Chrome 88 anländer och signalerar slutet på Flash och FTP

Google Chrome

Google släppte precis Chromium version 88
. Den här uppdateringen markerar det definitiva tillbakadragandet av Flash-plugin-programmet men även av FTP-länkarna.

Den 31 december avbröt Adobe officiellt stödet för sin Flash-spelare född 1996. Sedan den 12 januari har allt Flash-innehåll därför blockerats, och webbläsare drar successivt tillbaka plugin-programmet.

Läs också:
Chrome: adblockerare kritiserar Googles säkerhetspolicy

I sin tur tar Chrome bort Flash-plugin

Visserligen är slutet på Flash Player strängt taget inte något nytt, men Google Chrome med mer än 65 % marknadsandel av webbläsare över hela världen är detta tillbakadragande mycket symboliskt. Observera dock att Apple, Microsoft och Mozilla redan har tagit bort spelaren från sina webbläsare.

ZDnetUS, som rapporterar informationen förklarar att för närvarande är det bara 2,2 % av webbplatserna som fortfarande litar åtminstone delvis på Flash. Denna takt har sjunkit med mer än 25 punkter på tio år.

Mer specifikt var Google Chrome-användare 80 % att läsa in en sida som innehåller minst en Flash-modul per dag under 2014; fyra år senare var de bara 8 %.

Det måste sägas att tekniken har ersatts av utvecklingen av webbstandarder och i synnerhet CSS3 och Javascript, som nu gynnas för att göra innehåll dynamiskt.

Läs också:
Google begränsar Chromium och begränsar synkronisering till Chrome

Slutet på länkarna ftp://

Samtidigt har Google också beslutat att dra tillbaka stödet för FTP-åtkomst, en process som startade med Chrome 86 på distributionskanalerna Canary och Beta. I version 87 var FTP-åtkomst redan inaktiverad som standard men användaren hade alltid möjlighet att ändra detta beteende genom att gå till de avancerade inställningarna. Den här gången blockerar Chrome 88 helt länkar av typ ftp://

Användare som har gjort säkerhetskopior på en fjärrserver kommer därför inte längre att kunna komma åt sina filer från Google Chrome utan måste gå igenom dedikerad FTP-programvara.

För att motivera detta totala uttag förklarar Google att webbläsaren inte stöder säker åtkomst av FTPS-typ. Med tanke på den låga användningen av dessa länkar vill företaget inte investera mer och föredrar därför att dra tillbaka sitt stöd.

Ladda ner Google Chrome 88

Större begränsningar för nedladdningar

Google Chrome 88 stärker också skyddet genom att ytterligare blockera nedladdningen av vissa typer av filer när de visas via en HTTP- och icke-HTTPS-länk. Med Chrome 85 får webbläsaren inte längre återställa körbara filer av typen .exe eller .apk. I nästa version var det samma för .zip- eller .iso-arkiv.

Chrome 87 blockerade potentiellt komprometterade dokument som .pdf- eller .docx-filer. Den här gången förhindrar Google Chrome 88 nedladdning av multimediafiler (.png, .mp3).

Källa: Zdnet

Relaterade Artiklar

Back to top button