CES 2021: JBL, mellan high-end hyllning och nya funktioner för sitt sortiment av högtalare

JBL CES L100 Classic 75

JBL presenterade inte bara hörlurar och hörlurar på CES2021.

Det var, som varje år, tillfället att presentera några avancerade produkter, Hifi/Studio, via sitt varumärke JBL Synthesis, samt några högtalare för allmänheten.

Läs också:
CES 2021: JBL lägger paketet på nomaden, med en dusch av nya modeller

Neoretro Hifi Duo

Avancerade produkter, SA750 och L100 Classic 75, är respektive en nätverksspelare/DAC/förstärkare och ett par hemmahögtalare.

SA750 är ganska intressant, eftersom det är något av en JBL-comeback inom hemelektroniksegmentet. Dess design hänvisar till gamla modeller av märket, släppta på 60-talet, med en
kuvert helt i aluminium, teakfanerade sidopaneler och en elegant front.

JBL CES SA750

Modellen har 5 RCA-ingångar (analoga ingångar), 2 optiska ingångar och 2 koaxiala ingångar i RCA (digitala ingångar), en utgång
förförstärkt i RCA, en aux-ingång i Jack 3,5 mm, en hörlursutgång i Jack 3,5 mm och en stereoterminalutgång för anslutning till högtalare. Men framför allt har SA750 ett Ethernet-uttag och en Wi-Fi-modul, vilket gör att den kan fungera som en nätverksspelare. JBL går inte in i detalj på den här nivån, utan specificerar att produkten är kompatibel med Chromecast, UPnP/DLNA, Airplay 2 och Roon Ready.

Själva förstärkningen är klass G, en intressant och ovanlig topologi. Dess stora fördel är att kunna använda flera
spänningsskenor för transistorförspänning för att matcha
effektbehov. Detta tillvägagångssätt tillåter, på papperet, att kombinera fördelarna med klass A (byggd på samma bas) och klass AB, utan deras respektive problem. Detta gör det möjligt att behålla den berömda “musikaliteten” (som alltid ska tas med en nypa salt) i klass A utan dess förbrukning och dess värmeavledning, samtidigt som energieffektiviteten för klass AB hittas, utan dess problem med crossover-förvrängningar (relaterade till dess blandning av två förstärkningsteknologier). Effekten meddelas till 120 W per kanal under
8 Ohm och 220 W per kanal vid 4 Ohm, vilket kommer att räcka för de flesta högtalare på marknaden.

JBL SA750 är en exklusiv och ganska lyxig produkt som tillkännages till $3 000 för april.

L100 Classic 75-högtalaren (titelbild) är avsedd att fungera tillsammans och är en speciell och begränsad version (750 enheter) av dess L100 Classic, en high-end Hifi-modell som kommer från studiomodeller. Få skillnader med standardversionen, förutom ett ännu mer exklusivt tillvägagångssätt.

Denna trevägshögtalare använder samma hölje, ganska typiskt för de stora övervakningsmodellerna på 70- och 80-talet, genom att lägga till en faner
Teak på alla sidor, en ingång av bi-wiring-typ, en svart version av skyddsgallret med Quadrex-skum, samt en signerad och numrerad platta.

JBL är inte särskilt tydlig med ljudförändringarna, men anger ändå att upphängningen av Boomer (bashögtalare) har omarbetats. JBL L100 Classic 75 innehåller alltså en 25 mm diskant med titanium dome och akustisk linsvågledare, en 125 mm mellanregisterhögtalare med pappersmassakon och en 300 mm bashögtalare med massamembran av papper, allt laddat i basreflex med frontventil (som gör att den kan placeras nära en vägg). En liten justering av mellan och diskant är möjlig tack vare två små vred på framsidan.

Sällsyntare och lite mer utarbetade än konventionella högtalare,
JBL L100 Classic 75s kommer att finnas tillgänglig i april till ett pris av $5 500.

Läs också:
År 2020 i ljudvärlden: mellan blyg utveckling och stora löften

En 3D-soundbar och en vattentät högtalare

Mer traditionella JBL-högtalare för konsumenter presenterades också.

Den första är en ganska kompakt soundbar som visas
3D-ljudmöjligheter. Bar 5.0 Multibeam innehåller alltså det mystiska
Virtual Dolby Atmos-teknik som tillåter Dolby Atmos-reproduktion via ett ganska litet antal högtalare, synligt genom att virtualisera vissa kanaler genom att poola ljudstrålar (därav termen Beam).

CES JBL Bar 5 multibeam

Denna soundbar är också kompatibel med Airplay 2, Chromecast,
Alexa Multi-Room Music, och innehåller en Bluetooth-modul. Vi hade dock inga ytterligare tekniska data. Bar 5.0 Multibeam tillkännages till våren till ett pris av 400 euro.

CES JBL Charge 5

Slutligen kommer den bärbara Charge 5-högtalaren att placeras i det berömda JBL-vattenpprof-sortimentet. Ganska kompakt modell, denna IP67-produkt har en
bredbandshögtalare som stöds av två passiva radiatorer, meddelar en autonomi på 20 timmar och kan fungera som ett externt batteri. En av produktens styrkor är dess Party Boost-funktion som gör att den kan kopplas till ett obegränsat antal JBL-högtalare av denna typ.

JBL Charge 5, som är tillgänglig i mars, kommer att säljas för 180 euro, en särskilt konkurrenskraftig prisklass.

Källa: JBL pressmeddelande

Relaterade Artiklar

Back to top button