CES 2022: Panasonic presenterar sin LZ2000 och erbjuder den i 77 tum

Panasonic LZ2000 © Panasonic

Panasonic introducerade sin OLED TV flaggskepp vid en presskonferens som hölls idag. Liksom förra året presenterar den japanska tillverkaren först sitt flaggskepp, LZ2000. Den kommer för allra första gången med en vacker diagonal på 77 tum!

Alla tillverkarens OLED-serier och LCD-tv kommer att presenteras senare.

77 tum av lycka och Master OLED Pro-panel

Vi känner nu efterföljaren till den berömda Panasonic JZ2000, ofta kallad den bästa OLED-TV:n 2021, och det här är LZ2000. Vanligtvis endast tillgänglig i 55 och 65 tums versioner, den kommer i år i en tredje “Cinema Size”-variant på 77 tum, tillräckligt för att förvandla ditt vardagsrum till en biograf.

Panasonic LZ2000 © Panasonic

Konferensen var också ett tillfälle att lära sig om närvaron av en ny generationspanel på dessa tre modeller, Master OLED Pro. Det är svårt att veta om Panasonic har använt LG Displays nya OLED.EX-panel; vi vet bara för tillfället att denna platta var “skräddarsydd av Panasonic” och “personlig i Hollywood” med syftet att förbättra ljustoppen och detaljnoggrannheten i högdagrar. LZ2000 kommer att stödja många HDR-format inklusive Dolby Vision IQ, Dolby Vision, Filmmaker Mode, HDR10+ Adaptive och HLG Photo.

På bildbehandlingssidan är det också något nytt med Panasonic Auto AI-läget som lanserades 2021. Med hjälp av sensorer för omgivande ljus och artificiell intelligens för att anpassa bilden i realtid efter ljusförhållanden kommer HCX Pro AI-processorn nu att kan justera varje ton baserat på färgtemperaturen för det omgivande ljuset, inte bara dess intensitet.

Panasonic LZ2000 © Panasonic

Löftet om riktat ljud

Precis som JZ2000 överbryggade klyftan mellan bild och ljud, vill LZ2000 göra upplevelsen ännu mer uppslukande, bland annat genom ett uppgraderat ljudsystem för att dra fördel av Dolby Atmos. De främre högtalarna har därmed ersatts av nätverkshögtalare som sträcker sig, i rad, över TV:ns hela längd. Panasonic lovar mer exakt, tydligare riktat ljud och en ännu bredare ljudbild.

Panasonic LZ2000 © Panasonic

Panasonic introducerar också ett gränssnitt genom vilket det kommer att vara möjligt att justera ljudet och dess intensitet i olika delar av rummet. Det finns 3 lägen, “Pinpoint, Area och Spot” som låter dig öka intensiteten i ett specifikt område i rummet utan att påverka ljudet i de andra områdena.

Nytt för spelare

Trots sin förkärlek för filmiskt innehåll glömmer Panasonic inte spelarna. Redan förra året hade tillverkaren introducerat HDMI 2.1 på sina tv-apparater, en standard som förvisso hade orsakat en del problem, som vi tagit upp i vårt test av Panasonic JZ1000, men som sedan dess har haft rätt till sitt parti fixar.

En “dashboard” designad för spelare

I år försäkrar Panasonic att spelfunktioner som 4K vid 120Hz och VRR kommer att fungera som de ska när nya TV-apparater släpps: “Riktigt ur förpackningen stöds viktiga HDMI2.1-funktioner som High Frame Rate (HFR) och Variable Refresh Rate (VRR) vid 120 Hz i 4K-upplösning, vilket gör LZ2000 till den perfekta partnern för de senaste spelkonsolerna.

Detta är betryggande, särskilt eftersom Panasonic också har gett en liten överraskning för spelare med sin “Game Control Board”. Via ett gränssnitt som inte verkar lika modernt som LG:s Game Optimizer kommer TV:n att samla alla alternativ och information som rör spel.

Panasonic LZ2000 © Panasonic

I synnerhet hittar du all information från spelet (bildfrekvens, HDR-metadata, chroma-subsamplingsdata), ett alternativ för att ljusa upp mörka områden som kallas “Dark Visibility Enhancer”, eller HDR Tonemap, Input-alternativ. Lag och VRR och Visning Läge.

En ingångsfördröjning på 1,5 ms med det nya “60 Hz-läget”?

Det är inte allt eftersom Panasonic ser till att TV:n inte bara automatiskt kommer att upptäcka konsoler, utan även HDMI 2.1-kompatibla Nvidia-grafikkort med “SPD automatic game mode” som gör att den automatiskt kan optimera VRR och ingångsfördröjningsinställningar.

Slutligen visade Panasonic ett nytt 60 Hz uppdateringsläge på sin LZ2000. Designat för att minska ingångsfördröjningen för spel vid 60 Hz på konsoler, visade detta läge sig utan tilltal under presentationen: när det väl aktiverats gick ingångsfördröjningen från cirka 10 ms till … 1,5 ms!

För den som undrar verkar det inte vara någon större förändring på gränssnittssidan. My Home Screen är nu i version 7.0 och den enda nya funktionen är bättre tillgänglighetsmöjligheter för synskadade, vilket redan är en mycket bra sak.

Källa: konferens

Relaterade Artiklar

Back to top button