusive fransmannen Thomas Pesquet, finns för närvarande ombord på ISS.

Besättning-2: Thomas Pesquet återvänder till omloppsbana

Bara några dagar kvar… Surret kring Thomas Pesquet har tagit fart igen kring astronauten, som lyfter den 23 april från Kennedy Space Center i en Crew Dragon-kapsel. Men utöver de sista förberedelserna, vad kommer “Mission Alpha” att bestå av, och varför kommer du att höra så mycket om det?
Läs mer

Källa: NASA

Relaterade Artiklar

Back to top button