CMS Made Simple recension (2022): ett CMS främst avsett för utvecklare

cms gjort enkelt-hem © PE LAURENT

Bortom WordPress, Drupal, Joomla! och Typo3, CMS dyker upp och försvinner. Vi har valt CMS Made Simple för dess enkelhet och effektivitet för att skapa små webbplatser på några dussin sidor. Ännu ett open source-projekt bland tusen som förtjänar att bli känt.

Amerikanen Ted Kulp är upphovet till projektet och välkomnade snabbt bidragsgivare. Det är bara känt att ett paket med öppen källkod först släpptes i juli 2004. 2015 gjordes kärnan om helt för att rymma fler expertanvändare. Det röstades till och med fram till bästa open source CMS 2017. Idag fortsätter mer än ett dussin passionerade utvecklare att erbjuda nya funktioner och underhålla koden för detta innehållshanteringssystem. CMS Made Simple är öppen källkod och erbjuds under GNU General Public License.
Det är ett imponerande i djungeln av innehållshanterare, eftersom mindre än 0,1 % av webbplatserna använder det. University of Delhi eller utgivaren LetPub drivs med detta CMS.

Sammanfattning

Installera CMS Made Simple

Även om CMS Made Simple fortfarande är ett nisch-CMS, erbjuder flera värdar det som en installation klicka och installera för nybörjare. För att skapa enkla sidor behövs inga speciella färdigheter, men en utvecklare är önskvärd för att optimera och dra nytta av detta CMS. För att förenkla installationssteget ska en enkel PHP-fil på 5 MB laddas upp med en FTP i roten på din webbplats. Det kommer att hämta de nödvändiga beroenden. Genom att förbruka små resurser kan CMSMS köras på egen hand på små maskiner eller med värdar på nybörjarnivå.

Förutom den vanliga Apache- eller NGINX-webbservern, accepterar CMS Made Simple den mer exotiska LightTPD-servern. Från och med nu kommer denna webbserver endast att köras med ett Unix/Linux-system av säkerhetsskäl. PHP som används kommer att vara minst 5.6 även om 7.x-versionerna är accepterade och mer effektiva. Jämfört med andra innehållshanterare behöver CMS Made Simple inte många behörigheter för att fungera.

cms tillverkad enkelfront © PE LAURENT

Ergonomi för administrationsgränssnittet

CMS Made Simple är tillgängligt på mer än 20 språk för sin administration men även i sin standardversion (engelska) är termerna lätta att förstå för dem som är mindre bekanta med Shakespeares språk. Redaktören har inga problem med att förstå att innehållet (sidorna) finns i avsnittet Innehåll.

Back-end är inte särskilt “kawai” men det beror på ett tema, och därför är det möjligt att modifiera det med vissa utvecklarkunskaper. För en liten webbplats (mindre än 30 sidor) är det enkelt och snabbt att flytta runt och redigera innehåll. “Innehållshanteraren” återger webbplatsens trädstruktur och varje sida anger dess möjliga relation och vilken sidmodell som används.

Utvecklaren och administratören kommer bara att använda 5 av 7 sektioner, medan skribenten bara behöver åtkomst till innehållssektionen. Inlärningen går därför snabbt. Det finns inget system för att registrera olika versioner på CMS Made Simple. Men när en användare redigerar innehåll kan han inte byta skärm utan att överge eller spara sina ändringar: en dialogruta dyker upp för att indikera hans oförsiktighet.

cms made simple-editor © PE LAURENT

Drift och funktioner

Innehållsredigering

CMS Made Simple försöker inte uppfinna hjulet på nytt. Den utnyttjar den rika textredigeraren TinyMCE. Författaren kan därför kopiera och klistra in källkod eller format enkelt (fet, kursiv, understruken, justeringar, listor, bildinfogningar) snabbt och bekvämt. Du kan infoga en bild eller en video och begränsa dess dimensioner efter att ha laddat upp den till servern. Operationen kan vara bekvämare, men den behöver inte sitt redigeringsfönster för att ladda upp media. Menyerna genereras automatiskt enligt sidornas trädstruktur.

Taxonomi och SEO

CMSMS förlitar sig på den redaktionella kvaliteten hos designers snarare än SEO. Den skriver dock om webbadresser för att förbättra SEO för bots. Dessutom finns det olika fält för att manuellt fylla i metadata för dina sidor (titlar och beskrivning). Det finns flera moduler som SEOBoost eller Sitemaps för att förbättra indexering av sökmotorer, men deras kod är ofta gammal (och därför inte optimerad för nya botalgoritmer).

Sociala nätverk

Denna innehållshanterare är inte särskilt lämplig för att dela på sociala nätverk eller integrera innehåll från dem. Antingen måste utvecklaren koda, eller så får de nöja sig med moduler eller plugin-program med föråldrad kod.

cms made simple-rights © PE LAURENT

Flerspråkighet & Multisite

Multisite eller flerspråkiga lägen tillhandahålls inte inbyggt i CMS Made Simple-koden. Det är därför nödvändigt att gå igenom moduler (Multilanguage CMS) för att möjliggöra lokalisering på flera språk. För att skapa flera webbplatser från samma CMSMS-instans kan du använda modulen MultiDomains. Deras kod är inte färsk, så var försiktig med dina PHP- och CMSMS-versioner.

Reaktivitet & tillgänglighet

CMS Made Simple är lätt att använda som bidragsgivare, men webbdesign kräver verklig expertis. Gratismallarna är så grundläggande att de i allmänhet inte är “responsiva” eller lämpliga för synskadade. Utvecklaren måste därför koda. Annars finns det bra kommersiella mallar att använda som de är eller att anpassa.

Dataportabilitet

Den här innehållshanteraren är inte bra på att migrera, importera eller säkerhetskopiera data. Utvecklaren måste skriva skript för att automatisera uppgiften. Under några månader har Yuri Haperski programmerat flera moduler för att arkivera säkerhetskopior av webbplatser eller bara spara/återställa MySQL-databasen.

Prestanda

Även om det inte gör anspråk på att konkurrera med CMS-tungviktare, gör CMSMS lättviktskod den till en snabb innehållshanterare med få resurser. Ett grovt verktyg som kräver webbkunskaper för sitt underhåll.

cms gjort enkla teman © PE LAURENT

Funktionell och estetisk anpassning

Anpassning av front office

På den officiella webbplatsen finns det nästan 40 teman, varav de flesta är gratis. Det finns också betalda CMS (från 35 €), ofta responsiva. Att ändra eller skapa teman är inte alltför komplicerat (för en webbutvecklare), eftersom det är HTML med stilmallar. CMSMS använder Smarty som en mallmotor, så Prestashop-experter kan anpassa teman.

Anpassa funktioner

Standardinstallationen av CMS Made Simple installerar och aktiverar 12 moduler och 7 tillägg. På den officiella webbplatsen kan man hitta 116 plug-ins och mer än 500 moduler. CMSMS-gemenskapen är fokuserad men livlig.

cms made simple-extensions © PE LAURENT

Support & Säkerhet

Uppdateringar

CMS Made Simple är en konfidentiell chef, med en mindre community. För första halvåret 2021 fanns det bara två uppdateringar.

Dokumentation

Vanliga frågor, dokumentationen om CMS Made Simple är väl detaljerad, även om vissa uppdateringar skulle vara önskvärda. Det går även bra att kontakta teamet på Slack.

gemenskap

Inför konkurrens från CMS lyckas den här innehållshanteraren hålla sig själv och animera sitt community runt om i världen, inklusive Frankrike.

säkerhet

Denna innehållshanterare lider av vissa sårbarheter som alla CMS. Det driver dock inte stora företag och förblir relativt konfidentiellt. Attacker är därför ganska sällsynta.

cms made simple-cve © PE LAURENT

CMS Made Simple: Clubics åsikt

CMS Made Simple är inte det enklaste, vackraste eller mest effektiva CMS. Det är en fin sten att skära för att extrahera kvintessensen. Det är idealiskt för en webbutvecklare som vill bemästra en innehållshanterare utan att gå in på komplexiteten hos Drupal eller TYPO3. Detta CMS är idealiskt för småföretagswebbplatser eller individer som vill tänka utanför ramarna.

CMS gjort enkelt6

CMS Made Simple är en intressant innehållshanterare som utgör en solid grund för utveckling av små webbprojekt. Som en retrobil måste man gilla att lyfta på motorhuven och då och då mixtra med motorn. Nybörjare eller enkla bloggare, detta CMS kanske inte är för dig om du vill ha fantastisk design med senaste generationens komponenter. Nybörjaren eller erfaren webbutvecklare kommer att njuta av att optimera sin webbplats.

Mest

  • Intuitivt gränssnitt
  • Enkelt att skapa innehåll
  • Många teman och tillägg

De mindre

  • Tillägg är ofta föråldrade
  • Teman är inte alltid lyhörda
  • Inte lämplig för webbplatser med flera hundra sidor

Ergonomi6

Personalisering6

Funktioner5

Prestanda7

Se erbjudandet

Se erbjudandet

Relaterade Artiklar

Back to top button