Cooler Master MasterLiquid ML240L V2 RGB recension: ny version letar du efter en perfekt kopia?

Cooler Master MasterLiquid ML240L V2 RGB © Nerces

Långt ifrån att vara en nybörjare i kylvärlden, började Cooler Master till och med med den här typen av lösning innan han gav sig in i de flesta segmenten av speldatorn för att skapa sig ett namn: MasterLiquids. Dessa produkter har alltid varit en bra introduktion till världen av vattenkylning.

Precis som vad vi erbjuder på RAM-bars, är tanken här att presentera dig med så många kylsystem som möjligt genom “mini-tester”. Vi kommer inte att gå in på oändliga detaljer och föredrar att fokusera på tre nyckelelement: designen och installationen av kylsatsen, dess resultat för att bekämpa processoröverhettning och slutligen den genererade bullerföroreningen.

Långt ifrån att vara den dyraste av AiO-kit, strävar MasterLiquid ML240L V2 RGB inte efter att vara den mest effektiva: målet är att ge bra prestanda till ett lågt pris.

Sammanfattning

Cooler Master MasterLiquid ML240L V2 RGB-teknik.

Tekniska egenskaper

Typ av vattenkylning
Processor

Använda sig av
Spelare

CPU-stöd
AMD AM2, AMD AM2+, AMD AM3, AMD AM3+, AMD AM4, AMD FM1, AMD FM2, AMD FM2+, Intel 1150, Intel 1151, Intel 1155, Intel 1156, Intel 1200, Intel 1700, Intel-v2, Intel 2011, Intel-v2, Intel 2066

Anslutning(ar)
3 Pin Hona, 4 Pin Hona, Molex (4 Pin) Hane

Material)
Aluminium, koppar

Bakgrundsbelysning
Ja (RGB)

Kyl

Minsta rotationshastighet
650 RPM

Maximal rotationshastighet
1800 RPM

Max luftflöde
62 CFM

Maximal ljudnivå
27dB

TDP Max. CPU
200W

Dubbelvarv
Nej

Kullagret
Nej

Värmeledning
Nej

PWM
Ja

toppflöde
Nej

Justerbar hastighet
Nej

AIO kylflänskompatibilitet
240mm kylare

Fysiska egenskaper

Fläktdiameter
120 mm

Höjd
52,2 mm

Längd
277 mm

Djup
119,6 mm

Cooler Master MasterLiquid ML240L V2 RGB © Cooler Master

En V2 som inte förnyar sig på djupet

Under fem år har MasterLiquid-sortimentet varit det första priset i katalogen vattenkylning från Cooler Master var det dags för den kinesiska tillverkaren att uppdatera den lite. För en gångs skull används orden “lite” klokt då nyheterna som Cooler Master kommer med är mer små justeringar än en riktig översyn. Samtidigt har sortimentet alltid hyllats för sin mer än korrekta prestanda och sitt låga pris.

Cooler Master MasterLiquid ML240L V2 RGB © Nerces
Cooler Master MasterLiquid ML240L V2 RGB © Nerces

De två första stegen av monteringen av AiO: inget för raketvetenskap eller mycket lång © Nerces

Varför ändra ett vinnande lag måste ha sagt till sig själv Cooler Master som behåller målet om “mindre än 80 euro” specifikt för detta intervall. Tillverkaren började dock med att se över 240 mm radiatorn, som nu har fler, tätare fenor. Logiskt, och vi kommer att ha möjlighet att återkomma till detta, ersatte han också 120 mm fläktarna med Sickleflow som klarar av större statiskt tryck: Cooler Master framkallar också bättre luftflöde samtidigt som bullret minskar.

Cooler Master MasterLiquid ML240L V2 RGB © Cooler Master

MasterLiquid ML240L V2 RGB är också en möjlighet att se över pumpens design med en passage av vätskan i hjärtat av pumpen. vattenblock. Å andra sidan, på den allmänna design- och installationssidan, är det knappast någon skillnad. Kompatibiliteten är fortfarande mycket bred med de flesta sockets signerade Intel och AMD, men ändå några frånvarande märken (AMD TR4) och ankomsten av nykomlingar som LGA1700 genom ett distribuerat uppdateringspaket gratis.

På ett sätt som inte kunde vara mer klassiskt innebär implementeringen därför installationen av bakplatta och de oundvikliga distanserna. Cooler Master är enkelt eftersom du kan placera den direkt vattenblock och justera de fyra fästskruvarna efter applicering av termopastan så klart. Åtdragningen är mycket enkel och det tar lite mer än några minuter för satsen att vara redo att fungera: kabeldragningen är inte mer komplicerad.


På den här nivån skiljer sig Cooler Master lite från konkurrenterna med två typer av kablar: å ena sidan strömkablarna som är anslutna till moderkortet och å andra sidan RGB-kablarna som den helt enkelt förknippas med en typ av mini-fjärrkontroll som låter dig justera huvudalternativen. Det är enkelt, effektivt och tar inte mycket tid, om du inte vill fixa/ordna de olika trådarna väldigt exakt.

Cooler Master MasterLiquid ML240L V2 RGB © Nerces

Temperaturer och buller

Testuppsättning

 • Moderkort: ASUS ROG Maximus Z690 Hero
 • Processor: Intel Core i9-12900K
 • Minne: Kingston Fury DDR5-4800 CL38 (2x 16GB)
 • Grafikkort : ASUS TUF RTX 3080 Gaming OC
 • System SSD: Kingston KC3000 2TB PCIe 4.0
 • Utfodra : ASUS ROG Strix 850G
 • Kylpasta : Termisk Grizzly Hydronaut

För att utvärdera kyllösningarna, för den första serien av tester, blockerade vi CPU:n på 125 watt innan vi bytte den till 241 watt för den andra. Sedan körde vi den i 60 minuter på Cinebench R23 multi-core och varje gång mätte vi temperaturen medan fläktarna stod på 25 %, 50 %, 75 % och slutligen 100 % effekt.

Cooler Master MasterLiquid ML240L V2 RGB © Nerces

Temperaturer @ 125 Watt TDP

Bland förstapriserna för AiO i 240 mm kan MasterLiquid ML240L V2 RGB uppenbarligen inte ta förstaplatserna. Kylningen av en processor @ 125 Watt skrämmer honom dock inte och han kommer ur övningen mycket övertygande.

Kylare - Temp@125W © Nerces

Även genom att ställa in effekten på de två fläktarna till 25 % är det alltså möjligt att hålla Core i9-12900K sval, under 88°C. Som du kan föreställa dig drar vår konfiguration då fördel av en mycket behaglig tystnad. Till 100 % flirtar vi med 70°C-stången vid full CPU-belastning.

Temperaturer @ 241 Watt TDP

Uppenbarligen är det inte samma musik som Cooler Master spelar när Core i9 är konfigurerad till 241 Watt. Allt vattenkylning som den är är MasterLiquid ML240L V2 RGB designad för en maximal TDP på ​​200 Watt: tillverkaren är mycket tydlig med detta.

Kylare - Temp@241W © Nerces

I själva verket är det inte förvånande att konfronteras med strypning på de flesta av våra tester. Notera dock att med ventilationen inställd på 100 % var det möjligt att undvika en sådan nedgång i CPU:n. Oundvikligen flirtar vi med 100°C och hela konfigurationen stiger avsevärt i temperatur, men det verkar hålla bra.

Ljud

Som vi angav när vi presenterade produkten stöds MasterLiquid ML240L V2 RGB av två Sickleflow 120 RGB-fläktar. Modeller givetvis utrustade med det som behövs inom LED men klarar framför allt varvtal mellan 650 och 1 800 rpm. vid maximalt 27 dBA.

Kylare - RPM © Nerces

Som ofta, genom att minska fläktarnas effekt till 25 %, når vi inte deras lägsta varvtal: vi ligger då på mer eller mindre 700 rpm. Å andra sidan kan vi bekräfta den övre gränsen som meddelats av Cooler Master: 1 810 rpm. enligt våra tester.

Kylare - olägenheter © Nerces

Intressant nog är MasterLiquid ML240L V2 RGB en ganska diskret AiO. Även vid 100 % är det bullrigare i vårt urval och vid 25 % måste du verkligen lyssna noga för att höra ett mycket lätt sus som inte alls är aggressivt. Återigen, du kan hitta bättre, men det blir ofta dyrare.

Cooler Master MasterLiquid ML240L V2 RGB © Cooler Master

Cooler Master MaserLiquid ML240L V2 RGB, recension av Clubic

Cooler Master MasterLiquid ML240L V2 RGB7

Genom att marknadsföra denna V2 hade Cooler Master uppenbarligen inte tanken på att ompröva målen för en av sina flaggskeppsprodukter. MasterLiquid ML240L V2 RGB är därför alltid avsedd för små budgetar som vill byta till vattenkylning med lätthet och utan att bryta banken. Oundvikligen måste du acceptera vissa uppoffringar för en produkt som faktureras för mindre än 80 euro.

RGB-aspekten kunde förmodligen ha arbetats på mer och AMD TR4-kompatibiliteten bär bördan av denna jakt på minsta möjliga kostnad. Om den aldrig riktigt överträffar, ger MasterLiquid ML240L V2 RGB fortfarande det väsentliga för att effektivt kyla vilken processor som helst upp till en TDP på ​​180 till 200 watt. Vackra ytbehandlingar, extremt enkel montering och korrekt prestanda: är det rimligt möjligt att begära mer?

Mest

 • Enkel och genomtänkt montering
 • Mer än korrekt finish
 • Mycket anständig prestation
 • Sammantaget ganska underskattat
 • Behändig liten RGB-kontroll

De mindre

 • Mindre effektiv än många AiOs
 • Pumpen låter lite
 • 2 års garanti: konkurrenterna gör det bättre

58 €

58 €

Relaterade Artiklar

Back to top button