CES 2022: Sony har en show med sina Mini-LED och QD-OLED TV-apparater

Bravia XR 2022 © Sony

Rivaliteten brukar vara stark på CES, speciellt när det kommer till tv-apparater, en mycket livlig marknad som inte påverkades av krisen (tvärtom). Trots en 2022-utgåva som återigen är lite speciell, skulle Sony mycket väl kunna göra det bra, åtminstone i high-end-segmentet, med ankomsten av två 8K och 4K UHD Mini-LED-serier, samt en ny panel QD-OLED att följa med förnyelsen av Bravia XR-tv-apparater.

Det är den stora dagen för Sony och, utan tvekan, rätt tillfälle att göra allt inför allt hårdare konkurrens och en marknad som domineras av två koreanska jättar som inte behöver någon introduktion. Förutom uppgörelsen om innovationer och avancerade modeller, sammanfattar vi allt du behöver komma ihåg från Sonys tv-meddelanden på CES 2022.

Sony anländer till CES med fem Mini-LED-TV

Det måste sägas att Sony kan ha missat båten på CES 2021 genom att lämna Mini-LED-tekniken åt sidan, i ett sammanhang där tv-marknaden aldrig hade gjort det så bra. För 2022 tar den japanska tillverkaren tag i tåget genom att avslöja två Mini-LED-serier, Master Series Z9K med två 85 och 75-tums 8K-modeller, samt Master Series X95K, som för sin del hedrar en 4K UHD-definition med tre modeller på 85, 75 och 65 tum.

Z9K © Sony

Vi känner ännu inte till de tekniska detaljerna för var och en av dessa referenser, vi tänker särskilt på antalet mini-LEDs som utgör bakgrundsbelysningen, deras storlek, antalet dimningszoner, ljustoppen, och så vidare. . Sony diskuterade dock fördelarna med Mini-LED, som tillsammans med sin kognitiva processor XR förbättrad med XR Backlight MasterDrive-teknik (en lokal dimningsalgoritm) kommer att möjliggöra exakt kontroll av de tusentals mini-LED:er och erbjuda “ högre ljusstyrka, imponerande dynamiskt omfång, djupa svärta och extremt naturliga mellantoner “.

Sony Z9K © Sony

Sony Z9K © Sony
Z9K © Sony

I övrigt ändrar vi inte ett vinnande recept. Vi kommer alltså att hitta de olika förbättringarna och behandlingarna av XR-processorn, i synnerhet med XR Triluminos Pro och XR Contrast Booster som kombinerar sitt verkningsfält för att analysera och förfina bilden, vilket gör den mer realistisk, rikare på nyanser och detaljer, på nivån av färger och kontrast.

Slutligen kommer tillverkarens fem Mini-LED-referenser även att innehålla X-Anti Reflection och X-Wide Angle-filter som, som namnet antyder, är till för att begränsa panelens reflektans och bibehålla färger och ljusstyrka från alla synvinklar.

Sony X95K © Sony

OLED och en hint av QD-OLED

Detta är kanske inte en överraskning, efter att ha fått veta några veckor tidigare att Sony som Samsung kunde presentera sin första serie QD-OLED-tv-apparater. Det är gjort för Sony med sina två OLED Master Series A95K-tv-apparater, som kommer att finnas tillgängliga i 65 och 55 tums diagonaler.

Men vad är syftet med dessa nya OLED-paneler? För att uttrycka det enkelt, QD-OLED-paneler (utvecklade av Samsung) använder den blå ljuskällan som sänds ut av organiska dioder, en ljuskälla som sedan “filtreras” inom de röda och gröna subpixlarna av ett punktomvandlarkvantum, med andra ord Quantum Dots.

Sony A95K © Sony

Det uttalade målet är uppenbarligen att radera svagheterna hos W(hite)-OLED-panelerna som produceras av LG Display; dessa använder faktiskt fler lager av material, vilket begränsar ljustoppen och möjligheterna att erhålla utökad kolorimetri. Bilden bör därför få dynamik med QD-OLED tack vare en lysande topp som kanske kommer att kunna överstiga 1 000 nits, samtidigt som den bibehåller en oändlig kontrast.

Det är svårt att göra ett bedömningssamtal och veta om vi verkligen har att göra med en spelväxlarede första testerna av QD-OLED-tv-apparater, och av denna Sony A95K, kommer vi att ge en mer exakt bild av denna teknik och dess möjliga svaga punkter, med början med hanteringen av brinna i.

Sony A95K © Sony

48 och 42 tums OLED-paneler (äntligen!)

Sony diversifierar sitt utbud med QD-OLED, men glömmer inte bort den “traditionella” OLED. Japanerna förnyar därmed sina två OLED-serier, med A90K- och A80K-serierna som ersätter de utmärkta A90J och A80J. Det finns dock en anmärkningsvärd skillnad eftersom det nu är A95K (QD-OLED) som läggs till i katalogen som den avancerade OLED-TV:n.

Sony har alltså valt, åtminstone vi antar, att tacka nej till sin A90K-serie på endast två små diagonaler, för att inte stjäla showen från sin QD-OLED och samtidigt ersätta A9-serien som inte hade förnyats. 2021 Och överraskande, förutom en 48-tumsmodell lanserar Sony den första 42-tums OLED-TV:n på marknaden, även om vi misstänker att LG och andra kommer att följa efter. Ingen förändring på den här nivån dock med A80K, som består av tre diagonaler på 77, 65 och 55 tum.

Sony A90K © Sony

Slutligen, även om vi bara ägnar några rader åt dem för tillfället (vi pratar om det när vi diskuterar priserna), måste vi nämna förnyelsen av tillverkarens tre huvudsakliga LED-serier med högst upp i korgen, X90K-serien som efterträder X90J och har en Full Array LED-panel. Den kommer att åtföljas av X85K och X80K LED-serierna på många diagonaler, vilket lovar att lämna valet till alla enligt deras budget.

Bravia Cam, perfekt för PS5, Acoustic Surface Audio +: skarpa nya funktioner

Som vanligt har Sony fördubblat sina ansträngningar för att markera denna CES 2022, med innovationer, men också mycket arbete för att förbättra sina exklusiva teknologier. Och för att börja med några goda nyheter, låt oss prata om samarbetet med dess dotterbolag, Sony Interactive Entertainment!

“Perfekt för Playstation 5”-tv-apparater

Och ja, det är svårt att missa tv-spel när du heter Sony! För 2022 är löftena starka eftersom alla intervall som vi just har presenterat ovan, med undantag för X80K LED-tv, kommer att vara kompatibla med 4K vid 120 Hz, VRR och ALLM. TV-apparater som därför utan tvekan kommer att stämplas “Perfekt för PlayStation 5” eftersom de också har nya funktioner, med Auto Genre Picture Mode och Auto HDR Tone Mapping som vi redan hade beskrivit i en tidigare artikel.

Förbättrade ljudsystem

Ljud är ofta det dåliga förhållandet mellan tv-apparater, inte alla kan bära ljud-“skorstenen” från en Panasonic JZ2000. Sony erbjuder dock några intressanta ljudförbättringar på OLED med Acoustic Multi Surface Audio+ och på Mini-LED och LED-TV med Acoustic Multi Audio. Vi får alltså veta att Z9K kommer att ha två subwoofers, två mellanhögtalare och fyra diskanthögtalare för en total effekt på 85 W. På A95K nämner Sony bredare koaxialställdon än A90J.

Två nya fjärrkontroller

Skillnaderna är uppenbara från förra året. De två nya fjärrkontrollerna från Sony förlitar sig på minimalism med en kraftigt reducerad storlek, precis som antalet knappar. Fjärrkontrollen i premium aluminium kommer att följa med avancerade tv-apparater och inkluderar en funktion för att hitta den längst ner i soffan med hjälp av en ljudsignal. Be bara Google Assistant att hitta den!

Bravia Cam: en kamera som gör många saker

Sony introducerar sin Bravia Cam, integrerad i Z9K- och A95K-serierna, och erbjuds som tillval i de andra serierna. Långt ifrån att bara hålla sig till videosamtal, den erbjuder många funktioner, till att börja med gestkontroller för att styra TV:n, automatisk avstängning när ingen upptäcks framför TV:n, närhetsvarningar för att förhindra att barn tittar på den för nära, och slutligen ett ljudoptimeringsalternativ tack vare webbkameran.

Bravia Cam © Sony

Den här tekniken, som kallas “Ambient Optimization Pro”, syftar till att lokalisera tittaren för att analysera avståndet som skiljer honom från TV:n och hans position för att justera ljud- och bildparametrarna därefter.

Så mycket för denna översikt av de viktigaste tillkännagivandena från Sony. Vi kommer inte att underlåta att informera dig om priserna och tillgängligheten för dessa olika sortiment så snart de är kända!

Vilka är de bästa Sony TV-apparaterna? 2022 jämförelse

Under de senaste åren har japanska tillverkare haft vissa svårigheter att möta konkurrensen, särskilt på grund av den internationella tillväxten för vissa kinesiska koncerner. Om Sony är särskilt påverkad kvarstår faktum att denna emblematiska tillverkare fortsätter att etablera sig som en referens genom att erbjuda tv-apparater prisade för sin kvalitet.
Läs mer

Källa: pressmeddelande

Relaterade Artiklar

Back to top button