Covid, EMA säger ja till AstraZeneca-vaccinet: det är säkert

L’EMA gav ett slutgiltigt beslut i AstraZeneca-fallet, bekräftar godkännandet av administreringen av vaccinet producerad av det engelsk-svenska företaget.

Under de senaste dagarna, efter avstängning efterlyst av Draghi-regeringen av administrationen av detta vaccin (efter beslut som fattats av andra EU-medlemsstater), hade Europeiska läkemedelsmyndigheten beslutat att ta några dagars tid att i tid genomföra en översyn av uppgifterna om negativa effekter, inklusive allvarliga. Att utlösa generaliserad panik – det varken media eller regeringarna själva har bidragit till att styra och minska – var dödsfallen aktualiserade på förstasidan av försökspersoner som också hade fått vaccinet dagarna före döden. Av denna anledning har det börjat utan några rättigheter att prata om korrelation kausaltnär det i verkligheten tyvärr bara var en slump i tiden.

AstraZeneca, vaccinet är tillbaka efter datagranskningen: vad EMA sa

Vaccinet “är säkert, effektivt”, rapporterar EMA-chefen Emer Cooke. För övrigt, “fördelarna överväger riskerna och vi utesluter samband mellan fall av trombos ”och tidigare administrering av vaccinet.

Om det från början talades om trombosfall vid vaccinerade med AstraZeneca i perfekt antal jämförbart med antalet fall hos ovaccineradeav EMA-rapporten framgår att dessa fall av trombos uppstår ännu lägre, i den vaccinerade befolkningen, jämfört med den ovaccinerade befolkningen. Detta rapporterades av ordföranden för Pharmacovigilance Commission, Sabien Straus.

Faktum är att av så många som 20 miljoner försökspersoner som fick beredningen av det engelsk-svenska företaget, endast i 25 fall “Sällsynta trombolytiska händelser” har registrerats: information som i alla fall har tagits i beaktande och som kommer att leda till en uppdatering av vaccinets bipacksedel. Detta kommer att göra det möjligt för vårdpersonal att bättre hantera dessa mycket sällsynt men möjliga biverkningar, specificerar Straus själv.

Vi börjar därför igen, och den här gången – förhoppningsvis – utan falsk alarmism och utan att ifrågasätta det grundläggande värdet av statistisk metod i dataanalys: utan vetenskap hade vi inte lyckats ta oss ur denna svarta period. Nu när vi har möjligheten är det avgörande att inte slösa bort det i onödan.

Relaterade Artiklar

Back to top button