Chrome 100 kan slå sönder många webbplatser, så Google jobbar på att fixa

Google Chromes logotyp

Uppgraderingen till version 100 av Google Chrome
kan orsaka problem på vissa webbplatser, men Google har redan tagit tag i buggen och erbjuder flera lösningar.

Problemet beror på hur vissa webbplatser hämtar webbläsarversionen i User-Agent-huvudet.

Ett felaktigt sätt att hämta fel versionsnummer

I slutet av mars 2022 förväntas Google Chrome släppa version 100, den första tresiffriga versionen. Webbläsaren kommer inte att vara den enda som klarar denna milstolpe eftersom Firefox och Edge också planerar att lämna tiotalet i sitt versionsnummer. Denna stora förändring kan dock utgöra ett problem i vissa fall.

Bland den viktiga information som samlas in av webbplatser när du besöker dem är teckensträngen som finns i User-Agent-huvudet. Bland annat tillåter det webbplatser att identifiera din webbläsare, ditt operativsystem och ditt språk.

En av nyckelinformationen i denna sträng är webbläsarversionen, presenterad som “BrowserName/VersionNumber”, till exempel “Chrome/96.0.4664.45”. I allmänhet är endast siffrorna som motsvarar huvudversionen viktiga, “96” här. För att få dem väljer vissa webbplatser att ställa in en regel som endast hämtar de två siffrorna efter snedstrecket efter webbläsarens namn. Detta är fallet för de som skapats med Duda och det är här som buggen som kommer att påverka Chrome i dess version 100 hittas.

Ett problem som uppstod redan 2009

Denna bugg är dock inte ny. När webbläsare hoppade till versionsnummer i tiotal 2009, dök problemet upp tidigare. Webbplatser som valde att hämta en enda siffra efter webbläsarnamnet identifierade därför webbplatser i version 10 som i version 1.

Eftersom Google mycket väl vet att historien tenderar att upprepa sig när det kommer till datoranvändning, har Google sedan november aktiverat en flagga så att hans webbläsare identifieras som i version 100 i User-Agent, för att tillåta användare och utvecklare att testa webbplatserna och se vilka som kan vara problematiska. Så här kunde buggen om webbplatser skapade med Duda och Yell Business, som identifierar version 100 som version 10, upptäckas och rapporteras i slutet av november. En särskilt viktig bugg eftersom Duda blockerar åtkomst till webbplatser för alla som använder Chrome i en version som identifieras som lägre än 40.

När problemet med versionsnummer i tiotal uppstod, valde Opera att behålla sitt versionsnummer som “9.80” efter webbläsarnamnet, som “Opera/9.80” och lägga till “Version/10.00”-informationen för att ange det faktiska versionsnumret. Google överväger enligt uppgift en liknande lösning, med hjälp av en flagga som skulle kunna aktiveras för att ha huvudversionsnumret fast vid “99” och det verkliga versionsnumret efter, vilket skulle resultera i en sträng av formen “Chrome/99.100.0.0” istället för “Chrome /100.0.0.0”.

Denna lösning betraktas dock bara som en sista utväg, eftersom företaget föredrar att kontakta de berörda webbplatserna så att felet korrigeras innan uppdateringen släpps. En strategi som har lönat sig sedan Yell Business redan har löst problemet på alla sina sajter.

Om samma ämne:
Vivaldi bjuder in sig på Android Automotive OS redan innan Chrome kom

Källa: 9to5Google

Relaterade Artiklar

Back to top button