CES 2021: Sony lyfter slöjan på sina Bravia XR-tv-apparater och resten av 2021-serien

Sony_lifestyle © Sony

de DESSA närmar sig snabbt, vissa tillverkare tar ledningen när det gäller att avslöja innovationer och produkter. Detta var fallet med Samsung igår kväll är det Sonys tur idag.

Under sin konferens presenterade den japanska tillverkaren sina Bravia XR 8K LED, 4K OLED och 4K LED TV-serier för 2021, sin nya “Cognitive Processor XR” och några andra nya funktioner som säkerligen kommer att glädja framtida köpare.

I den här artikeln fokuserar vi på Sonys 2021-sortiment, du kommer att lära dig mer om de olika tillkännagivandena genom att läsa vår artikel dedikerad till XR-processorn.

Inget tekniskt skifte baserat på Mini-LED för Sony

Det är svårt att inte prata om ämnet när Samsung presenterade sin Neo QLED-teknik igår och vi vet redan att LG även kommer att ta vägen för Mini-LED 2021 med sin QNED-teknik. Om Mini-LED verkar ha alla fördelar med ett ganska rejält tekniksprång har Sony valt att inte ta denna vändning (ännu).

Inga stora överraskningar därför, men en ganska betydande utveckling av Sonys tv-katalog med dess Bravia XR-modeller som framför allt introducerar Master 8K LED Z9J, Master OLED A90J, OLED A80J serierna, såväl som 4K LED X95J och X90J serierna, alla drivna av den ambitiösa Cognitive Processor XR. Vid sidan av detta har Sony avslöjat mer klassiska serier som vi återkommer till i slutet av artikeln.

Läs också:
Samsungs nya uppkopplade funktioner för sina Neo QLED-TV-apparater

Två MASTER-serier överst i korgen

8K FALD (Full Array LED) i rampljuset med Z9J-serien

I det avancerade segmentet introducerade Sony Z9J- och A90J-serierna för att dominera katalogen. 8K UHD finns för Z9J-serien med två stora modeller på 85 och 75 tum. Förutom närvaron av den kognitiva processorn XR kännetecknas detta sortiment av dess Full Array LED-bakgrundsbelysta paneler och teknologierna integrerade i XR-processorn, såsom XR Triluminos Pro, XR Contrast Booster 15 och XR Motion Clarity.

Sony - line-up 2021 © Sony

Sony förnyar också sin X-Wide Angle-teknik för att bevara bildkvaliteten från olika betraktningsvinklar och Acoustic Multi-Audio för ljud. En ny antireflexbehandling dyker upp under namnet X-Anti Reflection. Designnivå introducerar Sony ett stöd på fötterna som anpassar sig efter dina behov. Det är verkligen möjligt att placera den på tre olika sätt: för att nästan inte lämna något utrymme mellan TV:n och möblerna som den vilar på, lite som vi såg under testet av Sony KD-65AG9, i mitten, men även off-center, vilket kommer att frigöra utrymme för en soundbar.

Precis som de andra Bravia XR-serien kommer vi att dra nytta av kompatibilitet med HDMI 2.1-funktioner, inklusive ALLM, VRR, 4K vid 120 Hz och eARC. Ingen förändring av HDR-stöd med Dolby Vision-stöd. På alla Bravia XR TV-apparater förlitar sig Sony nu på Google TV istället för Android TV. Slutligen inkluderar hela sortimentet tjänsten Bravia Core.

A90J: tre OLED 4K Master Series referenser

Den andra Master-serien är ingen mindre än en serie OLED-tv-apparater, som består av tre referenser på 55, 65 tum med Seamless Edge-ram och en annan på 83 tum med en aluminiumram. Det finns teknologier och funktioner som liknar Z9J-serien, med undantag för ljudsektionen där Sony förnyar Acoustic Surface Audio +-systemet.

Sony OLED A90J © Sony

När det gäller OLED-paneler hittar vi inte den nya antireflexbehandlingen som nämnts ovan och inte heller XR Contrast Booster, här ersatt av XR OLED Contrast Pro som gör att man enligt Sony kan få en högre ljustopp. En annan skillnad mellan de två serierna: endast 83-tumsmodellen drar nytta av 3-positionsstödet, 65- och 55-tumsversionerna kommer att nöja sig med ett 2-lägesstöd.

Sony OLED A80J © Sony

För att fullborda sin OLED-serie räknar Sony med sitt A80J-sortiment som har tre referenser vars pris utan tvekan kommer att vara mer tillgängligt. A80J-serien har alltså tre diagonaler på 55, 65 och 77 tum. Den största skillnaden ligger i designen med här endast en aluminiumram och en vanlig fjärrkontroll, utan dess vackra aluminiumfinish. För övrigt verkar teknikerna ombord ganska lika, endast röstsökning i handsfree-läge saknas, medan XR OLED Contrast-tekniken tappar sitt “Pro”-namn, utan att man vet vad detta innebär. . 3-Way Stand finns kvar på programmet för de tre referenserna.

X95J / X90J: 7 FALD-referenser på menyn

När det gäller de mer “traditionella” modellerna har Sony avslöjat 7 Full Array LED-referenser med sina X95J (85, 75 och 65 tum) och X90J (75, 65, 55 och 50 tum). De båda innehåller till stor del de teknologier vi redan har nämnt, som drivs av XR-processorn.

Sony X90J_2 © Sony
Sony X90J_1 © Sony

X90J-serien. Krediter: Sony

Det finns ändå några betydande skillnader, vi måste framför allt förvänta oss en lägre och mindre exakt ljustopp än den för Z9J. Sony delar verkligen upp sin XR Constrat Booster-teknik, X95J-serien i tre värden (15, 10 och 5) med beteckningen XR Booster 10, XR Booster 5 för X90J-referenserna. Som vanligt har tillverkaren inte kommunicerat antalet bakgrundsbelysningszoner för sina olika modeller.

En annan frånvaro för X90J-serien, den drar inte nytta av X-Wide Angle-tekniken eller det nya antireflekterande filtret och handsfree röstsökning, till skillnad från X95J.

X1-processorn är fortfarande med i loppet

Under sin konferens insisterade Sony till stor del på XR Cognitive-processorn som använder, enligt tillverkarens ord, “en revolutionerande behandlingsmetod som går utöver räckvidden för traditionell artificiell intelligens för att återskapa hur mänsklig syn och hörsel fungerar”. Trots allt är X1-processorn fortfarande relevant på en stor del av 2021-serien, för att vara exakt, kommer den fortfarande att animera 11 modeller framöver.

Sony_lifestyle_X85J © Sony

Det finns referenser som utan tvekan kommer att vara mer överkomliga, i mitten och på ingångsnivå. Bland dem finns serierna 4K LED X85J (85, 75, 65, 55, 50 och 43 tum), 4K LED X81J (75 tum) och X80J (65, 55, 50 och 43 tum). Nya funktioner inkluderar HDMI 2.1 och Google TV som är standard, men dessa icke-XR-modeller drar inte nytta av Sonys AI-innovationer, handsfree röststyrning eller Bravia Core-tjänst. , som vi kommer att beskriva i en framtida artikel.

Källa: Sony

Relaterade Artiklar

Back to top button