Covid, hackare använder det för att få tag på ditt bankkonto

Som försöker nätfiske har ökat under det senaste året är inget nytt. Siffran avser dock antalet bedrägerier med covid-tema, vilket framgår av undersökningen som företaget genomfört Palo Alto Networks, indikerar tillväxt upp till 530 % av denna typ av bedrägeri.

En alarmerande nyhet, som visar hur mycket hackare klarar av återuppfinna sig själv beroende på rådande omständigheter och till utnyttja användarnas mest viscerala rädslor för din egen vinning.

Men hur gick den här utredningen till? Idén att “räkna” mängden bedrägerier som involverar Covid kom fram hot spaning team av Palo Alto Networks, ett ledande företag inom området Cybersäkerhet, redan förra året. I april 2020 upptäckte analytiker ett stort inflöde av nätfiskeattacker riktade mot användare. De fann också att denna trend hade börjat bara 2 månader tidigare, sammanfallande med utbrottet av pandemisk: precis när man började få en uppfattning om de dimensioner som denna omständighet, först underskattade, antog.

Ett år senare återvände laget till analysera data: bilden som uppstod har det ofattbara.

Nätfiske, antalet attacker med Covid-tema ökade fem gånger: data

Teamet genomförde studien samla in alla webbadresser för nätfiske samlas in i global skala mellan januari 2020 och februari 2021. Med utgångspunkt från denna datapool valde experterna ut nyckelord eller specifika fraser relaterade till Covid, letar efter överensstämmelse mellan sökord och nätfiske-URL:er relaterade till varje tema.

Resultatet visar ett crescendo av bedrägeriförsök, fokuserade på de ämnen som gradvis visade sig vara dominerande i allmänhetens sökningar. Från och med mars 2020, till exempel, var nätfiskefällan till stor del baserad på personlig skyddsutrustning (PPE) och vidare kit för att utföra pinnentill skillnad från senhösten då trendämnet inom bedrägerier visade sig vara vaccin, särskilt Pfizer-BioNTech (ett företag för vilket en falsk sida för att lura användare). Just i samband med vaccinet är nätfiskeförsök relaterade till denna fråga ökade med 530 % på bara 3 månader – från december 2020 till februari 2021.

Väl 69 950 URL Covid-relaterade nätfiskebedrägerier upptäcktes av hotintelligence-avdelningen, varav över 33 tusen direkt länkade på Covid. De mest uppblåsta målen för nätfiske har varit Microsoft Och Yahoo, följt av Webmail, Outlook och Paypal.

Ett fenomen som inte tycks vilja sluta, framför allt drivs av nätfiskarnas list som noggrant utvärderar vilket som är mest effektiv som man kan utnyttja så att attacken blir framgångsrik.

Relaterade Artiklar

Back to top button