Contao review (2022): ett flexibilitets- och organisationsorienterat CMS

contao_home © PE LAURENT

Mellan gasfabriken Drupal och TYPO3 är Contao den unga CMS som driver fram fler och fler europeiska och internationella affärssajter. Tysk rationalitet blandat med en dynamisk gemenskap lyfter detta verktyg till toppen av innehållshanterare.

När den lanserades 2006 hette Contao TYPOlight. Men för att undvika förvirring med det andra open source CMS-projektet Typo3, beslutade dess skapare att döpa om det 2010. Detta CMS (content management system) utnyttjar moderna teknologier som HTML5 och Ajax och erbjuds i öppen källkod – närmare bestämt under GNU Lesser General Public Licens, mindre restriktiv än den populära GPL. Contao används främst i Tyskland och Schweiz. Mindre än 0,5 % av webbplatserna använder det, men det är fortfarande det sjätte mest använda CMS i världen.

Sammanfattning

Installerar Contao

Contao är inte riktat till nybörjare, även om det finns i klicka och installera hos värdarna. Å andra sidan är det lämpligt för utvecklare, amatörer eller erfarna, för små eller stora företagssajter. När webbplatsens arkitektur är byggd kan en copywriter lära sig att skapa innehåll efter några timmars övning.

Contao valde den klassiska LAMP-konfigurationen (Linux + Apache + MySQL + PHP) men fungerar på vilken server som helst som accepterar MySQL (8 och mer) eller MariaDB-server och PHP (7.4). Contao erbjuder även LTS-versioner (långtidsstöd) som stöder äldre versioner av PHP och MySQL. Contaos uppackade installationsarkiv väger 12,7 MB (och mindre än 2 800 filer) där Wordpress väger dubbelt så mycket för ett liknande antal filer.

contao_back © PE LAURENT

Ergonomi för administrationsgränssnittet

Som alla nya CMS eller mjukvara är en inlärningsperiod nödvändig. På Contao är backend tillgänglig på 17 språk inklusive franska. Detta är tur, för logiken är ganska speciell: sidorna heter “Artiklar”, och artiklarna heter “Nyheter”. När detta ordförråd väl har assimilerats är det ganska enkelt att navigera i backend. Rubrikeringen mellan kommentarer, evenemang, nyhetsbrev, formulär och andra är ganska speciell, men är inlärd och visar sig vara praktisk på lång sikt.

Admin-gränssnittet erbjuder bara ett färgschema, men det är ganska bekvämt. Alla element (block eller motsvarande) som utgör en webbsida utgör i backend en rad med 5 till 7 piktogram som föreslår möjliga åtgärder (utgåva, upplaga av parametrar, duplicering, förflyttning, radering, publicering/avpublicering, visning av detaljer). Med en färg per ikon minskar risken för fel avsevärt.

contao_front © PE LAURENT

Den här innehållshanteraren är optimerad för snabb sidladdning, inklusive stöd för tekniker för HTTP2 (minska latens) och Edge Side Includes (för cachelagring av dynamiska sektioner). Så, uppenbarligen, beroende på modulerna och media som används (bilder och videor), måste maskinresurserna öka för att inte bromsa prestandan.

Detta CMS erbjuder inte systematisk validering av åtgärder. Däremot sparas olika versioner av samma modifierade innehåll.

contao_versioning © PE LAURENT

Drift och funktioner

Innehållsredigering

Contao är ett CMS som vill vara mångsidigt, från mikrowebbplatsen till platsen för ett multinationellt företag. Med moduler kan den anpassas till mer specifika behov som att skapa en e-handelssajt. Dess textredigerare är den populära TinyMCE, som även innehåller en stavningskontroll. I andan av “responsiv design” anpassar sig bilderna automatiskt till skärmen och uppfyller tillgänglighetsstandarderna. Tyvärr finns det inget mediebibliotek med bildredigering: Contao ändrar bara bildernas storlek enligt dina preferenser. Varje sida kan anpassas efter behag: indexering, lösenordsskydd, schemaläggning, skapande från andra sidor, hantering av användarrättigheter, etc. Skapande av formulär erbjuds i den ursprungliga koden, med överensstämmelse med GDPR. Dessutom är kalendern eller nyhetsbrevet originalfunktioner i detta CMS.

Taxonomi och SEO

I källkoden finns inga kategorier eller taggar. Du måste vara nöjd med beskrivningsmetataggen. Hastigheten och den inbyggda koden för Contao är verkligen optimerade för SEO, men för bättre SEO kommer vi att vända oss till de tillgängliga plugins.

contao_editor © PE LAURENT

Sociala nätverk

Som standard var den här innehållshanteraren inte designad för sociala nätverk (särskilt SMO). Däremot kan man installera en dedikerad modul som Social Feed, som stöder grunderna för Facebook, Instagram och Twitter.

Flerspråkighet & multisite

Liksom mer och mer modernt CMS utformades Contao för att vara multisite och flerspråkig. Med en enda instans av detta CMS kan du alltså skapa flera underordnade webbplatser, var och en med olika språk, till exempel. Du kan också skapa en enda webbplats med flera innehållsplatser.

Reaktivitet & tillgänglighet

Contao-teman anpassar sig till alla skärmar (dator, surfplatta och mobil) och till synskadade, eftersom tillgänglighet och responsiv design finns i detta CMS:s DNA.

Dataportabilitet

Kopiering av databasen och statisk data erbjuds inte av Contao. Antingen måste du “pyssla” med den manuella säkerhetskopieringen, eller så kan du installera ett tillägg som Databas backup eller Backup manager.

contao_themes © PE LAURENT

Funktionell och estetisk anpassning

Anpassning av front office

Det finns mer än 50 exklusivt betalda teman på den officiella webbplatsen, vars priser varierar från 49 till 109 €. Om du letar lite kan du även hitta några gratis mallar.

Anpassa funktioner

Det officiella Contao-förlängningsförrådet listar mer än 1 800 moduler för att utöka eller automatisera funktionaliteten för inbyggd kod. De kan bläddras och installeras direkt från backend om PHP SOAP-tillägget är aktiverat.

contao_extensions © PE LAURENT

Support & Säkerhet

Uppdateringar

Contao är, som de flesta projekt med öppen källkod, under ständig utveckling. Dess färdplan visas tydligt på webbplatsen. Varje ny stor uppdatering kräver ett års utveckling. Precis som Typo3 är en av Contaos styrkor att erbjuda LTS-versioner (long term support) för företag som har långa administrativa och tekniska procedurer. Således bibehålls version 4.4 som släpptes i juli 2017 fortfarande av säkerhetsskäl till slutet av 2021. Trots sin ålder använder den de senaste versionerna av PHP och MySQL.

Dokumentation & community

Trots det lilla aktiva samhället i Contao har detta CMS utmärkt dokumentation för utvecklare och enkla skribenter, på engelska men ibland även på franska. Uppenbarligen finns det mycket information (särskilt på forum) på tyska. Gemenskapen är dock dynamisk och enad.

säkerhet

Contao används främst av tysktalande och europeiska länder. Dess ungdom och konfidentiella karaktär besparar den för cyberattacker för tillfället. Dessutom är väldigt få sårbarheter kända. Själva arkitekturen i detta CMS, tvåfaktorsautentiseringen eller hanteringen av rättigheter minskar risken för hackning avsevärt. Dessa risker är mer på värdnivå, eller slarv i konfigurationen.

contao_cve © CVE Detaljer

Contao: Clubics åsikt

Contao tar sig diskret igenom djungeln av innehållshanterare. På pappret kombinerar den tillgångarna för att möta behoven hos ett små och medelstora företag eller ett stort företag. Flerspråkig, multisite, rik på tillägg, inbyggd rik på funktioner och framför allt pålitlig på lång sikt, detta CMS är värt en omväg inför mer mediefokuserade spelare.

Kontakt8

Mindre resurskrävande än en TYPO3 men enklare än en Drupal, det “lilla” tyska CMS lockar fler och fler företag och institutioner. För att utvecklas mot fler språk, fler barnsajter, fler funktioner, mer specifika rättigheter, går Contao långt genom att förbli mycket sparsam med resurser. Men avancerad utvecklingskunskap är avgörande för att kunna distribuera den.

Mest

  • Långtidsunderhåll (LTS)
  • Flexibilitet, lyhördhet, tillgänglighet
  • Flerspråkighet

De mindre

  • Utvecklare behövs
  • Mycket information på tyska
  • Mallintegration

Ergonomi6

Personalisering7

Funktioner8

Prestanda8

säkerhet8

Se erbjudandet

Se erbjudandet

Relaterade Artiklar

Back to top button