Concrete5 recension (2022): det skräddarsydda CMS utan utveckling

Concrete5_home © Concrete5

Att hitta ett bra CMS är en balansgång. Antingen är det för komplicerat för icke-utvecklare, eller så är det för enkelt och tillåter inte anpassning utan att gå in i kod. Concrete5 är just denna tightrope manager, bekväm i både design och funktionalitet.

2003 utvecklade amerikanerna Franz Maruna och Andrew Embler en innehållshanterare som heter Concrete CMS. Deras credo kan sammanfattas i tre Ks: “ håll det enkelt “(håll det enkelt), ” hålla den flexibel “(gör det flexibelt) och” hålla den robust (för att vara robust). Idag jobbar de fortfarande i webbyrån Portland Labs som sköter underhållet och sårbarheterna i Concrete5. Detta innehållshanteringssystem är under MIT-licensen för öppen källkod. För att använda den senaste versionen av Concrete5 (8.5), är det nödvändigt att installera en Apache- eller Nginx-webbserver med en MySQL-databas (5.7 eller mer, med InnoDB) eller MariaDB och PHP 7.2.

Sammanfattning

Installation av betong5

Concrete5 kräver en mellannivå för sin installation och drift. Om du inte vet hur man skapar en MySQL-databas eller hanterar åtkomsträttigheter till ett webbutrymme, kommer du inte att kunna installera detta CMS manuellt. Å andra sidan, för en utvecklare tar det cirka 10 minuter att installera det på en värd. Vissa värdar erbjuder även Concrete5 som klicka och installera för enkelheten.

Så fort installationen har startat meddelar en PHP-fil färgen: den kontrollerar om ditt webbhotell uppfyller kraven som krävs av Concrete5. De är ganska standard (LAMP): en Apache- eller Nginx-webbserver med PHP-stöd (minst 7.2), en MySQL-databas (5.7 eller högre) eller MariaDB. Concrete5:s uppackade mapp väger 100MB och innehåller mer än 13 000 filer, medan WordPress väger hälften så mycket med 5 gånger färre filer.

concrete5_image © PE LAURENT

Ergonomi för administrationsgränssnittet

Det är lätt att redigera innehåll på den här hanteraren. När du är ansluten till hans användarkonto visas ett horisontellt verktygsfält lite som Wordpress. Till höger, allmän information: instrumentpanel, konfiguration, användare… Till vänster, information relaterad till den aktuella sidan: design, referenser, versioner… Den här organisationen kräver lite övning för att förstå och bemästra den men blir oerhört effektiv på medellång sikt.

För valideringsåtgärder gör en enkel färgkod det lätt att identifiera: den blå färgen föreslår validering, den röda färgen radering och grön redigering. Denna hierarki är dock inte helt antagen i hela backoffice. Användaren eller administratören kan inte ändra färgerna på administrationsgränssnittet.

concrete5_edition © PE LAURENT

Validering av åtgärder är systematisk: Concrete5 sparar de successiva versionerna som gjorts på en sida. En “superanvändare” kan godkänna en ändring eller kommentera ändringen.

concrete5_versioning © PE LAURENT

Drift och funktioner

Innehållsredigering

Redigering är verkligen WYSIWYG: användaren pekar på området som ska ändras och kan redigera det med realtidsuppdatering. Redaktören är också mycket avancerad, med ett brett utbud av möjliga layouter. Genom att använda Express Blocks kan information återanvändas mellan sidor.

Taxonomi och SEO

Till skillnad från flera CMS som kräver en tillägg för att förbättra SEO, erbjuder Concrete5 metataggar från back office, XML-webbplatskartor och personliga webbadresser från sin kod.

Sociala nätverk

Du behöver inte installera ett tillägg för att dela dina publikationer på sociala nätverk: Concrete5-koden har en knapp för de viktigaste (Facebook, Twitter…).

Flerspråkighet & multisite

Själva strukturen hos Concrete5 gör det möjligt att sätta upp en pooling av dess källkod. Med andra ord är denna innehållshanterare perfekt lämpad för att skapa flera webbplatser från en enda installation. Det är till och med ganska enkelt. När det gäller flerspråkighet är den ännu mer förfinad: administratören kan installera språkpaket för att ändra språket i administrationsgränssnittet eller låta användaren välja sitt föredragna språk. Innehållet som skapas är också översättbart till flera språk.

concrete5_languages​© PE LAURENT

Reaktivitet & tillgänglighet

Concrete5 och teman som skapats för det är “responsiv design”. Du kan förhandsgranska renderingen på surfplatta eller mobil (Apple/Android) från back-end. Concrete5-platser drar nytta av modern teknik och drivs snabbt.

Dataportabilitet

Dataportabilitet är inte Concrete5s starka sida. Visst, det finns tillägg (som Backup Pro eller Migration Tool) för att migrera en webbplats till detta CMS eller en procedur för att spara data. Men det finns inget verktyg i själva koden för den här innehållshanteraren.

Prestanda

Concrete5 är ett snabbt CMS tack vare sin optimerade kod och den inbyggda hanteringen av cacheminnet på PHP-sidor, men i gengäld är det nödvändigt att ha en snabb infrastruktur.

concrete5_themes © PE LAURENT

Funktionell och estetisk anpassning

Anpassning av front office

Det finns mer än 100 mallar (varav mer än hälften är gratis) bara på Concrete5-webbplatsen, med priser som varierar mellan 15 till 60 € för de som betalar. Andra modellspecialister börjar sälja dem på deras sida. I allmänhet är designen modern och lämpar sig för olika användningsområden och behov: hantverkare, konstnärer, små och medelstora företag, handlare eller till och med privatpersoner kommer att hitta vad de letar efter. Concrete5 kan också bli en temabyggare, eftersom du kan skapa sidmallar där varje block kan ha en original och reproducerbar layout. Utan att vara HTML- eller CSS-utvecklare kan du tilldela en uppsjö av effekter (rotation, skuggor, etc.)

Anpassa funktioner

Concrete5 har ett gott rykte och stärker sitt community. Som ett resultat listas mer än 580 tillägg på den officiella CMS-webbplatsen. Och goda nyheter: bara en minoritet av dessa tillägg betalar… men priserna kan gå upp till 900 dollar!

concrete5_addons © PE LAURENT

Support & Säkerhet

Uppdateringar

Uppdateringar på Concrete5 är inte lika frekventa som på andra CMS, eftersom det bara finns en uppdatering för första halvåret 2021. Denna siffra måste dock sättas i perspektiv genom att använda tegelbeprövad programvara (Laravel och Symfony).

Dokumentation

Concrete5-dokumentationen är mycket välgjord och framför allt välstrukturerad. Till skillnad från de flesta CMS, är det inte fokuserat på utvecklare, eftersom en användarguide erbjuds. Förutom klassisk textinformation finns det även handledningar för att bemästra CMS. Ännu bättre: Portland Labs har gjort ett trettiotal videor för att förklara hur man använder Concrete5 korrekt.

gemenskap

Gemenskapen för denna publiceringsplattform är mer begränsad än andra nya CMS. Som jämförelse finns det 253 Concrete5-bidragsgivare på Github mot 348 för Ghost.

säkerhet

Detta innehållshanteringssystem är inriktat på en hög säkerhetsnivå. Inte bara håller dess ursprungliga kod anslutningshistorik, utan den kräver innehållsgodkännande eller erbjuder användarautentisering med captchas. Portland Labs döljer ingenting om sårbarheterna i detta CMS, som är synliga för alla på webbplatsen CVE Details. Chefen är även ISO 27001 certifierad.

concrete5_cve © CVE Detaljer

Concrete5: Clubics åsikt

Concrete5 är ett mellanliggande CMS, både när det gäller användarvänlighet för utvecklaren och skribenten och när det gäller anpassning av design och funktionalitet. Den uppfyller perfekt förväntningarna på en blogg eller en säker webbplats för hantverkare eller små och medelstora företag. Det erbjuder inte förfining av företags-CMS av Drupal eller Typo3-typ, men är mycket effektivt och mångsidigt. Dess WYSIWYG-redigerare är också mycket trevlig att använda.

Betong 58

För företag som värdesätter tillförlitlighet och säkerhet men inte vill investera tid och kompetens i ett företags-CMS som TYPO3 eller Drupal, är Concrete5 utan tvekan en attraktiv lösning. Om en utvecklare alltid är att föredra kan en webbmaster beröva sig själv det för att designa ett personligt tema eller lägga till nya funktioner (via tillägg) till hjärtat av CMS. Concrete5 täcker därför ett brett användningsområde, från den lilla skyltplatsen till den kommersiella sajten på flera språk. Detta CMS är också ISO 27001-certifierat, vilket garanterar dess höga säkerhet.

Mest

  • Stor säkerhet
  • Enkel hantering
  • Många teman och tillägg

De mindre

  • Stor säkerhet
  • Intuitiv
  • Många teman och tillägg

Ergonomi8

Personalisering8

Funktioner7

Prestanda7

säkerhet9

Se erbjudandet

Se erbjudandet

Relaterade Artiklar

Back to top button