Chipkrisen drabbar Europa och Asien: under de närmaste åren kommer det att bli ännu svårare

I september i år uppdaterade AlixPartners rapporten om effekterna av halvledarbristen i bilindustrin 2021. Världsomfattande förväntas industrin förlora 210 miljoner dollar i intäkter i år då den tvingades skära ner på många produkter i produktionen. Anledning: bristen på chips som idag utrustar olika elektroniska system i en bil.

Rapporten är resultatet av en andra granskning som ägde rum 2021 och visar hur det i januari fortfarande var svårt att förutse de verkliga effekterna av en kris som sammantaget skulle kunna pågå fram till 2023. I januari, samma tidigare AlixPartners tjänade 60,6 miljarder dollar mindre i år. Prognosen, som uppdaterades i september, pekar nu på tre gånger högre förluster, vilket återspeglar att de inte kommer att producera 7,7 miljoner enheter i år, på grund av initiala förändringar gjorda av tillverkare och efter de många nedläggningar som fabriker runt om i världen har hanterat.

Här är data i Europa

I Europa visar förra årets data att försäljningen av lätta fordon minskade med 23,7 %. Covid-19 och utbredd inspärrning var främst ansvariga för försäljningen av tre miljoner färre bilar i regionen. Under 2021, och fram till september, har den förväntade återhämtningen gett vika för en minskning redan nära 25 %, jämfört med samma period 2019, före pandemin. Uppgifterna som samlats in av Acea (European Association of Automobile Manufacturers) för september var till och med de sämsta sedan 1995.

98 % av bilmodellerna som levereras i Europa använder Made in Portugal-komponenter och mer än fyra femtedelar av omsättningen på de 375 fabrikerna i Portugal kommer från export.

Med nedläggningen av bilproduktion i hela landet är effekterna oundvikliga, oavsett om företag ägnar sig åt elektronik- eller elektricitetsaffärer (32%), textil och andra beläggningar, metallurgi, tillverkning av plast och gummi eller monteringssystem.

Relaterade Artiklar

Back to top button