Clic-Light V2-test: det geniala självlysande säkerhetssystemet för tvåhjulingar

Clic-Light 1 © © Davy Mawete för Clubic

Den nya versionen av flaggskeppsprodukten från den franska startupen Road-Light, som presenterades vid senaste CES, fortsätter sitt farliga uppdrag: att stärka säkerheten för tvåhjulingsentusiaster samtidigt som kommunikationen med andra trafikanter förbättras.

Är du ett fan av stadsmobilitet och letar du efter ett sätt att göra dig mer synlig för bilister? Vi inventerar Clic-Light V2 för att berätta om investeringen är värd det!

Sammanfattning

Presentation av Clic-Light V2

Clic-Light är en liten lysande enhet som fästs på baksidan av användaren tack vare en sele som ingår i lådan. Den åtföljs av en fjärrkontroll som ska synkroniseras med ljusmodulen och ett stöd utformat för att skruvas fast på styret på cyklar och skotrar, men även skotrar och motorcyklar.

Genom att öppna lådan med Clic-Light upptäcker vi en snygg och ganska tilltalande för ögat förpackning. Den innehåller ljusmodulen, dess fjärrkontroll och dess stöd, en USB-C-kabel för laddning och en kabel för att ansluta Clic-Light till motorcykeln eller skotern. Detta sista element gör att Clic-Light kan synkroniseras med signalsystemet på en tvåhjuling.

Clic-Light 3 © © Davy Mawete för Clubic

En enkel modul att installera

Installationen av Clic-Light går igenom ett par steg väl förklarade i användarmanualen, endast på engelska i vår testprodukt. Synkronisering sker genom att trycka på två knappar: den som är placerad under ljusmodulen, sedan den vänstra knappen på fjärrkontrollen. Allt som återstår är att fästa fjärrkontrollstödet på styret, var noga med att inte dra åt skruvarna helt.

För motorcyklar och skotrar är situationen något annorlunda eftersom det kommer att vara nödvändigt att ansluta fjärrkontrollen till tvåhjulingens signalsystem. En sida dedikerad till denna anslutning förklarar stegen som ska följas för att utföra den fullständiga synkroniseringen.

När alla dessa steg har slutförts är Clic-Light redo att användas. Allt som återstår är att ta kontroll över dess kontroller, som till en början kräver lite minnesgymnastik. Faktum är att ljusmodulen kan återge alla ljus och signaler som finns i ett motoriserat fordon: blinkers, positionsljus, bromsljus (vid en motorcykel/scooteranslutning), dimljus och varningsblinkers. Allt är möjligt med bara två knappar. Indikatorerna aktiveras med ett enda tryck på höger eller vänster knapp på fjärrkontrollen.

Clic-Light 7 © Road Light

För positions- och dimljusen kommer det att vara nödvändigt att trycka på den vänstra knappen i 3 sekunder för en “Position > Dimma > Lights off”-cykel. Den högra knappen hanterar varningsblinkersen, tack vare ett kontinuerligt tryck på 3 sekunder. För att kontrollera statusen för de olika lamporna visar fjärrkontrollen tre små lysdioder som informerar användaren om de aktiverade funktionerna.

Slutligen är det viktigt att notera att ljusmodulen har ett gyroskop som gör att den kan installeras på selen i valfri riktning. För ryggsäcksbärare finns tillbehör tillgängliga på Road-Lights hemsida för att anpassa modulen.

Clic-Light 2 © © Davy Mawete för Clubic

På vägen, Clic-light på baksidan

När Clic-Light är klar är det bara att klämma fast den på selen och ta på den för att använda den på den öppna vägen. Det var på cykel och på departementsvägarna i en liten stad i Parisregionen som vi åkte för att testa modulen. Att hantera fjärrkontrollen under körning kräver minimal anpassningstid vad gäller indikationer som blinkers. Vi aktiverade positionsljuset innan start, vilket gjorde oss synliga i flera hundra meter. Med dimljuset meddelar Clic-Light en sikt bakåt på upp till 400 m, och dess höga position på baksidan gör att andra användare kan upptäcka den även bakom ett annat fordon.

Clic-Light 6 © Davy Mawete

Vi kunde känna över kilometerna att andra användare visade större försiktighet när de närmade sig oss, förvisso av nyfikenhet. Blicken och reaktionerna från de människor som passerade oss var ibland roade, ibland skeptiska, men resultatet är där: de andra trafikanterna fäste ökad uppmärksamhet på vår närvaro på vägen.

Vi kan betona den stora användbarheten av indikatorerna, som besparade oss den berömda armens gest för att indikera nästa riktning för våra förföljare. Att engagera sig i en rondell med cykeln blir mycket mindre stressande. När det gäller autonomi slocknade aldrig ljusmodulen och fjärrkontrollen under de hundra kilometer som vi åkte. På sin sajt meddelar Road-Light en autonomi på 10 timmar med positionsljuset på kontinuerligt.

Clic-Light 8 © Road Light

Observationen är därför mycket uppmuntrande för Clic-Light, även om några skuggor finns kvar på tavlan: vi skulle ha önskat en fjärrkontroll som tydligare indikerar de olika aktiva lamporna med en blick, snarare än att behöva titta på fjärrkontrollen i flera sekunder för att se en blinkande lysdiod där. En handling som dödligt avleder uppmärksamheten från vägen. Det är viktigt att notera att ljusmodulen inte är avsedd att bäras framtill, annars kommer indikatorerna att vändas.

Clic-Light V29

Efter flera timmars bärande av Clic-Light på ryggen är det tydligt att uppdraget med Road-Light-produkten har uppnåtts. Modulen gör tvåhjulingföraren mer synlig och möjliggör mycket bättre kommunikation med andra trafikanter. Om du letar efter ett signaleringsverktyg för att säkra dina utflykter med cykel eller skoter, kommer detta solida tillbehör som erbjuds för 129 € (mer lämplig för frekvent användning än för användning för några årliga turer med tanke på dess pris, ändå) förmodligen göra dig Lycklig.

Mest

  • Lätt att installera och använda
  • Bra sikt på vägen
  • Mycket stor autonomi

De mindre

  • Indikationer på fjärrkontrollen att förbättra
  • Pris ganska lämpligt för frekvent användning

Komma igång10

Synlighet9

Autonomi10

Funktioner8

129 €

129 €

Relaterade Artiklar

Back to top button